Škoda Fabia I. (2000-2007)

Škoda Fabia, rabljena škoda, vozila z garancijo, rabljen nakup, težave pri nakupu, napake fabia, okvare fabia, okvare škoda, napake škoda, 1.2, 1.3, 1.4

Škoda Fabia prve generacije je bila prva mala Škoda razvita pod okriljem ti. VAG skupine. Tehnične elemente, kot tudi samo platformo, si deli skupaj s Seat Ibizo in pa VW Polom, je pa za razliko od le teh na voljo zgolj v petvratni izvedbi in štirivratni (hatchback, limuzina in combi). Fabia je zaradi široke palete motornih agregatov, visoke stopnje kvalitete izdelave in razmeroma nizke cene, odličen nakup.

Osnovni podatki
Leto izdelave:
2000-2007
Naslednik: Fabia II
Konkurenti: VW Polo, Seat Ibiza, Renault Clio, Ford Fiesta, Citroen c3,

Prednosti
Slabosti
+ Prostorno zasnovana karavanska različica Combi
+ Končna izdelava
+ Možna dodatna oprema
+ Ergonomija notranjosti
– Slabši ugled podjetja
– Povprečne zavore
– Zvočna izolacija še posebej pri dizelskih agregatih
– Manjše desno ogledalo

Zanesljivost in najpogostejše napake

Težke okvare

  • 1,4 8V (60 KM in 68KM) bencinski motorji. Na modelih, izdelanih do januarja 2001, je vgrajeno slabo tesnilo glave motorja, kar lahko povzroči prebitje le- tega in posledično mešanje olja in hladilne tekočine, kar lahko privede do uničenja motorja. Prav tako se dotični motorji, izdelani do septembra 2001, soočajo s pogosto odpovedjo termostikala, kar rezultira v konstantem kroženju hladilne tekočine po sistemu.
  • 1.4 16V bencinski motorji. Na modelih, izdelanih po novembru 2000,obstaja tveganje zaribanja motorja pri zagonu v zelo hladnem vremenu, ko so temperature nižje od cca.-5°C, kar pa je posledica zamrznitve oljnega odduška, ki skrbi za ‘dihanje motorja’. Kasneje se je ta problem rešil z vgradnjo novega ogrevanega odduška, ki je preprečil zamrznitev.
  • 1.4 16V bencinski motorji. Na modelih, izdelanih do novembra 2001, je možen prezgodnji pretrg glavnega jermena, kar rezultira v hudi poškodbi ventilov, odmičnih gredi, batov in ojnic motorja, zato je posledično potrebna menjava celotnega motorja.
  • 1.4 in drugi bencinski motorji. Na večini modelov se pojavlja problem s termostatom, ki začne po cca. 30kkm puščati zaradi razpoke v ohišju le tega. Problem se da rešiti z vgradnjo kvalitetnejšega neoriginalnega termostata.

fabia-01

Druge napake in pomanjkljivosti

– 1.2 bencinski trivaljnik . Na modelih, izdelanih do poletja 2004, prižgana lučka za izpušni sistem ponavadi nakazuje okvaro kisikove sonde.

– 1,4 8V(60 KM in 68) bencinski motorji. Pogost neenakomeren tek motorja in povečane vibracije v kabini pri prostem teku.

– 1.4 16V bencinski motorji. Na modelih, izdelanih do novembra 2002, so pogoste okvare vžigalne tuljave.

– Pri nekaterih modelih, izdelanih do julija 2001 (še posebej pri SDI), je pogosta okvara občasna prekinitev delovanja servokrmiljenja volana.

– Na modelih, izdelanih do novembra 2003, se zaradi slabih tovarniških nastavitev prednje osi pojavlja tendenca siljenja vozila v desno. Prva tovarniška sprememba nastavitev je sledila v septembru 2001, druga pa konec 2003.

– Pri modelih, izdelanih po decembru 2001 in po cca. 40 000 prevoženih kilometrih, se pojavlja hrup, ki prihaja iz sprednjega dela podvozja, le ta je intenzivnejši pri nižjih hitrostih in pri vožnji po slabših cestah, kar je posledica utrujenih nosilcev stabilizatorjev

– Na modelih, izdelanih do leta 2002, je pogost pojav hrup iz sprednjih vpetij amortizerjev in vzmeti.

– Na modelih, izdelanih po decembru 2003 in tistih do junija 2001, se je pojavaljala zelo intenzivna obraba pnevmatik.

– Na nekaterih modelih, izdelanih do novembra 2001, se pojavlja okvara konektorja zavornega pedala, kar posledično privede do nedelovanja zavornih luči.

Napake na karoseriji

– Na modelih, izdelanih do junija 2001, se je pojavljajo hrupno in težavno zapiranje prtljažnih vrat.

– Na modelih, izdelanih do julija 2001, so bila vpetja stranskih stekel slabo izvedena, kar je povzročalo veliko hrupa, še posebej pri zadnjih stranskih steklih.

fabia-02

Notranjost in obraba

– Fabia s samo obrabo notranjosti ni imela veliko težav, se je pa rado pojavljalo škripanje v naslonjalih sprednjih sedežev.

fabia-03

Napake elektronike

– Napaka povečini na 1.4 bencinskih različicah motorja, izdelanih do marca 2004, kjer lahko pride do nepričakovanega nenadnega padca moči motorja, kot možno rešitev se omenja menjavo vžigalne tuljave.

– Zatikanje ali odpoved električnega pomika stekel zaradi odpovedi (rjavenja) mehanizma, ki je pogostejše pri modelih izdelanih do 2002.

– Ventilator prezračevanja na modelih, izdelanih do leta 2003, zna ob delovanju priti v resonanco, kar povzroči glasnejše delovanje le tega.

– Problematični radijski sprejemniki v modelih, izdelanih do novembra 2001, med drugimi težavami tudi pogosta neposlušnost upravljalnih tipk; za nekatere izdelane do 2003, je veljala tudi garancijska zamenjava.

Priporočamo:

Bencinski motor: 1.6 100 1,4 ELEGANCE

Dizelski motor: 1.9 TDI COMFORT 100

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija).

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.