Test zimskih pnevmatik 2018/2019

Še dober mesec dni nas loči od zakonsko predpisanega roka za uporabo zimske opreme. Eno izmed pomembnejših opravil je namestitev zimskih pnevmatik, ki bodo skrbele za zagotavljanje varnosti vseh udeležencev v prometu še posebej v času, ko bo okolico prekrila snežna odeja in ko bodo temperature padle pod ledišče.

Ker velja v Sloveniji čas med 15. novembrom in 15. marcem za obdobje obvezne uporabe zimske opreme smo za vaš že sedaj pri AvtoNasvetih pripravili pregled najnovejšega primerjalnega testa zimskih pnevmatik, ki so ga v medsebojem sodelovanju, opravili evropski avtomobilski klubi vključno s slovenskim AMZS. Tovrstni neodvisni primerjalni testi so pokazatelj odlik ter lastnosti posamezne pnevmatike in zato nepogrešljivi  v procesu nakupa novih pnevmatik.  

Tokrat so na testih primerjali 28 kompletov zimskih M+S pnevmatik v dimenzijah 175/65 R14 T in 205/55 R16 H.

Vabimo vas, da si poleg testa zimskih pnevmatik 2018/2019 preberete še:

Testiranje je bilo izvedeno z namenom ugotovitve lastnosti pnevmatik na suhem, mokrem, snegu in ledu prav tako so bile pod drobnogled vzete lastnosti: glasnost, obraba in poraba goriva. Na osnovi testa 17-ih različnih lastnosti je bila podana končna ocena posamezne pnevmatike.
Na testu je bilo pod drobnogled vzetih 12 različnih pnevmatik dimenzije 175/65 R14 T  in 16 različnih pnevmatik dimenzije 205/55 R16 H
Vse testirane pnevmatike so bile, zaradi zagotovitve transparentnosti in enake obravnave, kupljene v redni prodaji. Posledično nekaterih novih pnevmatik, ki so na trg prišle v zadnjih tednih, ni na seznamu testiranih saj le te še niso bile na voljo v prosti prodaji ob začetku testa.
Od vseh testiranih pnevmatik jih je pet (5) dobilo oceno zelo priporočljivo, devetnajst (19) jih je dobilo oceno priporočljivo, tri (3) so dobile oceno priporočljivo z omejitvami in ena (1) oceno ni priporočljivo.

Dimenzija 175/65 R14 T

Pnevmatike dimenzije 175/65 R14 T  so najbolj prodajana dimenzija zimske pnevmatike  namenjene širokemu spektru vozil.  V omenjeni dimenziji bomo največkrat našli obuta vozila kot so: Volkswagen Up! in Volkswagen Polo, Ford Fiesta, Renault Twingo, Ford Ka, Seat Ibiza in ostale predstavnike mestnih malčkov in spodnjega srednjega razreda.

Na testu sta se z oceno zelo priporočljivo izkazale pnevmatike Contitnental WinterContact TS860 in Dunlop Winter Response 2, ki sta se izkazale z odličnimi in uravnoteženimi rezultati na vseh področjih. Continental-ova pnevmatika je še posebej dominirala na mokri cesti, na snegu in pri nizki porabi goriva.

Preostalih 8 pnevmatik, Firestone WinterHawk 3, Nokian WR D4Goodyear UltraGrip 9, Debica Frigo 2, ESA+ Tecar SuperGrip 9, Sava Eskimo S3+, Verdestein Snowtrac 5 in Pirelli Cinturato Winter je oceno priporočljivo dobilo, ker se na enem ali več področjih niso enakovredno kosale z najboljšimi.

V snežnih razmerah se je najbolje izkazala Contitnentalova TS860 a ji tesno sledi Dunlop s pnevmatiko Winter Response 2.

Na ledu vse pnevmatike dosegajo primerljive rezultate z malenkostno prednostjo na strani pnevmatik Nokian.

Najmanjšo obrabo in posledično dolgo trajanje lahko pričakujejo lastniki pnevmatik Goodyear medtem, ko največjo dosegajo pnevmatike proizvajalca Pirelli. Najvišjo porabo goriva gre pričakovati pri pnevmatiki proizvajalca Nankang, medtem ko se boste najbolj varčno vozili na pnevmatiki proizvajalca ESA+.

Pnevmatika Semperit Master-Grip 2 si je zaradi slabega obnašanja na suhi podlagi prislužila zgolj oceno priporočljivo z omejitvami, medtem ko si je pnevmatika Nankang Snow SV-3 prislužila najslabšo oceno na testu zaradi izrazito slabega obnašanja na zasneženi in mokri cesti.

Dimenzija 205/55 R16 H

Pnevmatike dimenzije  205/55 R16 H predstavljajo obutev večine novih avtomobilov nižjega srednjega razreda med katere prištevamo: Volkswagen Golf, Seat Leon, Peugeot 308,… in trenutno zelo popularnih mestnih križancev. 

Na testu so se izmed 16-ih pnevmatik tri izkazale kot zelo priporočljive, enajst (11) kot priporočljive, ena (1) priporočljiva z omejitvami ter ena (1) kot nepriporočljiva.

Pri večji dimenziji se je kot vsestransko najbolje uravnotežena prav tako izkazala pnevmatika Continental WintewrContact TS860. Zelo blizu pa ji sledita še pnevmatiki Goodyear UltraGrip 9 in Dunlop WinterSport 5.

V sklopu enajstih pnevmatik ocenjenih z oceno priporočljivo, sta Pnevmatiki Kleber Kristalp HP3 in Vredestein Snowtrac 3 zgrešili najboljšo skupno oceno zaradi slabšega obnašanja na mokrem. Michelinova Alpin 5 in Bridgestonova Blizzak LM001 Evo pa zaradi slabšega obnašanja na snegu.

Na snegu se je od vseh najbolje odrezala Nokianova pnevmatika WR D4 a je zaradi visoke obrabe in slabega obnašanja na mokri cesti dobila slabšo skupno oceno.

Na ledu večjih razlik med obnašanjem pnevmatik posameznega proizvajalca ni bilo ugotovljenih.

Z izrazito majhno obrabo in posledično dolgim trajanjem so na testu prednjačile pnevmatike proizvajalcev Michelin in Bridgestone medtem, ko se z najvišjo obrabo spopadajo pri proizvajalcih Pirelli, Semperit in Vredestein.

Najslabše ocenjeni pnevmatiki na letošnjem testu sta bili Semperit SpeedGrip 3 in Laufenn I FIT LW31. Semperitova pnevmatika se je slabo obnašala na suhi cesti in snegu, Laufnnova pnevmatika pa si je najslabšo oceno pridobila zaradi izrazito slabega obnašanja na mokrem.

Upamo, da Vam bodo zgornji podatki s testa zimskih pnevmatik 2018/2019 v pomoč pri izbiri novih, ob tem pa tudi pomislite, da je preko pnevmatike zagotovljen edini stik vozila s cestiščem, kjer lahko razlika med slabo in dobro pnevmatiko pomeni razliko med življenjem in smrtjo. Zato se pri nakupu, ki ga navsezadnje opravite na nekaj let, odločite za varnejšo in kvalitetnejšo pnevmatiko.

Viri: AMZS, ADAC, Motorevija, EdenTyres.com

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.