Škoda Octavia II. (2004-2013)

okvare škoda octavia, napake škoda octavia, servis škoda, napaka škoda, škoda dsg, škoda menjalnik,

Škoda Octavia je od nekdaj predstavljala pameten nakup za svojo ceno. Octavia II. nadaljuje poslanstvo prejšnjega modela in si platformo deli z Golfom in Audijem A3. Pregledali smo najpogostejše napake, serijske okvare in vse tiste stvari, ki vas utegnejo skrbeti pred nakupom Škode.

Osnovni podatki:
Leto izdelave:
2004 – 2013 , 2009 predstavljen osvežen model
Naslednik: /
Konkurenti: Peugeot 407, Renault laguna 2

Prednosti
Slabosti
+ Nastavitev podvozja
+ Aktivna in pasivna varnost
+ Oprema
+ Velikost in obdelava prtljažnega prostora
+ Dizelski agregati
+ DSG menjalnik
– Prostornost na zadnji klopi
– Zvočna izolacija
– Hrup vetra

Zanesljivost in najpogostejše napake

Težke okvare

2.0 TDI, dizelski motor. Začetna serija trpi za pogostimi okvarami vbrizgovalnih šob in črpalk skupnega voda. Večina teh napak je bila odpravljena z vpoklici oziroma na stroške servisa.

2.0 TDI, dizelski motor. Modeli s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, izdelani med februarjem 2004 in majem 2005, se lahko soočajo z okvaro menjalnika in sicer natančneje vztrajnika, le ta pa lahko pripelje do okvare mehanizma sklopke. Vpoklic za to napako je potekal v maju 2006.

Druge napake in pomanjkljivosti

Vsi motorji. Prožnost motorja pade, kar se odpravi s ponovnim programiranjem elektronike.

– Na dizelskih motorjih TDI, je lahko v prvih 30 000 km povečana poraba olja, ko pa se le-ta umiri je še vedno v rangu do 0.3l/1000km, s to hibo so najbolj prizadeti motorji 2.0 TDI.

– Pogosta je okvara EGR ventila, ki nadzoruje recirkulacijo izpušnih plinov. Najverjetneje se zamaši do cca 80 000 km, kar lahko povzroči izgubo moči.

– Okvara pokrova črpalke goriva na 1,9 TDI dizelskem motorju, na vozilih, izdelanih do avgusta 2004. Vgrajen pokrov črpalke je bil izdelan pri proizvajalcu LUK in je povzročal puščanje goriva. V februarju 2005 je bil izdan vpoklic za menjavo le-teh.

– Pogosto nepravilno stekanje koles, kar povzroča relativno hitro obrabo pnevmatik in pogostejše opravljanje optike.

octavia napake težave okvare vpoklici

Napake na karoseriji

Nekvalitetno barvanje se pojavlja pri nekaterih modelih, še posebej na stranskih ogledalih, kjer prihaja do luščenja in napihovanja barve.

Kondenzacija žarometov je v nekaterih primerih zelo intenzivna in zahteva menjavo le-teh.

– Intenzivno šumenje pri stranskih steklih, ki se lahko pojavi pri hitrostih 80-90 km/h , je posledica okvare na vpetju.

octavia napake težave okvare vpoklici

Notranjost in obraba

Sedeži so izredno močno podvrženi obrabi še posebej sedalni in bočni del.

Glasna notranjost vozila. V večji meri prihaja hrup iz armaturne plošče in izpod vratnih panel, sam hrup pa je zelo težko odpraviti.

Napake elektronike

Okvare števca

so pogoste in včasih zahtevajo menjavo celotne instrumentalne plošče.

Okvare radia kot so: izguba zvoka, hreščanje, zavračanje CD ploščkov ter slab signal so zelo pogoste, a so bile v večini odpravljene v garancijski dobi.

octavia napake težave okvare vpoklici

Vpoklici

December 2005: Vpoklic zaradi menjave črpalke goriva znamke LUK (1.9 TDI), zaradi nevarnosti puščanja goriva.

Maj 2006: Vpoklic vozil z motorjem 2.0 TDI in 6-stopenjskim ročnim menjalnikom , zaradi okvare na hidravličnih povezavah menjalnika.

Priporočamo:

Bencinski motor: 2.0 FSI 150 ELEGANCE, dizelski motor: 1.9 TDI DSG 105 COMFORT PACK

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija).

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.