Mercedes-Benz C (2000-2007)

Mercedes-Benz razreda C v vseh različicah
Mercedes-Benz razreda C v vseh različicah

Mercedes razred C druge generacije je uspešen naslednik svojega predhodnika. Kupci so kljub visoki ceni pokazali za ta model izredno zanimanje, gotovo tudi zaradi tega, ker je bilo na voljo veliko najrazličnejših modelov. Spada med najbolj uspešne avtomobilske modele, tudi zaradi velike možnosti izbire motorjev in še posebej najrazličnejše dodatne opreme.

Osnovni podatki

Leto izdelave: 2000-2007, prenova: 2004
Modeli: Limuzina, karavan, športni kupe
Naslednik: razred C (w204)
Konkurenti: Audi A4, Ford Focus, Mazda 3, Volvo S40,
Varnost: ***** EURO NCAP (2000)

Prednosti
Slabosti
+ kakovost izdelave
+ obračalni radij
+ raven varnosti
+ udobna vožnja
+ kvaliteta zavornega sistema
– šibki mali bencinski motorji
– kratki zadnji sedeži
– malo osnovne opreme (brez doplačila)
– majhen prtljažni prostor

Zanesljivost in najpogostejše napake

Težke okvare

 • Elektronsko upravljanje motorja. Modeli, izdelani do septembra 2001 in nekateri izdelani v letu 2002, so imeli probleme z elektronskim nadzorom motorja, ki se je včasih kar sam vklopil, omejil hitrost na 120 km/h, avtomatski menjalnik ni prestavil v višjo prestavo,… Pri večini modelov se je elektronika »popravila« kar sama, ali pa je bilo potrebno ugasniti motor in počakati 30 minut, pa je napaka izginila. Ponavadi te napake avtomobilski računalnik sploh ni zabeležil, lahko pa se je spet pojavila kdaj kasneje.
 • CDI dizelski motorji. Modeli, izdelani med januarjem in julijem 2003, so imeli pogosto napako na turbo motorjih, katere je bilo potrebno zamenjati po zelo malo prevoženih kilometrih.
 • CDI dizelski motorji. Pri modelih, izdelanih do oktobra 2001, se je pojavljalo upadanje moči motorja zaradi »mašenja« katalizatorja. Katalizator je bilo potrebno očistiti, kar pa včasih ni bila najlažja naloga.
 • CDI dizelski motorji. Modeli, izdelani v letu 2002, so imeli probleme s šobami po prevoženih 70.000 km.
 • Ročni menjalnik. Pri nekateri modelih, izdelanih do maja 2002, so se pojavljale težave s prestavljanjem do tretje hitrosti.
Mercedes-Benz razreda C, pregled napak, težav, okvar in vpoklicev

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Vžig motorja. Modeli, izdelani do septembra 2001, so imeli probleme z obračanjem ključa za vžig motorja. Včasih je bilo potrebno celo več poskusov, preden je motor začel delovati.
 • ESP. Pri modelih, izdelanih do junija 2002, se je pojavljala napaka pri opozorilni lučki ESP na armaturni plošči zaradi napake pri kontaktih krmilnega sistema.
 • Prednja kolesa. Zaradi prekomernega vpetja prednje osi v tovarni, se je pri modelih, izdelanih do maja 2004, na prednjih kolesih pojavljala prekomerna obraba pnevmatik na zunanjem robu.
Mercedes-Benz razreda C, pregled napak, težav, okvar in vpoklicev

Napake na karoseriji

 • Barvanje. Pri modelih, izdelanih do aprila 2004, je bila barva preveč občutljiva na praske. Do prenove je bila barva tudi zelo občutljiva in posledica je bilo rjavenje pri robovih kolotekov in na pokrovu prtljažnega prostora.
 • Žarometi. Pri modelih, izdelanih do leta 2003, se je zaradi napake na zračenju, v žarometih nabiral kondenz. Žarometi radi zbledijo.
 • Vrata. Modeli, izdelani do leta 2002, so imeli zaradi napačne tovarniške nastavitve, probleme z zapiranjem vrat. Potrebna je bila ponovna nastavitev.

Obraba notranjosti

 • Hrup . Modeli iz leta 2004 so imeli probleme s »škripanjem« v naslonjalih prednjih sedežev.
 • Pedal za plin. Modeli, izdelani do leta 2002, so imeli probleme s »škripanjem« pedala za plin.
Mercedes-Benz razreda C, pregled napak, težav, okvar in vpoklicev

Napake elektronike

 • Centralno zaklepanje. Modeli, izdelani do junija 2001, so imeli probleme s centralnim zaklepanjem vrat, ki se včasih sploh ni odzival na komande.
 • Avtomatski brisalci. Modeli, izdelani po decembru 2001, so imeli probleme z avtomatskimi brisalci.
 • Ogledala. Pri modelih, izdelanih do leta 2003, so se pojavljale težave z električno nastavitvijo ogledal.
 • Opozorilne lučke. Pri modelih, izdelanih v decembru 2002, so se opozorilne lučke za ABS in BAS večkrat nenadzorovano prižigale.
 • Merilnik goriva. Pri modelih, izdelanih v decembru 2001, so se pojavljale napake na merilniku goriva.
 • Prezračevanje kabine. Pri modelih, izdelanih v oktobru 2000, se je večkrat pojavljala težava pri prezračevanju kabine.

Vpoklici

 • Varnostni pasovi. Odpoklicali so modele, izdelane med avgustom in oktobrom 2003, zaradi napake na sponkah varnostnih pasov. Odpoklicali so skupno 33.000 modelov.
 • CDI dizelski motorji. Modele, izdelane v decembru 2004 in januarju 2005, so odpoklicali zaradi napake na črpalki goriva.

Priporočamo:

 • Bencinski motor: C 180 kompressor
 • Dizelski motor: C 220 CDI

Foto: Mercedes-Benz

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  

Viri: Lastna raziskava, Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John (Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija), Vozimvolvo (Slovenija)

Anej Ferko
Anej je avtor ideje AvtoNasveti. Svoje izkušnje z upravljanjem blagovnih znamk je najprej nabiral v turizmu, nato je ustvaril več lastnih blagovnih znamk. Z vodenjem ekipe je portal pripeljal na vodilno mesto iz svojega področja in mesečno ga spremlja preko 50.000 bralcev. Anej se profesionalno ukvarja z marketingom, upravljanjem blagovnih znamk in odnosi z javnostmi. Magistriral je na Fakulteti za upravo z magistrskim delom "Vpliv zakonodaje Evropske unije na zniževanje emisij CO2 pri osebnih avtomobilih"