Nissan Qashqai (2014 – danes)

Nissan Qashqai druge generacija nadaljuje uspešno zastavljeno pot njegovega predhodnika, ki je bil svoj čas najbolje prodajan športni terenec na stari celini.  Pri AvtoNasvetih smo pregledali s kakšnimi težavami, okvarami in vpoklici se srečujejo lastniki ter za vas pripravili pregled zanesljivosti.

Leto izdelave: 2014 Prenova: 2017
Proizvajalec: Nissan
Predhodnik: Qashqai Naslednik: / Razred: športni terenec
Konkurenti: Citroen C4 Aircross, Kia Sportage, Toyota RAV4, Renault Kadjar, Volkswagen Tiguan
Modeli: športni terenec Euro NCAP: ★★★★★ (2014)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Oblika
+ Opremljenost
+ Dinamično podvozje (lega na cesti)
+ Dostopnost
+ Kvaliteta materialov v notranjosti
+ Ergonomija
– Poraba bencinskih motorjev
– prostornost prtljažnika
– Zanesljivost
Bencinski motor:
1.6 DIG-T
Dizelski motor:
1.6 DCI 

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • Pogoste težave z avtomatskimi CVT Xtronic menjalniki. Težave se kažejo kot ropot, cukanje, nenaden izpad vlečne sile in porast motornih vrtljajev brez učinka na pogon. Največkrat se lahko odpravi težavo z reprogramiranjem v posameznih primerih je bila potrebna menjava celotnega menjalnika.
 • Pri dizelskih motorjih 1.5 dci poročajo o zgodnjih odpovedih turbopolnilnikov. Velikokrat pred prevoženimi 100.000 km.
 • Pri vseh dizelskih motornih izvedenkah prihaja do pogostih puščanj (poškodbe) podtlačnih in nadtlačnih cevi za zrak.
 •  1.2 DIG-T bencinski motorji se srečujejo s težavami z obrabo notranji delov motorja ( batni obročki in cilindri), kar se kaže kot izdatna poraba olja in zmanjšana moč motorja. Za odpravo težave je potrebno zamenjati motor.

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Hitra obraba gumijastih elementov podvozja.
 • Pogosto se zgodi, da se odpne toplotna zaščita okrog izpušnega sistema kar povzroča nadležen kovinski ropot.
 • V posameznih primerih lastniki vozil z bencinskimi motorji opažajo glasno (cingljajočo) verigo odmičnih gredi. Glasna veriga je lahko posledica raztega kar pomeni, da lastnika čaka draga menjava le te.
 • Klimatski sistemi so nagnjeni k hitremu izgubljanju hladiva kar lahko na dolgi rok povzroči pretirano obrabo kompresorja.

Napake na karoseriji

 • Posamezni lastniki poročajo o neenakomernih spojih panelov karoserije.
 • Pogost pojav deformiranih tesnil na vratih  kar povzroča glasen piš vetra. Težavo se odpravi z repozicioniranjem stekel in/ali zamenjavo tesnil.
 • Prednje meglenke pogosto ostanejo brez pokrovčkov, ki se sami odvijejo in izgubijo med vožnjo.

Napake notranjosti

 • Pogost pojav čričkov v notranjosti.
 • Glasen mehanizem strešnega okna med delovanjem. V nekaterih primerih je zaradi zvijanja mehanizma in posledično vnašanja dodatnih obremenitev prišlo do poka stekla.

Napake elektronike

 • V omenjenem vozilu lastniki poročajo o kratkih življenjskih dobah akumulatorjev, ki potrebujejo na menjavo na okrog dve leti.
 •  Veliko težav z delovanjem multimedijskega navigacijskega vmesnika (črn ekran, neodzivnost, nedelovanje zaslona na dotik,…). Težavo največkrat reši reprogramiranje, v posameznih primerih pa zgolj zamenjava celotne enote.
 • Parkirni senzorji povzročajo preglavice lastnikom največkrat po dežju, ko ne delujejo pravilno. Težavo se reši z reprogramiranjem in/ali zamenjavo senzorjev.
 • Pogosto nedelujoč start&stop sistem. Težavo največkrat odpravi reprogramiranje v posameznih primerih pa so težave s start&stop sistemom povezane z iztrošenim akumulatorjem.
 • Opozorilne lučke (okvara ESP, okvara ABS, okvara motorja, okvara zavornega sistema,...) se pogosto prižigajo brez pravega razloga. Težavo največkrat reši reprogramiranje.

Vpoklici

Datum vpoklica
Vzrok vpoklica
Začetek proizvodnje
Konec proizvodnje
08/12/2014
Vpoklic zaradi težav z vlečno kljuko.
19/07/2013
17/10/2014
25/07/2016
Vpoklic zaradi težav z lambda sondo.
24/04/2014
16/05/2016
27/11/2017
Vpoklic zaradi težave s plastično zaščitno zadnjih blatnikov.
23/09/2013
26/05/2016
11/12/2017
Vpoklic zaradi napake na sistemu varnostnih utripalk.
12/06/2017
28/06/2017

Foto: Arhiv proizvajalca

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  

Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Mytreg (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John (Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija), Avto magazin (Slovenija), Siol (Slovenija)

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.