Mercedes-Benz SL (2001-2011)

Mercedes-Benz SL, pregled napak, težav, okvar in vpoklicev

SL je kultni roadster znamke Mercedes-Benz. Njegova brezčasna oblika navdušuje in avtomobil, podobno kot Porsche 911, odlično kljubuje staranju. Prvi modeli so bili nagnjeni k precešnjim težavam, zato je tudi ta model doživel kar dve modelni prenovi oz t.i. “Facelift”. Stroški vzdrževanja med modeli iz dna ponudbe (V6) in iz vrha ponudbe (V12) se močno razlikujejo. 

Leto izdelave: 2001-2011 Prenova: 2015 in 2008
Proizvajalec: Mercedes-Benz
Predhodnik: SL R129
Naslednik: SL R231 Razred: športni avtomobil
Konkurenti: Porsche 911, 
Modeli: roadster Euro NCAP: ni podatka
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ trda streha
+ izjemni materali v notranjosti
+ večna oblika
– zavorni sistem SBC
– ABC vzmetenje
Bencinski motor:
SL 280 facelift, SL 500
Dizelski motor:
ne obstaja

Zanesljivost in najpogostejše napake

Težke okvare

 • Zavorni sistem SBC. Veliko napak so odpravili z vpoklici. Vendar imajo vozila, ki niso bila servisirana na pooblaščenih servisih, še vedno težave. Zamenjava pomembnih delov sistema SBC vas bo stala tudi nekaj tisoč evrov. Modeli po letu 2005 so imeli nadgrajen sistem zavor SBC.
 • ABC vzmetenje. V8 modeli so bili serijsko opremljeni z izjemno udobnim sistemom vzmetenja na hidravliko. Sistem zahteva redno vzdrževanje, ki ni poceni. Hujše napake vodijo v nezmožnost vožnje z vozilom. Pred nakupom preverite, če so pod vozilom madeži hidravličnega olja.
 • Pri V6 motorju v modelu SL 280/ SL 300/ SL350, je pri nekaterih modelih prihajalo do prezgodnje obrabe pogonske verige motorja. Napaka je povezana z ekscentrično gredjo, ki preprečuje vibracije motorja. Zobniki, pritrjeni nanjo se prehitro obrabijo in kasneje lahko pride do preskoka verige. Spodnje serijske številke motorjev imajo posodobljene prestave, ki ne vključujejo težav: Motorji M272 s serijskimi številkami višjimi od 2729. . 30 468993 in motorji M273 s serijskimi številkami višjimi od 2739. . 30 088611
 •  Napake na sesalnem sistemu. Kadar ima motor težave s sesalnim razdelilnikom, se zmogljivost motorja zmanjša (povečana poraba goriva, izguba moči, slabi prosti tek) in lahko zasveti lučka “Check Engine”. Za odpravo se na spletu danes dobi že veliko nadomestnih delov, ki napako uspešno odpravijo.
 • SL 63 AMG – M156 odmične gredi, so dovzetne za prezgodnjo obrabo. Značilen simptom obrabljene odmične gredi je hrup ob zagonu motorja. Sčasoma postane hrup pogostejši in obraba napreduje.
 • Korozija vijaka glave pri modelu SL 63 AMG – M156. Če se kateri od vijakov, ki držijo glave cilindrov zaradi korozije odlomi se lahko pojavi hudo puščanje tesnilne glave. Lahko pride do popolne okvare motorja.

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Puščanje vode v prtljažniku. Napaka, ki je posledica obrabe tesnil prtljažnika ali razpokana zadnja tretja zavorna luč.
 • Zložljiva streha. Pri strehi bodite previdni, da se pravilno zapira in da brezhibno delujejo vsa odpiranja in zapiranja oken.

Napake na karoseriji

 • Modeli do leta 2004 so občutljivi na korozijo. Zlasti na robovih vrat in ob kolotekih.
 • Trda streha (Vario) je zelo občutljiva na poškodbe. Zato bodite pozorni na karambolirana vozila.

Obraba notranjosti

 • Plastika na stikalih radia je pri prvih modelih bolj občutljiva na obrabo.
 • Bodite pozorni na obrabo volana in prestavne ročice. Le ta je dober pokazatelj resnično prevoženih kilometrov.

Napake elektronike

 • Pomožni akumulator. Skrbi za številne komponente – streha,  ogrevanje sedežev. Če se avta ne uporablja se ta baterija pogosto izprazni.
 • Vakumska črpalka za centralno zaklepanje. V črpalko pride vlaga in pride do okvare.
 • ABC vzmetenje je izjemno napredno, hkrati pa lahko tudi velik vir stroškov.

Vpoklici

Ni podatkov o vpoklicih.

Foto: Mercedes-Benz

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  

Viri: Lastna raziskava, Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John (Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija)

Anej Ferko
Anej je avtor ideje AvtoNasveti. Svoje izkušnje z upravljanjem blagovnih znamk je najprej nabiral v turizmu, nato je ustvaril več lastnih blagovnih znamk. Z vodenjem ekipe je portal pripeljal na vodilno mesto iz svojega področja in mesečno ga spremlja preko 50.000 bralcev. Anej se profesionalno ukvarja z marketingom, upravljanjem blagovnih znamk in odnosi z javnostmi. Magistriral je na Fakulteti za upravo z magistrskim delom "Vpliv zakonodaje Evropske unije na zniževanje emisij CO2 pri osebnih avtomobilih"