Fiat 500X (2015 – danes)

Fiat 500X-napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega

Fiat 500X predstavlja genialen odgovor Fiata na čedalje večjo popularnost mestnih križancev, saj so uspeli v legendarno obliko Fiata 500 odeti malega križanca, ki je bil pri kupcih zelo dobro sprejet. Pri AvtoNasvetih smo pregledali s kakšnimi težavami, okvarami in vpoklici se srečujejo lastniki ter za vas pripravili pregled zanesljivosti.

Leto izdelave: 2015-danes Prenova: 2018 Proizvajalec: Fiat
Predhodnik: Fiat Sedici Naslednik: / Razred: Športni terenec
Konkurenti: Renault Captur, Peugeot 2008, Volkswagen T-Roc, Citroën C3 Aircross, Mazda CX-3
Modeli: 5 vratni križanec Euro NCAP: ★★★★ (2015)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Izgled
+ Kvaliteta končne izdelave
+ Širok nabor motorjev
– Praktičnost
– Prostornost prtljažnika
– Cena
– Zanesljivost elektronskih sklopov
Bencinski motor:
1.0 GSE
Dizelski motor:
1.6 M-Jet

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • Pri turbo-bencinskih 1.4 Multi Air motorjih, se določeni lastniki soočajo z zgodnjimi odpovedmi turbopolnilnika, navadno se to zgodi pred prevoženimi 75.000 km. V nekaterih primerih za odpoved ni kriv sam turbopolnilnik ampak okvara senzorjev, ki skrbijo za pravilno delovanje motorja. Težava se kaže kot preklapljanje motorja v zasilni program.
 • Pri turbo-dizelskih 1.6 MultiJet  dizelskih motorjih opremljenih z ročnimi menjalniki prihaja do težav z zgodnjimi odpovedmi dvomasnih vztrajnikov in posledično tudi potisnega ležaja, lamele in košare sklopke. Pri nakupu bodite pozorni na morebitne izrazite tresljaje in kovinski ropot, ki bi nastal pri speljevanju ali vožnji pri nižjih obratih.

Fiat 500X-napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Večje število lastnikov se pritožuje nad glasnimi zavornimi elementi (škripanje pri zaviranju).
 • Na 1.4 MultiAir bencinskih in 1.3 MultiJet dizelskih motorjih prihaja do pogostejših odpovedi (hitre obrabe) nosilcev motorja.
 • Pri vozilih opremljenih z avtomatskimi menjalniki posamezni lastniki poročajo o grobem pretikanju prestav, kar se največkrat odpravi z reprogramiranjem.
 • Pri dizelskih izvedenkah bodite pozorni na prižgano opozorilno lučko za zamašen DPF filter, kar se ob neuspeli regeneraciji lahko izkaže kot drago popravilo.

Napake na karoseriji

 • Luščenje posameznih kromiranih elementov karoserije.

Fiat 500X-napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega

Napake notranjosti

 • O pogostih težavah in napakah povezanih z notranjostjo vozila lastniki zaenkrat ne poročajo.

Fiat 500X-napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega

Napake elektronike

 • Pri starejših modelih prihaja do množice težav povezanih z neustreznim delovanjem multimedijskega vmesnika (neodzivnost, črn ekran, nedelujoč Bluetooth, nezmožnost posodobitve zemljevidov, nedelujoč GPS...). V posameznih primerih težave reši reprogramiranje v nekaterih pa zgolj menjava vmesnika.
 • Večje število lastnikov poroča o težavah z sistemom za avtonomno zaviranje v sili. Težava se kaže kot prikazovanje opozorila za nedelovanje omenjenega sistema in se največkrat odpravi z reprogramiranjem.
 • V posameznih primerih lastniki poročajo o težavah z električno parkirno zavoro, ki ob speljevanju ne popusti popolnoma, kar lahko vodi v pregrevanje zavornih elementov. Težavo največkrat odpravi reprogramiranje.
 • Pri starejših izvedenkah se pojavlja večje število različnih ‘hroščev’, ki povzročajo nezanesljivo delovanje elektronsko podprtih sistemov v vozilu. (zaklepanje, zlaganje stranskih stekel, delovanje žarometov, regeneracija dpf filtra,…). Težavo največkrat odpravijo posodobitve računalniških vmesnikov.
 • Pogoste težave z nepravilnim delovanjem Start&Stop sistema. Težavo odpravi reprogramiranje ali zamenjava akumulatorja.

 

Vpoklici

Datum vpoklica
Vzrok vpoklica
07/09/2019
Vpoklic zaradi napake na sistemu varnostnih pasov.
03/03/2017
Vpoklic zaradi napake na ožičenju avtomatskega menjalnika.
14/06/2019
Vpoklic zaradi napake na sistemu zračnih blazin.

Fiat 500X-napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega
Viri:
Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John (Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija)

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  

Foto: Arhiv proizvajalca

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.