Volkswagen Touran (2010 – 2015)

Volkswagen Touran je mali a zelo priljubljen enoprostorec iz družine Volkswagen. Pri AvtoNasvetih smo pregledali s kakšnimi težavami, okvarami in vpoklici se srečujejo lastniki ter za vas pripravili pregled zanesljivosti.

Leto izdelave: 2010 – 2015 Prenova: /
Proizvajalec: Volkswagen
Predhodnik: Touran Naslednik: Touran Razred: Mali enoprostorec
Konkurenti: Renault Scenic, Peugeot 3008, Ford C-Max, Opel Meriva, Mercedes Benz B
Modeli: Enoprostorec Euro NCAP: /
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Prostornost
+ Preglednost
+ Zvočna zaščita
+ Lega na cesti
+ 7 sedežev
+ Prilagodljivost
– Zanesljivost
– Izgled
Bencinski motor:
1.4 TSI (103 kW)
Dizelski motor:
2.0 TDI

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • Pri večini dizelskih motorjev je bilo ugotovljeno preseganje deklarirane norme o količini izpustov (Dieselgate afera). Za odpravo neskladij je potrebno pri 2.0 TDI motorjih preprogramirati motorno elektroniko pri 1.6 TDI motorjih pa izvesti bolj zahtevne fizične posegeStroške za vse posege bo kril Volkswagen.
 • Pri avtomobilih z dizelskimi motorji in ročnimi menjalniki prihaja do pogostih težav z dvomasnimi vztrajniki in sklopkami. Težava se kaže kot kovinski ropot v prostem teku ter cukanje in tresenje pri speljevanju.
 • Pri turbo bencinskih motorjih TSI prihaja do težav z verigo odmičnih gredi, ki se raztegne kar lahko ob nadaljnji uporabi povzroči hudo poškodbo motorja. Na težavo opozarja cingljajoč zvok motorja v prostem teku in občasno prižiganje opozorilnih lučk za okvaro motorja. Popravilo terja zamenjavo verige in napenjalca.
 • Večje število težav z avtomatski menjalniki DSG. Največkrat se okvari kontrolna enota in obrabijo sklopke. Začetki težav so največkrat posledica nerednega vzdrževanja. Težave se kažejo kot nepravilno in cukajoče prestavljanje, tresenje vozila in pojav čudnih zvokov.
 • Dizelski motorji 2.0 TDI 103 kW, se soočajo z zgodnjimi odpovedmi turbopolnilnikov. Veliko je primerov ko turbopolnilnik odpove pred prevoženimi 100.000 km.
 •  Začetne verzije dizelskih motorjev 1.6 TDI 77 kW, imajo težave z injektorji, ki radi odpovedo. Težava se kaže kot težavno vžiganje, cukanje vozila,…

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Pri dizelskih motorjih 2.0 TDI lastniki poročajo o intenzivni obrabi lamel sklopke.
 • Vsi dizelske izvedenke se soočajo z zapacanimi EGR ventili in puščanjem oziroma porabo hladilne tekočine. Vzrok porabe hladilne tekočine se pri omenjenih motorjih največkrat skriva v: poškodovanem tesnilu na ohišju termostata, puščanju vodne črpalke in/ali puščanju hladilne tekočine v EGR ventilu.
 • Nekateri lastniki starejših vozil poročajo o postopnem zmanjševanju hladilne moči klimatskega sistema zaradi obrabe kompresorja.


Napake na karoseriji

 • Pogosto nabiranje vlage v prednjih žarometih.

Napake notranjosti

 • Posamezni lastniki poročajo o puščanju vode okrog vetrobranskega stekla in steklene strehe.

Napake elektronike

 • Občasni pojavi prižiganja različnih opozorilnih lučk, ki pa dejansko ne nakazujejo na okvaro. Težavo se reši z reprogramiranjem.

Vpoklici

Datum vpoklica
Vzrok v poklica
Začetek proizvodnje
Konec proizvodnje
 06/04/2016
 Vpoklic zaradi težav s stranskimi zračnimi blazinami.
 23/01/2015
 28/01/2015
20/06/2017
Vpoklic zaradi težas s sistemom ABS/ESC.
01/06/2008
31/05/2010
 07/03/2018
 Vpoklic zaradi težav z zaganjačem motorja.
 01/03/2011
 30/11/2011

Foto: Arhiv proizvajalca

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Mytreg (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John (Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija), Avto magazin (Slovenija), Siol (Slovenija)

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.