Kia Sportage (2010 – danes)

Kia Sportage rabljen napake težave okvare vpoklici

Kia Sportage predstavlja enega prelomnih modelov za to znamko. AvtoNasveti smo preučevali, katere so tipične napake, okvare in vploklici, s katerimi se srečujejo kupci vozil Kia Sportage po vsem svetu in  za vas pripravili rezultate analize. 

Leto izdelave: 2010 – danes Prenova: 2014
Proizvajalec: Kia
Predhodnik: Kia Sportage (05 – 10) Naslednik: / Razred: Športni terenec
Konkurenti: Hyundai iX35, Toyota Rav4, Nissan Qashqai, Ford Kuga
Modeli: Mestni terenec Euro NCAP:  5-star★★5-star★(2010)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Izgled
+ Prostornost
+ Prtljažni prostor
+ Opremljenost
+ Cena
+ Kvaliteta izdelave
– Lega na cesti
– Udobje
– Zvočna izolacija
Bencinski motor:
1.6 GDI
Dizelski motor:
1.7 CRDi

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • Pri vozilih z 2.0 CRDi dizelskimi motorji in ročnimi menjalniki prihaja do težav z dvomasnim vztrajnikom, kar posledično privede do uničenja sklopke in dragega popravila. Pri vožnji bodite pozorni na izrazite tresljaje in tresenje v prostem teku in pri menjavah prestav.
 • Nekatera vozila opremljena z dizelskim motorjem in ročnim menjalnikom so zaradi težav z menjalnikom potrebovala zamenjavo le tega.

 Druge napake in pomanjkljivosti

 • Pri 1.7 CRDi dizelskih motorjih se lastniki srečujejo z nenadnimi izpadi motorne moči (cukanje in zapoznela reakcija na dodajanje plina, pomanjkanje moči). Težavo se v nekaterih primerih odpravi z reprogramiranjem.
 • Večje število lastnikov poroča o hitri obrabi končnikov stabilizatorja in izpušnega sistema.
 • Na večjem številu vozil prihaja do težav z zavornimi elementi kar se kaže kot zmanjšana zavorna sila, siljenje vozila iz smeri pri zaviranju in cviljenje zavor.
 Kia Sportage rabljen napake težave okvare vpoklici

Napake na karoseriji

 • Pri originalnih 17′ in 18”’ platiščih je zaključni lak slabe kvalitete kar se kaže kot luščenje le tega.
 • Zelo glasna steklena streha.
Kia Sportage rabljen napake težave okvare vpoklici

Napake notranjosti

 • Na sedežnih prevlekah prihaja do pojavljanja belih madežev. Če jih želimo odpraviti jih je potrebno redno čistiti oziroma zamenjati prevleke.
 • Na praske občutljiva plastika v notranjosti še posebej na vratnih panelih.
 • Pogost vdor vode v notranjost pri nogah prednjih potnikov je največkrat posledica zamašenih odtočnih kanalov in slabega tesnenja plastičnih obrob pod prednjo šipo.

 Napake elektronike

 • Pogoste težave z delovanjem tempomata. Težave so naključne in se največkrat kažejo kot nezmožnost vklopa le tega. Popolne rešitve za omenjen problem še niso ugotovili.
 • Večje število težav z originalno navigacijsko/radijsko enoto. Težava se kaže kot nezmožnost upravljanja (zamrznitev) posameznih funkcij.

Kia Sportage rabljen napake težave okvare vpoklici

Vpoklici

Datum vpoklica
Problem vpoklica
Začetek proizvodnje
Konec proizvodnje
01/06/2013
Vpoklic zaradi težav z zavornimi lučmi.
12/03/2010
19/09/2011
08/05/2014
 Vpoklic zaradi napake na sistemu varnostnega pasu.
07/10/2011
21/11/2012

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.   Viri:  Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John (Velika Britanija), Breakeryard (Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija), Siol (Slovenia), AvtoMagazin (Slovenia).

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.