Nissan Primera (2002 – 2008)

Nissan Primera, pregled napak, težav, vpoklicev, problemi

Nissan Primera je ob svoji premieri doživela kar precej buren odziv medijev. Oblikovno je namreč šla v povsem svojo smer. Zadnja generacija limuzine srednjega razreda pri Nissanu si tehniko deli z Renault Laguno. Mi smo preverili najpogostejše težke okvare, probleme in vpoklice, ki jih je imela Nissan Primera. 

Leto izdelave: 2002 – 2008 Prenova: /
Proizvajalec: Nissan
Predhodnik: Primera Naslednik: / Razred: Srednji razred
Konkurenti: Renault Laguna, Peugeot 406/407, Alfa Romeo 156
Modeli: 5 vratna limuzina, limuzina, karavan Euro NCAP: ★★★★(2002)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Opremljenost
+ Vodljivost
+ Prostoren prtljažnik in notranjost
+ Motorizacija in menjalniki
– Premehko podvozje
– Zvočna izolacija
– Ergonomija notranjosti
– Končna izdelava
– Občutljivi ročni menjalniki
Bencinski motor:
1.8
Dizelski motor:
1.9 DCi

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • Pri začetnih 2.2 dizelskih motorjih z 126 KM prihaja do pogostih težav z odpovedovanjem turbopolnilnikov, visokotlačnih črpalk ter EGR ventilov.
 • Pri dizelskih 2.2 dCi motorjih prihaja do težav z napenjalcem verige, ki lahko predčasno odpove in povzroči težko okvaro motorja. Kot dobra preventiva se je izkazalo predčasno menjavanje olja in oljnega filtra.
 • Lastniki vozil opremljenih z ročnimi menjalniki se pogosto pritožujejo nad težavnim pretikanjem in odpovedovanjem menjalnikov.

nissan-primera

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Pri vseh motorjih predvsem pa pri dizelskih prihaja do občasnih izgub moči zaradi težav z merilniki pretoka zraka (LMM/MAF). V nekaterih primerih pride do popolne odpovedi senzorja v drugih pa se da težavo odpraviti s čiščenjem senzorja.
 • Pri dizelskih dCi motorjih prihaja do rednih težav z EGR ventili, ki se ob pogosti mestni vožnji pacajo in zaskočijo. V kolikor se čiščenja lotimo dovolj zgodaj lahko tako privarčujemo ,kar nekaj evrov ki jih moramo nameniti za nov EGR ventil v primeru popolnega uničenja.
 • Pri vseh bencinskih motornih izvedenkah je prihajalo do okvar TDC senzorja (senzor zgornje mrtve točke oziroma senzor odmične gredi), kar se kaže kot nenadna izguba moči in težave z vžiganjem motorja.
 • Visoka poraba olja pri 2.0 bencinskih motorjih.
 • Pri dizelskih vozilih se čez čas lahko pojavi težko upravljanje s pedalom sklopke, prav tako se vsa vozila srečujejo s hitro obrabo lamel sklopke.
 • Pogoste težave z zaskočitvijo zadnjih zavornih čeljusti.

Napake na karoseriji

 • O izrazitih napakah na karoseriji lastniki ne poročajo.

Nissan Primera, pregled napak, težav, vpoklicev, problemi

Napake notranjosti

 • Pogost pojav hrupa izpod armaturne plošče.
 • Občutljiva notranjost na praske, predvsem v okolici vratnih ročajev in kljuk.

Napake elektronike

 • Nekatere začetne serije so se srečeval s težavami v delovanju radijskih sprejemnikov.
 • Pri nekaterih vozilih prihaja do napačnega prikazovanja količine goriva v posodi za gorivo. Za odpravo napake je potrebno menjati oziorma popraviti instrumentno ploščo.

Vpoklici

Datum vpoklica
Vzrok vpoklica
Začetek proizvodnje
Konec proizvodnje
29/01/2002
Vpoklic bencinskih različic zaradi okvare na senzorju položaja odmične gredi.
01/03/2000
 31/07/2001
26/11/2002
Možna poškodba prvovgrajenih pnevmatik med proizvodnim procesom vozila.
08/12/2003
Vpoklic vozil zaradi možne okvare senzorja položaja odmične gredi.
01/01/1999
30/09/2002

nissan-primera-001

Foto: Arhiv proizvajalca

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Whatacar (Velika Britanija), Vosa.gov (Velika Britanija), Euro Ncap , ADAC (Nemčija).

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.