Mercedes-Benz A (1997-2004)

Mercedes-Benz razred A
Daljša in krajša različica sta bili na voljo od leta 2001

Mercedes A je bil prav gotovo presenečenje, ko se je pojavil na trgu, saj je bil Mercedes do tedaj znan le po limuzinah visokega cenovnega razreda. S pojavom mikro Mercedesa pa se je odprlo tržišče tudi za druge vrste kupcev in ljubiteljev avtomobilov. Prav ničesar niso v proizvodnji kopirali od obstoječih avtomobilov. »Poporodnih zapletov« je bilo pri »Ajčku« nenavadno veliko, a so jih z vztrajnostjo in znanjem hitro odpravili.
Osnovni podatki:

Leto izdelave: 1997-2004, prenova: 2001 (možnost daljše različice +17cm)
Naslednik: Razred A (2004-2012)
Konkurenti: Audi A2, Honda Jazz, Toyota Yaris Verso
Varnost: **** EURO NCAP (1997, 2001)

Prednosti
Slabosti
+ elegantna zunanjost
+ vodljivost
+ varnostna oprema
+ prostorna notranjost
+ kompaktnost
+ odlični zavorni sistem
+ možnost avtomatskega menjalnika v vseh modelih
– visoka cena
– preveč hrupen
– malo osnovne opreme (brez doplačila)
– zadnja klop (krajši model)
– občutljiv na bočni veter
Mercedes-Benz razred A
Daljša in krajša različica sta bili na voljo od leta 2001

Zanesljivost in najpogostejše napake

Težke okvare

 • 170 CDI dizelski motor. Modeli, izdelani do avgusta 1999, so imeli veliko težav z injektorji, ki so se pojavile po prevoženih 20.000 do 30.000 km. Potrebna je bila zamenjava vseh štirih injektorjev, kar so storili še v garanciji.
 • Ročni menjalnik. Pri modelih, izdelanih do julija 1999, se je pojavljala težava z ročnim menjalnikom, katerega je bilo potrebno zamenjati še v garanciji.
 • Avtomatski menjalnik. Pri modelih, izdelanih do decembra 2000, se je pojavljal hrup na menjalniku, katerega je povzročala napaka na elektronskem nadzoru. Potrebna je bila zamenjava.
 • Avtomatski menjalnik. Pri modelih, izdelanih do maja 2003, se je pojavljala napaka na elektronskem nadzoru menjalnika, ki je lahko povzročila okvaro menjalnika. Potrebna je bila zamenjava kompletnega menjalnika.
 • Sklopka. Nekaj modelov, izdelanih do leta 2001, je imelo težave zaradi prehitre obrabe sklopke diska.
Mercedes-Benz razred A

Druge napake in pomanjkljivosti

 • 170 CDI dizelski motor. Pri nekaterih modelih, izdelanih do avgusta 1999, se je pokazala pretirana poraba olja, saj je avto na 1000 km lahko porabil 0,8 litra olja.
 • Ročni menjalnik. Pri nekateri modelih, izdelanih do julija 1999, so se večkrat pojavljale težave pri prestavljanju, še posebej v prvo prestavo in kadar je bil avto še neogret.
 • Prednje kolo. Pri modelih, izdelanih do maja 1999, se je večkrat po prevoženih 40.000 km, pojavil hrup na prednjem kolesu. Povzročala ga je napaka na stabilizatorjih, katero so odpravili na servisih.
 • Zadnja os. Pri modelih, izdelanih do novembra 2002, se je po več prevoženih kilometrih na zadnji osi pojavljal hrup. Težavo so rešili z namestitvijo dodatka med vzmetjo in roko.

Napake na karoseriji

 • Obrobe okrog vetrobranskega stekla. Obrobe okrog vetrobranskega stekla so se pri večji hitrosti rade ločile od roba, kar je povzročalo neprijeten zvok.
 • Rjavenje. Na obrobah zadnjih blatnikov in pod vrati je avtomobil občutljiv na rjo.
Mercedes-Benz razred A

 

Obraba notranjosti

 • Plastika. Plastični deli v notranjosti avomobila so se lahko začeli luščiti, kar je ustvarjalo slab videz.
 • Škripanje sedežev. Zaradi nihanja so sedeži radi povzročali neprijeten hrup (škripanje).
 • Pedal za sklopko. Tudi pedal za sklopko je včasih povzročal hrup.

Napake elektronike

 • Zadnja luč. Pri modelih, izdelanih do leta 2002, se je rada pojavljala napaka na stikalu, ki je povzročila, da zadnja luč ni svetila.
 • Elektronske funkcije na armaturni plošči. Pri modelih, izdelanih do aprila 1998, so se pojavljale napake na nadzorni plošči elektronike, ki so povzročale, da se je npr.: nenadzorovano prižgala luč v kabini, brisalec začel delati brez ukaza,….
 • Merilnik goriva. Pri modelih, izdelanih do maja 1998, se je pojavljala napaka na merilniku goriva, kateri je v večini primerov kazal večje količine goriva, kot ga je v resnici bilo v rezervoarju.
 • Ura. Pri modelih, izdelanih do maja 1998, je bilo nemogoče ponovno nastaviti uro na armaturni plošči.
 • Električni pomik stekel. Pri modelih, izdelanih do decembra 2001, so se pojavljale težave z dvigovanjem in spuščanjem stekel.
 • Radio. Sprejem postaj na radioaparatu je bil slabši kot bi za znamko Mercedes pričakovali.
Mercedes-Benz razred A

Vpoklici

Vpoklicali so modele, izdelane med aprilom 2002 in aprilom 2003, zaradi samodejnega prižiganja brisalcev.

Priporočamo:

 • Bencinski motor: 160 Avantgarde ali Elegance
 • Dizelski motor: 170 CDI Avantgarde ali Elegance

Foto: arhiv proizvajalca

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Vosa.gov (Velika Britanija), Euro Ncap , ADAC (Nemčija).

Anej Ferko
Anej je avtor ideje AvtoNasveti. Svoje izkušnje z upravljanjem blagovnih znamk je najprej nabiral v turizmu, nato je ustvaril več lastnih blagovnih znamk. Z vodenjem ekipe je portal pripeljal na vodilno mesto iz svojega področja in mesečno ga spremlja preko 50.000 bralcev. Anej se profesionalno ukvarja z marketingom, upravljanjem blagovnih znamk in odnosi z javnostmi. Magistriral je na Fakulteti za upravo z magistrskim delom "Vpliv zakonodaje Evropske unije na zniževanje emisij CO2 pri osebnih avtomobilih"