Volkswagen Golf 4 (1998-2004)

Volkswagen Golf spada med ikone med avtomobili. Posebej popularen je na trgu rabljenih vozil. Nadaljuje tradicijo zanesljivega sopotnika, ki vas ne bo pustil na cedilu. Kljub vsemu pa je pred nakupom potrebna previdnost. Skupaj bomo pregledali najpogostejše napake, ki se pojavljajo pri Golfu četrte generacije.

Osnovni podatki: Volkswagen Golf
leto izdelave: 1998-2004
naslednik: Golf 5
Konkurenti: Opel Astra, Audi A3, Peugeot 306, Bmw 1, Renault Megane, Citroen C4

Plusi
Minusi
+ živahni TDI motorji
+ opremljenost
+ zvočna izoliranost (še posebej pri bencinskih motorjih)
– visoka cena
– slabo vzdrževani modeli niso zanesljivi
– egronomija klimatske naprave (nekateri modeli je sploh nimajo)
– napake na prvih serijah do leta 2000

Zanesljivost in najpogostejše napake

Zanesljivost

Volkswagen Golf IV spada med zanesljive avtomobile. Nadaljuje sloves prejšnjih generacij. Kljub temu pa je potrebno biti pozoren na določene napake, ki so se pojavljale predvsem v prvih letnikih izdelave (do leta 2000).

Težje napake:

1.4 bencinski motor. Na modelih, izdelanih po novembru 2001, je prihajalo do prezgodnje odpovedi zobatega jermena. Zelo pogosta okvara zaradi katere nastanejo poškodbe ventilov, cilindrov ali celo popolnega uničenja motorja.

1.4 in 1.6 bencinski motorji. Pri nekaterih modelih, izdelanih pred letom 2003, je prišlo do odpovedi zobatega jermena. Popravila je delno kril Volkswagen, odvisno od starosti in prevoženih kilometrov.

– Na bencinskih motorjih 1.4, 1.6, 1.8T in v5, izdelanih med januarjem 2001 in januarjem 2003, so relativno pogoste okvare vžigalne tuljave. .

TDI motorji. Na modelih, izdelanih do pomladi 2003, prihaja do postopnega upadanja moči, ki je posledica umazanije na merilniku pretoka zraka LMM (luft messer). Čiščenje ni mogoče oziroma je največkrat neučinkovito, obvezna je menjava.

1,9 TDI motor (110). Na modelih letnika 1998 je prihajalo do okvare na turbini oz. na gredi turbine. Lopatice turbine so se namreč krivile in tako spremenile geometrijo.

1,9 TDI (110, 115, 130 in 150). Ti motorji imajo težave z variabilno turbino. Prihaja do poškodb lopatic. Pri modelih 115 in 150 je prišlo tudi do lomljenja in odpovedi turbine.

1.9 TDI motor (115). Ti motorji so imeli kar nekaj primerov pokanja glave motorja. Veliko zamenjav se je zgodilo tudi pred prevoženimi 70.000 km. Okvara je posledica težave z valji motorja. Škoda – 8.000€ (oz. nakup novega motorja).

1.4 SDI, izdelanih do leta 2001, imajo težave z menjalnikom. Prihajalo je do težjih poškodb menjalnika, tudi pred prevoženimi 80.000 km.

Druge napake in pomanjkljivosti

1.4 dizelski motor. Nekateri modeli, izdelani od leta 2001, so imeli težave z nenadno izgubo moči. Napake so se začnele pojavljati po napornem pospeševanju. Vzrok težav: napaka na EGR ventilih.

1.6 bencinski motor (8 in 16 ventilni). Na modelih Golf 4, izdelanim do leta 2002, je prihajalo do kroničnih napak. Prihajalo je do vibracij v potniški kabini, ki so bile posledica napake na vbrizgu.

1.8 T motor (150). Na Golf GTI modelih je pogosto prihajalo do okvare vodne črpalke.

1.9 TDI (110). Na modelih Golf, izdelanih po septembru 1999, je prihajalo do težav z nihanjem obratov pri speljevanju. Napako so odpravili v spremenjeni elektroniki motorja.

– Prednja os je pri vseh modelih lahko povzročala hrupnost. Odpravi se jo z menjavo stabilizatorjev prednje osi.

– Katalizator pri motorjih Golf TDI (110) od 1998. Prihajalo je do zgodnjega iztrošenja katalizatorja. Notranja keramika je hitro razpadla. Katalizatorje so praktično vsi že zamenjali, tako da težava ni več prisotna.

Napake na karoseriji

– Modeli 98-99 so imeli napake na stikih pločevine in plastičnimi deli (zaščitne letve). Napake so predvsem pri svetlih barvah. Posledica – rjavenje.

– Pogosta okvara: centralno zaklepanje vrat pri modelih Golf 4 (98-99).

Volkswagen Golf 4

Notranjost in obraba

– Težave s premikanjem prednjega sedeža (pomik nazaj) pri 3-vratnih modelih letnika 98.

– Šumenje oz. spuščanje zvokov iz prednjih sedežev pri modelih narejenih do januarja 1999.

– Šumenje prednjih sedežev in pokanje (prihaja do razpok) armaturne plošče pri modelih do 1999.

– Šumenje iz vrat pri modelih, izdelanih do septembra 1999.

– Pri modelih Golf, izdelanih do 2001 je pršlo do odstopanja glave prestavne ročice.

– Slabo pritrjene odprtine za pihanje zraka pri nogah pri modelih do leta 2001.

Napake elektronike

– Napaka sistema centralno zaklepanje. Na modelih, izdelanih do leta 2001, je prihajalo do napake na stikalu za sprostitev vratc za točenje goriva, ki se nahaja v bližini ročne zavore.

– Na vseh modelih, predvsem tistih do junija 2000, je pogosta okvara električnega pomika stekel. Okvara mehanizma za pomikanje stekel.

– Okvara klimatske naprave. Pri nekaterih modelih, predvsem tistih, izdelanih do leta 2002, je prihajalo do okvare kompresorja klimatske naprave.

– Okvara števca oz. merilnih instrumentov se pojavlja pri modelih, izdelanih do leta 2000. Najprej prihaja do motenj, nato instrumentna plošča odpove.

– Napake na pozicijskih lučeh, ki se sprožijo ob odpiranju voznikovih vrat. Napaka se pojavlja pri modelih 99-2000.

– Lučka za aribag se pri modelih 98 nepričakovano prižge, čeprav z airbagom ni nič narobe.

– Gumbi sredinske konzole se velikokrat zataknejo ali ujamejo drug v drugega.

Priporočamo:
Bencinski motor: 1,6, dizelski motor: TDI (100KM)

Foto: Volkswagen

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija).

 

Anej Ferko
Anej je avtor ideje AvtoNasveti. Svoje izkušnje z upravljanjem blagovnih znamk je najprej nabiral v turizmu, nato je ustvaril več lastnih blagovnih znamk. Z vodenjem ekipe je portal pripeljal na vodilno mesto iz svojega področja in mesečno ga spremlja preko 50.000 bralcev. Anej se profesionalno ukvarja z marketingom, upravljanjem blagovnih znamk in odnosi z javnostmi. Magistriral je na Fakulteti za upravo z magistrskim delom "Vpliv zakonodaje Evropske unije na zniževanje emisij CO2 pri osebnih avtomobilih"