Volkswagen Touran I. (2003-2010)

Volkswagen Touran

Volkswagen Touran se srečuje s podobnimi napakami kot Volkswagen Golf. Splošno gre za zanesljiv rabljen avtomobil. Zlasti uporabna je različica s sedmimi sedeži. Kakovost izdelave v notranjosti je njegova najšibkejša točka.

Osnovni podatki:
Leto izdelave: 2003-2010
Prenova: 2006
Naslednik: Touran 2
Konkurenti: Citroen C4, Renault Gradn Scenic, Renault Scenic

Prednosti
Slabosti
+ prostornost
+ modularnost kabine
+ prostor za shranjevanje
+ oprema
+ egronomija
– preveč klasična oblika
– zvok dizelskih motorjev
– pomanjkanje močnejših bencinskih motorjev
– slabša kvaliteta izdelave v notranjosti

Zanesljivost in najpogostejše napake

Težke okvare

Zaganjač motorja. Na modelih Volkswagen Touran, izdelanih do julija 2003, je prihajalo do težav z vžigom motorja.

-Pri modelih Volkswagen Touran TDI 2.0, izdelanih od avgusta 2005, je prisotno tveganje za pokanje glave motorja pri eni izmed vpenjalnih točk na bloku motorja. Tipična napaka teh modelov (enako kot Golf). Nevarnost hujše okvare, zlasti, ko voznik vozi kljub prižgani opozorilni lučki za napako na motorju.

TDI motorji 1.9, izdelani do leta 2004, so imeli težave s turbino.

Volkswagen Touran tehnika

Druge napake in pomanjkljivosti

Zaganjač motorja (starter). Pri modelih Volkswagen Touran, izdelanih do leta 2004, je prihajalo do prezgodnje aktivacije. Napako se odpravi s preprogramiranjem elektronike.

– Volkswagen Touran 1.6 FSI motor. Na modelih, izdelanih do oktobra 2003, je prišlo do nepričakovane prekinitve električnega toka do motorja, kar je povzročilo moteno delovanje motorja.

– Volkswagen Touran FSI motorji.Pri modelih, izdelanih do leta 2005, se občasno prižiga lučka za napako na motorju.

– Volkswagen Touran TDI motorji. V nekaterih primerih prihaja do slabšega delovanja v prostem teku pri nizkih obratih. S ponovnim vžigom je bila napaka odpravljena.

– Pri motorjih 1.9 TDI in 2.0 TDI, izdelanih do januarja 2004, prihaja do grobega delovanja motorja pri nizkih obratih. Izgleda, kot bi avtomobil deloval zgolj na treh valjih. Napako povzroča napaka na elektroniki motorja. Napako se odpravi z novo programsko opremo.

Prednje pnevmatike. Pri nekaterih modelih Volkswagen Touran, izdelanih do leta 2005, se neenakomerno obrabljajo. Enaka napaka kot Golf 5.

Zadnje pnevmatike. Predvsem na modelih Volkswagen Touran, izdelanih do leta 2005, povzročajo hrupnost. Enaka napaka kot Golf 5.

Volkswagen Touran

Napake na karoseriji

– Težave z odpiranjem in zapiranjem pokrova goriva na Volkswagen Touran, izdelanih do leta 2005.

Volkswagen Touran

Notranjost in obraba

Vibracije v kabini. Na modelih 2003, 2004 in 2005 je prihajalo do vibracij v armaturni plošči in pokrovu prtljažnega prostora.

– Težava pri odpiranju predala armaturne plošče.

Vibriranje vzvratnega ogledala.

– Pri dizelskih motorjih je prihajalo do premikanja prestavne ročice in vibracij.

– Pri modelih Volkswagen Touran, izdelanih do aprila 2004, je prihajalo do odvitja prestavne ročice. Potrebna zamenjava cele ročice (napaka na navojih).

Napake elektronike

– Sistem za samodejno dvigovanje stekel ne deluje. Napaka pogosta pri modelih, izdelanih do 2004.

– Radio v Volkswagen Touran. CD obtiči v radiu, ne da se spremeniti radijske postaje.

Opozorilne lučke. Na modelih Volkswagen Touran, izdelanih do junija 2003, je prihajalo do prižiganja opozorilnih lučk, čeprav ni bilo napak.

Neprijeten vonj iz klimatske naprave Volkswagen Tourana je bil prisoten pri nekaterih modelih, izdelanih do leta 2004.

Volkswagen Touran, najpogostejše napake, tipične okvare, napake, težave, problemi, zanesljivost, rabljen nakup, rabljen

Vpoklici

Napaka na kondenzatorju. Na modelih Volkswagen Touran, izdelanih do junija 2003, je bila prisotna grožnja požara. Zamenjava kondenzatorja je bila izvedena pri 6000 avtomobilih.

– Volkswagen Touran 1.9 TDI. Na modelih, izdelanih med marcem in avgustom 2004, okvara črpalke za vbrizg goriva. Vpoklic v letu 2004.

– Vztrajnik. Pri modelih Volkswagen Touran 2.0 TDI (140), izdelanih med oktobrom 2003 in majem 2005, je prisotna možnost poslabšanja vztrajnika. Posledica je izpad hidravlične sklopke. Simptomi: nenormalen hrup pri menjavi prestav. Poleti 2006 je prihajalo do pregleda in zamenjav. Zamenjava pri 44.000 vozil.

Priporočamo

Bencinski motor: 2.0 FSI Comfort (7 sedežev)

Dizelski motor: 2.0 TDI sport

Viri: Lastna raziskava, Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija).

Anej Ferko
Anej je avtor ideje AvtoNasveti. Svoje izkušnje z upravljanjem blagovnih znamk je najprej nabiral v turizmu, nato je ustvaril več lastnih blagovnih znamk. Z vodenjem ekipe je portal pripeljal na vodilno mesto iz svojega področja in mesečno ga spremlja preko 50.000 bralcev. Anej se profesionalno ukvarja z marketingom, upravljanjem blagovnih znamk in odnosi z javnostmi. Magistriral je na Fakulteti za upravo z magistrskim delom "Vpliv zakonodaje Evropske unije na zniževanje emisij CO2 pri osebnih avtomobilih"