Škoda Fabia (2015 – danes)

Škoda Fabia napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega

Tretja generacija Škode Fabia nadaljuje uspešno pot prvih dveh generacij, ki sta s preverjeno Volkswagnovo tehnologijo, prepoznavno klasično obliko in ugodno ceno, je pridobili ogromno kupcev tudi pri nas. Pri AvtoNasvetih smo pregledali s kakšnimi težavami, okvarami in vpoklici se srečujejo lastniki ter za vas pripravili pregled zanesljivosti.

Leto izdelave: 2014 – danes Prenova: 2019 Proizvajalec: Škoda
Predhodnik: Fabia Naslednik: / Razred: Mestni avtomobili
Konkurenti: Volkswagen Polo, Citroën C3, Renault Clio, Peugeot 208, Seat Ibiza, Opel Corsa, Kia Rio, Hyunda I20, Ford Fiesta
Modeli: 5 vratna kombi limuzina, karavan Euro NCAP: ★★★★★(2014)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Praktičnost
+ Prostornost
+ Lega na cesti
+ Kvaliteta izdelave
+ Zanesljivost
– Špartanska notranjost
– Trdi materiali armaturne plošče
– Trdo podvozje
– Opremljenost
Bencinski motor:
1.0 TSI
Dizelski motor:
1,4 TDI

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

  • DSG menjalnik. Pri vozilih s sedemstopenjskim avtomatskim menjalnikom (DSG) prihaja do zgodnje obrabe sklopk v menjalniku. Težava se kaže kot drseče speljevanje in cukajoče prestavljanje med prestavami ter v posameznih primerih kot cvileč zvok.. V nekaterih primerih lastniki poročajo tudi o težavah s programsko opremo in mehantronsko enoto.
  • Turbopolnilniki pri 1.2 TSI bencinskih motorjih. Večje število lastnikov poroča o težavah s turbopolnilniki pri 1.2 TSI motorjih. Težava je največkrat posledica nezadostenga mazanja turbopolnilnika kot posledica odlaganja nečistoč in posledično zamašitve oljnih povezav, ki zagotavljajo mazanje turbopolnilnika. Vzrokov so lahko: takojšnje ugašanje vozila po dolgotrajni vožnji pod visokimi obrati, slaba kvaliteta olja, predolgi servisni intervali, vožnja pod izrazito nizkimi vrtljaji in posledično odlaganje večjih količin nečistoč v motorno olje.

Škoda Fabia napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega

Druge napake in pomanjkljivosti

  • Zadnji zavorni elementi. Posamezni lastniki porčajo o hitri izrabi zadnjih zavornih elementov.
  • DPF filter. Pri bencinskih različicah opremljenih z DPF filtrom in avtomatskim menjalnikom prihaja do težav z zapacanostjo DPF filtrov. Težava je posledica vožnje pri zelo nizkih vrtljajih kar povzroča izdatno sajenje motorja. Predlagamo, da v primeru vožnje z mrzlim motorjem pod zelo nizkimi vrtljaji (mestna vožnja, kolona,…) ročno izberete nižjo prestavo (višji vrtljaji motorja), kot to predvidi menjalnik.

Napake na karoseriji

  • Črpalka za čistilo vetrobranskega stekla. Več lastnikov poroča o puščanju tekočine za vetrobransko steklo pred prednjim desnim kolesom, za kar je največkrat kriva razpoka na črpalki.

Napake notranjosti

  • Vratne ključavnice. Posamezni lastniki poročajo o odpovedovanju vratnih ključavnic.

Škoda Fabia napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega

Napake elektronike

  • Baterija v ključu. Več lastnikov se pritožuje nad pogosto izpraznjenimi baterijam v ključu.
  • Multimedijske enote. Večje število pritožb nad nezanesljivim delovanjem multimedijskih enot (črn ekran, nedelovanje bluetooth vmesnika, neodzivnost enote, nedelovanje Mirrorlink vmesnika). Težavo največkrat reši reprogramiranje.

Škoda Fabia napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega

Vpoklici

Datum vpoklica
Vzrok vpoklica
30/05/2019
Vpoklic zaradi težav s sistemom zračnih blazin.

Škoda Fabia napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega

Foto: Arhiv proizvajalca

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.

Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John
(Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija)

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.