Opel Mokka ( 2012 – danes)

Opel Mokka je Oplov odgovor na trenutno najbolj popularen segment ti. križancev oziroma majhnih športnih terencev. Pri AvtoNasvetih smo pregledali,  kako so z Mokko zadovoljni lastniki  in za vas pripravili rezultate raziskave. 

Leto izdelave: 2012 – danes Prenova: 2016
Proizvajalec: Opel
Predhodnik: /
Naslednik: / Razred: Športni terenec
Konkurenti:  Škoda Yeti, Nissan Juke, Hyundai iX20, Mazda CX-3, Nissan Note, Kia Venga
Modeli: Športni terenec Euro NCAP: ★★★★(2012)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Kompakten izgled
+ Ergonomija
+ Končna izdelava
+ Lega na cesti
+ Možnost vsekolesnega pogona
+ Varnost
– Zvočna izolacija
– Velikost prtljažnika
– Cena
– Količina tipk v kabini pred prenovo
Bencinski motor:
1.4 Turbo 140 
Dizelski motor:
1.6 CDTI 136

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

  • Pri 1.4 turbo bencinskem motorju prihaja do posameznih pritožb nad uničenimi dvomasni vztrajniki in posledično tudi sklopko. Težava se nakazuje kot kovinski klokotajoč zvok in izdatno tresenje v prostem teku, pri speljevanju in pospeševanju.

opel-mokka-2013-napaka-okvara-tezava-problem-vpoklic-zanesljivost-nakup

Druge napake in pomanjkljivosti

  • Vse več lastnikov poroča o težavah z zgodnjimi odpovedmi zaganjačev. Težava se največkrat odpravi v okviru garancije.
  • Pri dizelskih motorjih ki so voženi večnimo po mestih se lastniki srečujejo s zapacanimi DPF filtri.  Težave se kažejo kot zmanjšane zmogljivosti motorja, cukanje, izdatno dimljenje in vklapljanje rezervnega programa.
  • Start & Stop sistem začne v nekaterih primerih nepravilno in moteče delovati. Težavo največkrat odpravi reprogramiranje.
  • Pri dizelskih izvedenkah prihaja do posameznih težav s sajami zapacanimi EGR ventili. Težava se kaže kot nepravilno delovanje motorja, zmanjšana moč in cukanje. Težavo se v večini primerov odpravi s čiščenjem v posameznih primerih pa je potrebna menjava ventila.
  • Pojav posameznih primerov odpovedi kompresorja klimatskega sistema. Pri nakupu bodite pozorni, da klimatska enota deluje brez izdatnega hrupa in da ustrezno hladi.

Napake na karoseriji

  • Z izrazitimi napakami na karoserije se omenjeno vozilo zaenkrat ne srečuje.

Napake notranjosti

  • Več lastnikov poroča o pojavu nadležnih čričkov v armaturi.

Napake elektronike

  • Multimedijska enota in navigigacijska enota se srečujeta s težavnim in nezanesljivim delovanjem. Težavo največkrat reši reprogramiranje.

Vpoklici

Datum vpoklica
Vzrok vpoklica
Začetek proizvodnje
Konec proizvodnje
26/03/2013
Vpoklic zaradi napake na krmilnem sistemu.
11/12/2012
31/12/2012
24/08/2015
Vpoklic zaradi napake na sistemu varnostnih pasov.
16/12/2011
02/03/2012
01/07/2016
Vpoklic zaradi napake na ožičenju.
19/04/2015
27/11/2015

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  

Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Whatacar (Velika Britanija), Vosa.gov (Velika Britanija), Euro Ncap , ADAC (Nemčija), Siol (Slovenija), AvtoMagazin (Slovenija).

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.