Dacia Duster (2017 – danes)

Dacia Duster napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega

Dacia Duster je pravi terenec. S svojo izjemno nizko ceno je v prvi generaciji zatresel avtomobilski trg. Pri drugi generaciji so mu obrusili marsikater oster vogal in izboljšali uporabniško izkušnjo z modernejšo tehniko, kar se na žalost pozna pri višjih cenah. Pri AvtoNasvetih smo pregledali s kakšnimi težavami, okvarami in vpoklici se srečujejo lastniki ter za vas pripravili pregled zanesljivosti.

Leto izdelave: 2017 – danes
Prenova: 2021
Proizvajalec: Dacia
Predhodnik: Duster Naslednik: / Razred: Športni terenec
Konkurenti: Suzuki SX4, Fiat Panda, Suzuki Vitara, Renault Captur
Modeli: Terenec Euro NCAP: ★★★(2017)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Izgled
+ Terenske zmogljivosti
+ Zvočna zatesnjenost
+ Udobni sedeži
+ Poraba
+ Udobno podvozje
– Notranjost
– Lega na cesti
– Majhen prtljažnik
– Padec zanesljivosti proti starejšem modelu
Bencinski motor:
1.3 TCe
Dizelski motor:
1.5 DCi

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

  • Odpoved motorja. V sicer redkih primerih je prišlo do popolne odpovedi 1.3 TCe bencinskih motorjev. Statistično so temu bolj podvržene 110 kW izvedenke.
  • Glasen menjalnik. Večje število uporabnikov poroča o težavah z glasnim menjalnikom pri višjih hitrostih. Težave se pojavljajo pri vseh izvedenkah a so pogostejše pri 1.5 dCi z 85 kW.
  • Poraba olja. Pri 1.2 TCE (120 KM) turbo-bencinskih motorjih prihaja do porabe olja, ki je ponavadi večja od 0,5 l/1000 km. V nekaterih primerih je težava povezana s puščanjem olja pri tesnilih (karter, vpetje verige…) generalno pa je pri predmetnem motorju visoka poraba olja posledica neustreznih parametrov pri delovanja motorja (prenizek tlak v sesalnem kolektorju), zato je potrebna prenastavitev motornih parametrov. S tem motorjem je generalno opremljeno zelo malo vozil Dacia Duster druge generacije.

Dacia Duster napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega

Druge napake in pomanjkljivosti

  • Injektorji. V posameznih redkih primerih uporabnikiporočajo o okvarah injektorjev na 1.5 dCi dizelskih motorjih.
  • AdBlue. Večje število uporabnikov se sooča s težavami povezanimi s sistemom AdBlue (okvara črpalk, poškodbe tanka AdBlue, prižiganje opozorilnih lučk). Težavo največkrat reši reprogramiranje in menjava posameznih sklopov.
Dacia Duster napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega

Napake na karoseriji

  • Vratca tanka gorica. Veliko število uporabnikov se bori z zatikanjem/nezmožnostjo odprtja vratc za dostop do tanka goriva. Težavo reši zamenjava sistema zaklepa.

Dacia Duster napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega

Napake notranjosti

  • Črički. Posamezne pritožbe uporabnikov nad pojavom čričkov v notranjih panelih.

Napake elektronike

  • Potovalni računalnik. V posameznih primerih prihaja do težav z neodzivnostjo potovalnega računalnika. Težavo največkrat reši ponoven zagon vozila.
  • Multimedijska enota. Večje število pritožb nad delovanjem multimedijske enote (zatikanje, neodzivnost, črn ekran...). Težavo največkrat reši reprogramiranje.

Vpoklici

Datum vpoklica
Razlog vpoklica
19/09/2017
Vpoklic zaradi napake pri montaži hupe.
03/11/2022
Vpoklic zaradi napake na zaganjaču motorja
Dacia Duster napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega
Foto: arhiv proizvajalca

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.
Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Honestjohn (Velika Britanija), Vosa.gov (Velika Britanija), Euro Ncap , ADAC (Nemčija), Caradisiac (Francija), Siol (Slovenija), AvtoMagazin (Slovenija).

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.