Kia cee’d (2007-2012)

Kia Ceed

Za kupce, ki so mislili, da je Kia le proizvajalec poceni avtomobilov, je bil cee’d s svojim prihodom na trg pravo presenečenje. Zasnovan in izdelan v Evropi za zahtevne evropske kupce, je naredil velik napredek v primerjavi s predhodnikom (dolgočasnim Ceratom) in se postavil v tekmo za tržni delež z veliko bolj uveljavljenimi modeli tega segmenta.

Leto izdelave: 2007-2012 Prenova: 2009
Proizvajalec: Kia
Predhodnik: Kia Cerato Naslednik: Kia ceed (2012-) Razred: Spodnji srednji razred
Konkurenti: Renault Megane, VW Golf, Hyundai i30, Peugeot 307/308, Citroen C4, Fiat Bravo, Opel Astra, Ford Focus, Toyota Auris, Honda Civic
Modeli: 5 vratna kombi-limuzina, 3 vratni kupe, karavan Euro NCAP: ★★★★(2007)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ 7-letna garancija
+ Veliko prostora v notranjosti
+ Veliko opreme že v osnovi
+ Cena
– Nekaj elementov v notranjosti iz cenene plastike
– Slabša preglednost nazaj
Bencinski motor:
1.4 DOHC LX Fresh
Dizelski motor:
1.6 CRDi (85kW) EX Europe+

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • S težkimi okvarami se vozilo zaenkrat ne sooča.

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Pojav nepravilnega delovanja osrednje instrumentalne plošče.
 • Pri dizelskih motorjih prihaja do okvar senzorja položaja odmične gredi kar se kaže, kot neenakomerno delovanje motorja v prostem teku.
 • Pri dizelskih 1.6 motorjih z avtomatskim menjalnikom prihaja do oklevanja pri pospeševanju. Težava se odpravi z reprogramiranjem.

Napake na karoseriji

 • Na karoseriji so se pojavili problemi z rjavenjem prtljažnih vrat pri zavorni luči in plastiki nad okvirjem za tablice, zaradi trenja med plastiko in lakom. Problem so reševali v garanciji s podlaganjem omenjene plastike.
 • Pri nekaterih vozilih se je pojavil tudi problem rje na bočnih vratih in sicer v slabo zaščitenem utoru okoli stekel, ker so reševali pod garancijo z dodajanjem zaščitne mase in prebarvanjem omenjenega dela, pri vozilih z večjim napredkom rje so menjali vrata.
Kia Ceed notranjost

Napake notranjosti

 • Največkrat se pojavi problem ”čričkov” v notranjosti v armaturni plošči in v vzvratnem ogledalu.
 • Nekateri lastniki tarnajo nad škripanjem sprednjih sedežev in posedanjem voznikovega zaradi slabega mehanizma dviga sedišča, kar so odpravljali pod garancijo z zamenjavo z novimi sedeži.
 • Pri nekaterih vozilih je prišlo do samodejnega odpiranja predala pred sopotnikom zaradi slabega mehanizma zapiranja, ker so odpravljali pod garancijo.
 • Nekaj lastnikov se je pritožilo, da je odpadel predal za očala skupaj z lučkami v stropu, kar so zamenjali pod garancijo.
Kia Ceed

Napake elektronike

 • Pri začetnih modelih so menjali Siemensov radijski sprejemnik, ker se zaradi napake v elektroniko nekateri niso samodejno izključili ob izklopu vozila in je lahko prišlo do izpraznitve akumulatorja.
 • Posamezni primeri s prižiganje opozorilne lučke zračnih blazin. Težava se pojavi zaradi slabih kontaktov.

Vpoklici

 • Za model cee’d ni zabeleženega nobenega vpoklica.

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  

Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Whatacar (Velika Britanija).

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.