Centriranje platišč

pnevmatika

Centriranje platišč in pnevmatik je ponavadi dvakratno letno opravilo, ki je praviloma potrebno med posamezno menjavo pnevmatik. Uravnoteženje se prav tako priporoča in je potrebno, ko med vožnjo na volanu ali vozilu začutimo konstantne vibracije med samo vožnjo. Ker se marskomu v glavi poraja vprašanje zakaj in ali je centriranje sploh potrebno, smo pri AvtoNasvetih na kratko za vas pregledali omenjeno tematiko.

Centriranje platišč

Kaj je centriranje?

Centriranje ali bolje rečeno uravnoteženje pnevmatik in platišč je izravnavanje sil glede na os platišča, ki se pojavijo pri vrtenju zaradi neenakomerne razporeditve mase tako na pnevmatiki kot na platišču. Neuravnoteženost se pri vozilu kaže kot tresenje, ki se prenaša preko volana in karoserije. Neenakomerna razporeditev mase na pnevmatiki je do neke mere prisotna od same izdelave pnevmatike, kasneje pa se le-ta pojavi zaradi neenakomerne obrabe. Centriranje pnevmatik in platišč se izvaja na posebnih centrirkah, ki med rotacijo kompleta pnevmatik in platišč merijo sile na osi in kot rezultat prikažejo ustrezno mesto in maso potrebnih uteži, katere vulkanizer nato ustrezno pritrdi na platišče. Glede na stopnjo neuravnoteženosti je odvisno ali je za odpravo težave potrebna ena ali dve uteži; v kolikor sta na platišče montirani dve, je ena montirana na zunanjo, ena pa na notranjo stran platišča. Kotni razmak med eno in drugo utežjo mora biti 90°, če gledamo pnevmatiko iz strani, v nasprotnem primeru bo pnevmatika kljub centriranju lahko tresla.

pnevmatika

Kaj prinaša centriranje in ne centriranje?

Kvalitetno, ustrezno in redno centriranje pnevmatik in platišč zagotavlja visoko stopnjo voznega udobja, dolgo življensko dobo pnevmatik predvsem pa zmanjšuje obrabo vitalnih zglobov podvozja. Vse premalo ljudi se zaveda, da se pri necentriranih pnevmatikah generirajo velike osne sile, ki se preko platišča prenašajo na vozilo. Najočitnejšo posledico čutimo kot tresenje volana in glasno bučenje ob določenih hitrostih. Na kratek rok takšna vožnja na vozilu ne pušča velikih posledic, se pa težave generirajo z večanjem števila prevoženih kilometrov. Zaradi prihranka nekaj € pri centriranju se začnejo pnevmatike hitreje obrabljati, predvsem pri vožnji po avtocesti, prihaja do prezgodnje odpovedi volanskih končnikov, ki morajo neprestano prenašati prečne sile koles. Preko volanskih končnikov in obes se sile prenašajo na volanski drog, na katerem se zaradi tresljajev pojavi zračnost in puščanje hidravlične tekočine. Prav tako zaradi vibracij in sil izrazito trpijo kolesni ležaji, katerim se izrazito krajša življenska doba. Poleg vseh naštetih mehanskih težav, ki jih prinaša neuravnoteženje pnevmatik, so tu tudi hrup in tresljaji v kabini vozila, ki zmanjšujejo zbranost in povečujejo razdražljivost med vožnjo.
Centriranje je potrebno narediti na vseh štirih pnevmatikah in ob vsaki menjavi le teh. Četudi imate letne in zimske pnevmatike na ločenih platiščih, se bolj kot centriranje po končani sezoni priporoča centriranje pred menjavo, saj se le tako izognemo možnim spremembam oblike pnevmatike med hranjenjem in posledično decentriranja le-te.
V kolikor ste vsako leto pred odločitivjo ali centrirati ali ne, vam priporočamo prvo, saj se boste tako uspešneje in ceneje izognili marsikateri od naštetih dragih mehanskih poškodb/popravil vozila, prav tako pa bo vaša vožnja varnejša in udobnejša.

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.