Volskwagen Golf 5 (2003-2008)

Golf 5

Volkswagen Golf 5 je v primerjavi s predhodnikom izjemno izboljšal zanesljivost. Napake se pri Golf 5 pojavljajo zelo redko. Izogibajte se modelom Volkswagen Golf izdelanih do poletja 2004. Ostali modeli so izjemno učinkoviti. Volkswagen Golf je izjemno zanesljiv avtomobil. 

Osnovni podatki: Volkswagen Golf 5.
leto izdelave: 2003-2008
naslednik: Golf 6
Konkurenti: Opel Astra, Audi A3, Peugeot 306, Bmw 1, Renault Megane, Citroen C4

Prednosti
Slabosti
+ veliko prostora v notranjosti
+ vozne lastnosti
+ zavorna pot
+ prijetni menjalniki
+ zanesljivost
– 3-vratna različica
– dizelski motorji kažejo napake
– napake na elektroniki prvih modelov (2003)
– izogibajte se prvim modelom do poletja 2004

Zanesljivost in najpogostejše napake

Težke okvare

–  Golf TDI motorji. Pri nekaterih modelih (zlasti na Golf 1,9 TDI izdelanih do leta 2004) težave s turbino.

–  Motor Golf 2.0 TDI (140). Na modelih, izdelanih do avgusta 2005, obstaja tveganje za počeno glavo motorja pri eni izmed vpenjalnih točk na bloku motorja. Nevarnost poškodbe je predvsem, če voznik vozi kljub opozorilni lučki za motor v armaturni plošči. Če se ugotovi napaka, mora običajno lastnik zamenjati glavo motorja. Delna podpora s strani Volkswagna. Te težave so v večini primerov že odpravljene.

Golf 5

 Druge napake in pomanjkljivosti

Golf FSI motorji (neposredni vbrizg). Na modelih, izdelanih do leta 2005, se prične pojavljati prižiganje lučke za napako na motorju.

Golf TDI motorji. V nekaterih primerih (vključno z 2.0 TDI) je prihajalo do napake pri elektorniki upravljanja motorja. Slabše delovanje v stanju pripravljenosti. Če se je motor po nekaj minutah ponovno vžgal, je napaka izginila.

Golf 1,9 TDI in 2.0 TDI (105, 140) motorji. Grob zvok motorja ob prostem teku (pogosto prenizki obrati), ki povzročajo vibracije. Občutek, da motor deluje »na treh valjih«. Napaka se odpravi z nadgradnjo programske opreme motornega računalnika.

–  Menjalnik pri modelih Golf TDI (od junija 2004). Težje prestavljanje v vzvratno prestavo.

–  Prednje pnevmatike; pri nekaterih modelih Volkswagen Golf, izdelanih do leta 2005, se neenakomerno obrabljajo.

–  Zadnje pnevmatike; predvsem na modelih Volkswagen Golf, izdelanih do leta 2005, povzročajo hrupnost.

Golf 5 tehnika napake

Obraba

–  Hrupnost. Na modelih, izdelanih do marca 2004, prihaja do odstopanja letvice vetrobranskega stekla (stranske), kar prinaša hrup v kabino.

–  Žarometi. Na modelih, izdelanih do julija 2004, prihaja do kondenzacije prednjih žarometov (v nekaterih primerih tudi zadnjih). Žarometi tako izgubijo prosojnost in postanejo mat.

–  Pri modelih, izdelanih do maja 2004, je včasih prišlo do manjše nepravilnosti pri vgradnji armaturne plošče (vgrajena preveč v levo). V teh primerih prihaja do »čričkov« v notranjosti.

–  Drugih znakov obrabe pri Golfu pete generacije ne opažamo.

Golf 5, napake golf, najpogostejše okvare, tipične napake, napaka sklopke, šum notranjost, glava motorja počena, TDI 105, TDI 140, FSI napaka,

Elektronika

–  Električni pomik stekel. Na modelih Volkswagen Golf, izdelanih do leta 2004, prihaja do izpada delovanja elektronike za pomik stekel.

–  Radio. Na modelih Volkswagen Golf, izdelanih do leta 2004, prihaja do nepredvidljivih izpadov zvoka – pogosteje ob predvajanju CD posnetkov.

–  Klimatska naprava. Na modelih Volkswagen Golf, izdelanih do leta 2004, prihaja do napak pri elektronskem nastavljanju temperature in prezračevanja.

–  Opozorilne lučke. Na modelih Volkswagen Golf, izdelanih do leta 2004, se prižigajo lučke za ESP in napako na motorju. Napaka se odpravi z reprogramiranjem elektronike.

Vpoklici

Golf 1,9 TDI (105). Na modelih, izdelanih med marcem in avgustom 2004, je obstajala nevarnost puščanja goriva. Posledica so okvarjena črpalka in injektorji. Marca 2005 so bili ti modeli vpoklicani.

–  Vztrajnik. Pri modelih Golf 2.0 TDI (140), izdelanih po decembru 2005, je prisotna možnost poslabšanja vztrajnika. Posledica je izpad hidravlične sklopke. Simptomi: nenormalen hrup pri menjavi prestav. Poleti 2006 je prihajalo do pregleda in zamenjav.

Golf 5, napake golf, najpogostejše okvare, tipične napake, napaka sklopke, šum notranjost, glava motorja počena, TDI 105, TDI 140, FSI napaka,

Priporočamo Volkswagen Golf 5

Naš predlog:

Bencinski motor: Volkswagen Golf 1.4 TSI (170), dizelski motor: Volkswagen Golf TDI (105).

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.   Viri:  Lastna raziskava, Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija).

Anej Ferko
Anej je avtor ideje AvtoNasveti. Svoje izkušnje z upravljanjem blagovnih znamk je najprej nabiral v turizmu, nato je ustvaril več lastnih blagovnih znamk. Z vodenjem ekipe je portal pripeljal na vodilno mesto iz svojega področja in mesečno ga spremlja preko 50.000 bralcev. Anej se profesionalno ukvarja z marketingom, upravljanjem blagovnih znamk in odnosi z javnostmi. Magistriral je na Fakulteti za upravo z magistrskim delom "Vpliv zakonodaje Evropske unije na zniževanje emisij CO2 pri osebnih avtomobilih"