Renault Modus (2004-danes)

Renault Modus

Modus je majhen družinski avto, namenjen predvsem vožnji po mestu, njegova notranjost pa kljub temu ni premajhna za družino. Je izredno lahko vodljiv, majhnost mu je plus pri parkiranju. Dolg je komaj 3,79 m, kar je manj kot Clio.

Osnovni podatki:
leto izdelave: 2007-danes
prenova: konec 2009
naslednik:  Modus 2
Konkurenti: Fiata Idea, Honde Jazz, Opel Meriva

Plusi
Minusi
+ praktičen
+ lep zunanji videz
+ udoben
+ lahko ga je voziti
+ drsna zadnja klop
+ notranjost zelo udobna glede na mere
+ majhna poraba
+ odlične zavore
– majhen prtljažni prostor
– premajhna zunanja ogledala
– slabo oblazinjeni sedeži
– pri določenih modelih slaba oprema (ni vsa oprema serijsko v vseh modelih)
– odsotnost serijskega ESP

Zanesljivost in najpogostejše napake

Hujše okvare:

– Na modelih, izdelanih do leta 2005 (1,5 dCi motor),  je še vedno prisotno tveganje, da črpalka ustvarja železne opilke, vendar so primeri okvar manj pogosti, kot pri prejšnjih modelih. Ta napaka zaznamuje motorje 1,5 dCi.

Druge napake in pomanjkljivosti:

–   Motor dCi 80, izdelan do oktobra 2005, je v prostem teku preveč hrupen. Včasih je preveč hrupen tudi pri nizki hitrosti.

Renault Modus

Napake na karoseriji:

– Pokrov motorja ima pri modelih, narejenih do oktobra 2004,  preveliko vrzel.

– Modeli, narejeni do konca junija 2005,  so imeli večkrat probleme s kljukami. Kljuke so se namreč pri prehodu v prvotni položaj zataknile. Servisi so napako odpravljali še v garanciji.

–  Pri modelih, izdelanih do konca januarja 2005, je lahko prišlo do poškodbe pri zapiranju strešnega okna. Potrebna je bila kompletna zamenjava.

Renault Modus

Notranjost in obraba:

–        Pri nekaterih modelih se pojavlja hrup iz ključavnice prtljažnika. Potrebno je mazanje.

Napake elektronike:

–        Modeli, izdelani do januarja 2005,  so imeli napako na prezračevanju kabine. Za armaturno ploščo je bilo nenormalno vroče, kar je vodilo do pretirane uporabe klimatske naprave. Potrebno je ponovno nastaviti lopute kontrolnega plašča vroče-hladno.

Renault Modus

Vpoklic:

–  Skoraj 150.000 modelov, izdelanih do januarja 2005,  je bilo vpoklicano zaradi napake na volanskem drogu.

–  Med 14.septembrom 2004 in 24.oktobrom 2004 je bilo izdelanih več kot 26.000 modelov, katerim je bilo zaradi napake na vzmetenju potrebno zamenjati zadnje vzmeti.

–   Modeli, izdelani do aprila 2005, so imeli težavo z dodatno prednjo preprogo. Ta je namreč lahko ovirala prehod pedala za plin v izhodiščni položaj.

–  Modeli izdelani 27. in 28. oktobra 2004 so imeli (nekateri) probleme s slabo spajkanim naslonjalom za glavo na prednjih sedežih, katero bi se lahko odlomilo.  Na servisu so naslonjala pregledali in po potrebi zamenjali.

–  Modeli, izdelani do oktobra 2009, so imeli težavo z reguliranjem zadnjega sedeža. Lahko je prišlo do blokade sedeža.

 

Renault portal priporoča:
Bencinski motor: COMFORT 1.6 16V

Dizelski motor:1,5 dCi 80 PRIVILEGE LUXURY

Foto: Renault

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.   Viri:  Lastna raziskava, Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija).

Anej Ferko
Anej je avtor ideje AvtoNasveti. Svoje izkušnje z upravljanjem blagovnih znamk je najprej nabiral v turizmu, nato je ustvaril več lastnih blagovnih znamk. Z vodenjem ekipe je portal pripeljal na vodilno mesto iz svojega področja in mesečno ga spremlja preko 50.000 bralcev. Anej se profesionalno ukvarja z marketingom, upravljanjem blagovnih znamk in odnosi z javnostmi. Magistriral je na Fakulteti za upravo z magistrskim delom "Vpliv zakonodaje Evropske unije na zniževanje emisij CO2 pri osebnih avtomobilih"