BMW X3 (2010 – 2018)

BMW X3-napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega

Druga generacija BMW-jeve serije X3 je bila med kupci dobro sprejeta, saj je v primerjavi s prvo generacijo, dobila veliko bolj skladno zunanjo obliko. Pri AvtoNasvetih smo pregledali s kakšnimi težavami, okvarami in vpoklici se srečujejo lastniki ter za vas pripravili pregled zanesljivosti.

Leto izdelave: 2010 – 2018 Prenova: 2014 Proizvajalec: BMW
Predhodnik: X3 Naslednik: X3 Razred: Športni terenec
Konkurenti: Mercedes-Benz GLC, Volvo XC60, Volkswagen Tiguan,
Modeli: Športni terenec Euro NCAP: ★★★★★ (2011)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Motorizacija
+ Prostornost proti prejšnji generaciji
+ Udobje
+ Lega na cesti
+ Avtomatski menjalnik
– Prostornost na zadnji klopi
– Terenske zmogljivosti
– Zvočna zatesnjenost
– Zastarel izgled notranjosti
Bencinski motor:
2.0i
Dizelski motor:
2.0 d

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Okvare

 • Pri vseh turbinsko podprtih izvedenkah motorjev se je večje število lastnikov srečevalo z okvarami turbopolnilnikov. Težava je bila največkrat posledica neustreznega vzdrževanja vozila (redke menjave olja) in ugašanje vozila preden se je uspel turbopolnilnik ustrezno ohladiti (npr. takoj po vožnji pod visokimi obrati). Omenjeno je povzročilo izdatno nalaganje oblog in nečistoč na oljne cevke, ki so bile namenjene podmazovanju turbopolnilnika. Na dolgi rok so se omenjene cevke popolnoma zamašile, kar je povzročilo neustrezno mazanje in uničenje turbopolnilnika. Ob takšni okvari je potrebno zamenjati tako turbopolnilnik kot tudi vse povezovalne oljne cevke.
 • 2.0 dizelski motorji z oznako N47 imajo težavo z verigo odmičnih gredi, ki se s časom raztegne in povzroči pretrg ali pa preskok faze, kar povzroči hudo in drago okvaro motorja. Pri pogostejši menjavi olja (na 10.000 km) je manjša verjetnost okvare. Pri nakupu bodite pozorni na rožljanje pod pokrovom motorja. Težavam so načeloma bolj podvrženi motorji starejših letnikov.
 • Pri vozilih opremljenih z avtomatskim menjalnikom bodite pozorni na počasno in nepravilno menjavanje. Omenjeni simptomi so lahko pokazatelj težav z računalnikom menjalnika. Težavo največkrat odpravi reprogramiranje.

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Zaradi večje mase vozila prihaja do intenzivne obrabe zavonih elementov in pnevmatik.
 • Kratka življenjska doba run-flat pnevmatik.
 • Bodite pozorni na morebitno cukanje vozila pri speljevanju in med samo vožnjo. Omenjeno cukanje je največkrat posledica obrabljenega zadnjega odgona (diferenciala).
 • Vozila opremljena z naprednim Servotronic volanskim sistemom se pogosto  srečujejo z odpovedmi volanskega droga, zato če je le možno se vozilom z omenjenim dodatkom izognite, saj vas v primeru odpovedi čaka drago popravilo.
 • Podvozje in vzmetenjeje je kljub terenskem izgled vozila občutljivo in dovzetno za poškodbe in hitro obrabo ob kakršnem koli terenskem udejstvovanju. Zato pred nakupom dobro preglejte iztrošenost posameznih elementov podvozja.
 • Starejše dizelske izvedenke se srečujejo s težavami z EGR ventili, natančneje s puščanjem hladilnikov EGR ventila. Težavo so načeloma odpravili z vpoklicem.

Napake na karoseriji

 • Večje število lastnikov se pritožuje nad okvarami mehanizma ki skrbi za odpiranje sončne strehe. Pri nakupu preverite ustrezno delovanje mehanizma v vseh položajih.

Napake notranjosti

 • Na praske in luščenje občutljivi posamezni elementi notranjosti. (gumbi, ročaji)

Napake elektronike

 • Pri posameznih lastnikih je prišlo do odpovedi delovanja regulatorja, ki skrbi za upravljanje premika stranskih stekel.
 • Pogoste težave z samodejnim izklapljanjem multimedijske enote (radio-navigacija). V nekaterih primerih se podobno dogaja tudi s potovalnim računalnikom.
 • Nekateri lastniki se srečujejo z okvarami dnevnih led luči. Težavo se odpravi z zamenjavo omenjenih žarometov.
 • Pogoste težave z odpovedovanjem kolesnih ABS senzorjev. Težava se kaže kot nenaden prižig opozorilnih lučk za odpoved ABS, ESP, štirikolesnega pogona in avtomatskega menjalnika. Ob omenjenem se vklopi tudi rezervni program.
 • Pogosta okvara prednjih sedežnih senzorjev sistema zračnih blazin. Okvara se kaže kot neprestano prižgana opozorilna lučka za okvaro na sistemu zračnih blazin. Omenjen senzor skbi za ustrezno detekcijo osebe na prednjem sedežu in posledično pravilno proženje zračnih blazin.
 • Pogosto odpovedovanje lambda sond.

Vpoklici

Datum vpoklica
Vzrok vpoklica
21/12/2016
Vpoklic zaradi težave z volanskim sistemom.
10/12/2013
Vpoklic zaradi napake na sistemu zračnih blazin.
06/06/2016
Vpoklic zaradi napake na ISOFIX pritrdišču.
28/07/2014
Vpoklic zaradi težav s sistemom VANOS.
07/12/2018
Vpoklic zaradi težave z EGR ventilom.
05/11/2018
Vpoklic zaradi težav z EGR ventilom.
19/03/2018
Vpoklic zaradi težave z montažo zadnjega spojlerja.
16/04/2018
Vpoklic zaradi napake na sistemu zračnih blazin.
16/04/2018
Vpoklic zaradi napake na sistemu dovoda goriva.
Foto: Arhiv proizvajalca

Viri: Lastna raziskava, Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Breakeryard (Velika Britanija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John (Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija)

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.