Mercedes-Benz B (2005-2011)

Mercedes-Benz razred B, pregled napak, težav, okvar in vpoklicev

Potem, ko je Mercedes izdelal razred A, ki je bil vsekakor presenečenje v Mercedosovi družini, je v letu 2005 izdelal še kompaktnega enoprostorca – razred B. Mercedes B ima vse, kar mora avto imeti, je prostoren, vodljiv, lepe oblike,….edino cena je malo visoka. Izogibajte se prvim modelom, če niso odpravljene napake z rjavenjem.

Leto izdelave: 2005-2011 Prenova: 2008
Proizvajalec: Mercedes-Benz
Predhodnik: /
Naslednik: razred B (2011) Razred: mali enoprostorec
Konkurenti: Audi A2, Honda Jazz, Toyota Yaris Verso
Modeli: 3 vratni in 5 vratni Euro NCAP: (2005)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ odlični sedeži
+ udobje
+ prostorna notranjost
+ velikost prtljažnika
+ zasnova armaturne plošče
+ voznikov sedež kot v limuzini
+ zanesljivost
+ majhna poraba
– visoka cena
– malo osnovne opreme (brez doplačila)
– napake z rjavenjem pri modelih do sredine leta 2006
– napake z avtomatskim menjalnikom autotronic
Bencinski motor:
B 200
Dizelski motor:
A 200 CDI

Zanesljivost in najpogostejše napake

Težke okvare

  • Rjavenje. Največja slabost tega modela je predstavljalo rjavenje vrat. Spodnji rob vrat in vrata prtljažnega prostora so rjavela. Mercedes je napako odpravljal z delnim kritjem stroškov (50%). Napaka se pojavlja do prenove modela leta 2008, ko napako končno odpravijo. Modeli od leta 2004-2007 so manj občutljivi na rjavenje vendar še vedno rjavijo.
  • Avtomatski menjalnik autotronic. Zelo velik problem tega modela je avtomatski menjalnik. Napaka se pojavlja na senzorjih za hitrost, ki sprožijo napačno delovanje menjalnika. S ponovnim vklopom motorja napaka izgine. Napaka se pogosto javlja tudi preko računalnika z napisom “Gearbox consult repair shop”. Senzorja za hitrost se ne da zamenjati brez zamenjave računalnika menjalnika. Cena menjave je okrog 1200 evrov.

Mercedes-Benz razred B, pregled napak, težav, okvar in vpoklicev

Druge napake in pomanjkljivosti

  • Zavore. Zavorne čeljusti so ob zaviranju absolutno preveč hrupne. Tudi ob zamenjavi čeljusti se problem reši le za nekaj časa.
  • Pnevmatike. Originalno nameščene pnevmatike Continental so se obrabile že ob manj kot 20.000 prevoženih kilometrih, kar je absolutno prehitro.
  • EGR ventil. Pri nekaterih dizelskih modelih iz leta 2005 je lahko mašenje ventila povzročilo zmanjšano moč motorja.
  • Sklopka. Le v manjšem številu primerov je prišlo do prehitre obrabe sklopke.
Mercedes-Benz razred B, pregled napak, težav, okvar in vpoklicev

Napake na karoseriji

  • Rjavenje. Največja slabost tega modela je predstavljalo rjavenje vrat. Spodnji rob vrat in vrata prtljažnega prostora so rjavela. Mercedes je napako odpravljal z delnim kritjem stroškov (50%).

Obraba notranjosti

  • Hrup. Občasno, ampak res le občasno, je pri nekaterih modelih slišati hrup iz zadnjega dela avta( škripanje police ali manjše škripanje v prtljažniku)

Mercedes-Benz razred B, pregled napak, težav, okvar in vpoklicev

Napake elektronike

  • Električni pomik stekel. Pri nekateri modelih so se pojavile težave z dvigovanjem in spuščanjem stekel. Analize so pokazale, da je problem v steklu, zato je bilo potrebno zamenjati stekla.

Vpoklici

  • Odpoklicali so modele izdelane med septembrom 2005 in septembrom 2006 zaradi napake na kontroli električnih brisalcev. Odpoklicali so več kot 11.500 vozil.

Foto: Mercedes-Benz

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John (Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija)

Anej Ferko
Anej je avtor ideje AvtoNasveti. Svoje izkušnje z upravljanjem blagovnih znamk je najprej nabiral v turizmu, nato je ustvaril več lastnih blagovnih znamk. Z vodenjem ekipe je portal pripeljal na vodilno mesto iz svojega področja in mesečno ga spremlja preko 50.000 bralcev. Anej se profesionalno ukvarja z marketingom, upravljanjem blagovnih znamk in odnosi z javnostmi. Magistriral je na Fakulteti za upravo z magistrskim delom "Vpliv zakonodaje Evropske unije na zniževanje emisij CO2 pri osebnih avtomobilih"