Renault Megane 2 (2002-2010)

Po predstavitvi ob koncu leta 2002 je Mégane 2 predstavljal senzacijo. Prvič zato, ker je bil popolnoma drugačen od predhodnika in je predstavljal povsem nove avtomobilske linije in drugič, ker je imel veliko več prostora v primerjavi s predhodnikom. Na trgu rabljenih vozil jih je veliko.  Zelo zanesljivi so modeli po prenovi. Prej moramo biti pozornejši, saj ima Megane kar nekaj tipičnih okvar in problemov.

Osnovni podatki:
leto izdelave: 2002-2010
prenova: januar 2006
naslednik: Megane 3
Konkurenti:  Volkswagen Golf, Peugeot 306, Citroen C4,

Plusi
Minusi
+ udobna vožnja
+ zvočna izolacija v svojem razredu
+ oprema
+ vozne lastnosti
+ varčnost dizelskih motorjev
+ aktivna in pasivna varnost na visoki ravni
– prostor v kabini
– prtljažni prostor
– vidljivost skozi zadnje steklo
– poraba bencinskih motorjev
– zanesljivost pred prenovo 2006

Zanesljivost in najpogostejše napake

Megane 2 lahko opišemo kot dva povsem različna avtomobila. Po prenovi gre za izjemno zanesljiv avtomobil, ki ne predstavlja nevarnosti za rabljen nakup. Drugače je pri prvih serijah, kjer se je pojavljalo več različnih napak in problemov. Veliko je bilo tudi vpoklicov, kar je pogosto pri Renaultu. Najpogostejšiproblemi Renault Megana so povezane z elektroniko. Pogosto težavo predstavlja tudi cviljenje zavor.

Težke okvare

–  Odpoved turbine v motorju 1.9 dCi (129KM) (do konca 2003). Problem Renault Megane-a, ki se ga je rešilo z zamenjavo turbine.

–  Odpoved črpalke pri 1.5 dCi motorjih. Črpalka proizvaja železne opilke (serijska napaka), kar povzroči okvaro celotnega vbrizgalnega sistema. Šibka točka vseh motorjev 1.5 dCi, ki so sicer izjemno varčni.

Druge okvare

– Vzmetenje povzroča pospešeno rabo pnevmatik na zadnji osi. Še posebej, če gre za 17-colska platišča. Rešitev je zamenjava osi, za kar se redkokdo odloči.  Napaka prisotna do konca leta 2004.

– Pri modelih Renault Megane 1,4 in 1,6 16V prihaja do prezgodne obrabe tuljave.

– Pri prvih modelih 1,9 dCi prihaja do vonja dizelskega goriva v kabini.

– Do leta 2003 so šibke vžigalne svečke v modelih dCi.

–  Okvara zaganjača pri bencinskih motorjih do sredine leta 2003.

–  Pogosta napaka je tudi okvara kompresorja klimatske naprave. Napaka se pojavlja tudi pri drugih modelih Renaulta.

Obraba

 Avtomobil se na tem področju najbolje obnese. Tako zunanjost, kot notranjost nista nagnjeni k veliki obrabi.

Elektronika

–  Aribag lučka zasveti brez razloga. Krivec so povezave, ki se nahajajo pod sedeži.

Odpoved centralnegazaklepanja. Zelo pogosta okvara Renault Megane-a.

–  Večkrat pride do odpovedi električnega pomika stekel pri Meganu. Do septembra 2005 se pojavljajo tudi napake z zlomom stekel.

–  Veliko napak se pojavlja pri modelih, ki imajo vgrajen sistem zagona brez ključa oz. sistem s kartico. Kartica pogosto odpove. Avtomobila ni mogoče zagnati. Potrebna zamenjava kartice, kar je velik strošek.

Renault Megane 2

Priporočamo:

Bencinski motor: 2,0 DYNAMIC DELUXE, dizelski motor: 1,9 dCi 130 KM

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.   Viri:  Lastna raziskava, Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija).

Anej Ferko
Anej je avtor ideje AvtoNasveti. Svoje izkušnje z upravljanjem blagovnih znamk je najprej nabiral v turizmu, nato je ustvaril več lastnih blagovnih znamk. Z vodenjem ekipe je portal pripeljal na vodilno mesto iz svojega področja in mesečno ga spremlja preko 50.000 bralcev. Anej se profesionalno ukvarja z marketingom, upravljanjem blagovnih znamk in odnosi z javnostmi. Magistriral je na Fakulteti za upravo z magistrskim delom "Vpliv zakonodaje Evropske unije na zniževanje emisij CO2 pri osebnih avtomobilih"