Volkswagen Passat 6 (2005-2010)

Passat 6, napake volskwagen, napake passat, težave passat, problemi passat

Volkswagen Passat šeste generacije upravičuje sloves zanesljivega avtomobila. Ta avtomobil nima hujših primerov okvar. Okvare se redko pojavljajo in gre za izjemno priljubljen avto med rabljenimi avtomobili Volkswagen. Dizelski motorji so izjemno učinkoviti. DSG menjalnik Volkswagen pa omogoča zelo športno vožnjo in hkrati tudi nizko porabo goriva pri Passatu. 

Leto izdelave: 2005 – 2010 Prenova: /
Proizvajalec: Volkswagen
Predhodnik: Passat Naslednik: Passat Razred: Višji srednji razred
Konkurenti: Opel Vectra, Volvo S60, Peugeot 407, Renault Laguna, 
Modeli: limuzina, karavan
Euro NCAP: ★★★★★ (2005)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ prostornost
+ pregledna armaturna plošča
+ odlični bencinski motorji
+ opremljenost
+ aktivna in pasivna varnost
+ uporaben karavan
– visoke cene
– boljše opremljenih različic ni veliko
– izogibajte se prvim modelom
Bencinski motor:
2.0 FSI
Dizelski motor:
2.0 TDI

Zanesljivost in najpogostejše napake

Težke okvare 

 • Pri prvih modelih Passat 2.0 TDI (149) je prihajalo do poroznosti hladilnika, kar je privedlo do velike porabe hladilne tekočine, v najslabših primerih tudi do pregrevanja motorja. Zamenjava je bila v garanciji.
 • Pri Passatu l. 2006, motor 2.0 TDI (140km tip motorja BKP) prihaja do množične okvare na šobah za vbrizg goriva. Vsa vozila imajo t.i. “kulančno garancijo” do sedmega leta starosti, neodvisno od št. prevoženih km. V kolikor šobe odpovedo jih brezplačno zamenjajo na pooblaščenem servisu.

Passat 6, napake volskwagen, napake passat, težave passat, problemi passat

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Pnevmatike. Zaradi nepravilne nastavitve podvozja Passata (nova vozila, iz tovarne) je prihajalo do neenakomerne obrabe pnevmatik. Napaka prvih modelov.
 • Vztrajnik pri modelih Passat 2.0 TDI. Prihaja do napake, ki povzroči hrup, v kasnejši fazi celo napake na sklopki.
 • Tubrina. Modeli Volkswagen Passat 2.0 TDI, proizvedeni pred majem 2005, so imeli težave z variabilno turbino. Napaka odpravljena z garancijo.
 • 1,9 TDI motorji. Napaka na programski opremi. Obvezna nadgradnja.
 • 1,6 in 2,0 FSI motorji. Nevarnost pronicanja vode v računalnik za vbrizg motorja. Posledica okvara motornega računalnika v Volkswagen Passat. Napaka se s koncem leta 2006 odpravi.

Passat 6, napake volskwagen, napake passat, težave passat, problemi passat

Obraba

Brisalci . Njihova življenjska doba je precej omejena. Zelo hitro prihaja do obrabe. Napake se ne da odpraviti. Volkswagen Passat je avtomobil, pri katerem boste pogosteje menjavali brisalce.

V primerjavi s prejšnjo generacijo so v notranjosti uporabili manj žlahtne materiale. Toda v primerjavi s konkurenco je notranjost odlično odporna na obrabo. Volkswagen Passat tako v notranjosti nima znakov obrabe.

Passat 6, napake volskwagen, napake passat, težave passat, problemi passat

Napake elektronike

 • Električna parkirna zavora v vseh modelih Volkswagen Passat. Tipična napaka te generacije Passata je nedelovanje električne parkirne zavore.
 • Tempomat se izklaplja med vožnjo. Napaka na stikalu sklopke.
 • ESP napaka. Ob izklopu ESP stikala na osrednji konzoli prihaja do izklopa klimatske naprave. Z reprogramiranjem se napaka odpravi.

Passat 6, napake volskwagen, napake passat, težave passat, problemi passat

Vpoklici

 • September 2005: Passat 2.0 TDI med januarjem in aprilom 2005. Preprogramiranje programske opreme pomembne za delovanje filtra trdih delcev. Tveganje za izgubo moči.
 • Marec 2006: nevarnost zloma dela v volanskem drogu. Napako je imelo 636 modelov Volkswagen Passat, izdelanih med aprilom in julijem 2005. Napaka v garanciji odpravljena.
 • Junij 2006: na modelih Passat 2.0 TDI (149) s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, izdelanih do junija 2005, napaka na menjalniku.
 • November 2006: zamenjava računalnika za vbrizg goriva (Passat 1.6 FSI, Passat 2.0 FSI)na modelih,  izdelanih do marca 2005. Prihajalo je do vdora vode.
 • Januar 2007: napaka na brisalcih, ki lahko odpovejo v dežju. 300.000 modelov je imelo to napako. Najpogosteje pri modelu Passat 2.0 TFSI.

Passat 6, napake volskwagen, napake passat, težave passat, problemi passat

Karavan oz Variant je zaradi svoje prostornosti zelo priljubljen Volkswagen Passat

Viri: lastna raziskava, Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija).

Anej Ferko
Anej je avtor ideje AvtoNasveti. Svoje izkušnje z upravljanjem blagovnih znamk je najprej nabiral v turizmu, nato je ustvaril več lastnih blagovnih znamk. Z vodenjem ekipe je portal pripeljal na vodilno mesto iz svojega področja in mesečno ga spremlja preko 50.000 bralcev. Anej se profesionalno ukvarja z marketingom, upravljanjem blagovnih znamk in odnosi z javnostmi. Magistriral je na Fakulteti za upravo z magistrskim delom "Vpliv zakonodaje Evropske unije na zniževanje emisij CO2 pri osebnih avtomobilih"