Audi A3 II. generacija (2003-2012)

Audi A3 sportback
Audi A3 sportback

Audi A3 druge generacije prevzema vse lastnosti prejšnjega modela, ki so: visoka kvaliteta izdelave, dinamičnost vožnje, visoka stopnja varnosti in odlične bencinske ter dizelske agregate, s katerimi boste naravnost uživali v vožnji.

Osnovni podatki:

Leto izdelave: 2003-2012, prenova 2004 in 2008
Naslednik: Audi A3 III
Konkurenti: BMW 1, VW golf, Mercedes benz A, Volvo C30

Prednosti
Slabosti
+ Kakovostna notranjost
+ Vodljivost
+ Ročni in DSG menjalniki
+ Udobje
+ Dizelski motorji
– Zvočna zatesnjenost pri dizelskih motorjih
– Pomanjkanje spominske funkcije prednjih sedežev pri tro-vratni izvedbi
– Cena

Audi A3
Audi A3 po prenovi leta 2005

Zanesljivost in najpogostejše napake

Težke okvare

 • 3.2 V6 bencinski motorji. V začetnih modelih, letnika 2003 in 2004 ,prihaja do prevelikega raztezanja pogonske verige, kar lahko privede do hudih poškodb motorja (zlom ventilov, poškodbe batov, ojnic ter odmičnih gredi).
 • 1.9 TDI in 2.0 TDI dizelski motorji. V posameznih redkih primerih trpijo za okvaro turbine, ki je posledica napake v proizvodnji.
 • 2.0 TDI (140 KM) dizelski motorji. V modelih, izdelanih do avgusta 2005, prihaja do napake v konstrukciji glave motorja, ki rada poka in postane porozna, kar posledično pripelje do mešanja olja in hladilne tekočine in hudih okvar motorja.

Druge napake in pomanjkljivosti

 • 1.9 TDI (105KM) dizelski motorji. Pri modelih, izdelanih po septembru 2003, prihaja do neenakomernega teka motorja predvsem v prostem teku, zaradi neustreznega vbrizga goriva, zato je potrebna ponovna nastavitev le-tega.
 • 1.9 TDI ter 2.0 TDI (105 ter 140 KM) dizelski motorji: Pri modelih, izdelanih do januarja 2004, se pojavlja nekonsistentno delovanje pri nizkih obratih, ki daje občutek delovanja po treh valjih, zelo občutno pri hladnem zagonu in pospeševanju. Težava je v neustreznem vbrizgu goriva, ki se reši z reprogramiranjem.
 • DSG menjalnik lahko pri menjavi navzdol pri nižjih hitrostih nekultivirano ‘cuka’, kar je v večini primerov posledica divje vožnje in nerednega vzdrževanja.
 • Občasno nedelovanje volanskega servoojačevalnika pri počasnih manevrih, kot na primer pri parkiranju.
 • Pri modelih, izdelanih do leta 2005, se pojavlja pospešena obraba asimetričnih pnevmatik, zaradi slabših nastavitev stekanja koles.
Notranjost Audi A3 pred prenovo

Napake na karoseriji

 • Okvara samodejne nastavitve višine pri ksenonskih žarometih občasno zataji zaradi napake v elektronskem modulu, težava se največkrat odpravi z zamenjavo modula.

Obraba notranjosti

 • Sprednja stranska stekla se rada zalepijo s tesnilom in se nočejo odpreti, težavo se reši z mazanjem tesnila ali menjavo.
Audi A3 pred prvo prenovo

Napake elektronike

 • V posameznih primerih sveti lučka za zračne blazine, kar je posledica slabega ožičenja in razrahljanih kontaktov.

Vpoklici

 • Marec 2005: Vpoklic vozil z motorjem 1.9 TDI (105 KM) zaradi puščanja goriva pri črpalki za gorivo. Napaki podvrženi modeli izdelani med marcem in avgustom 2004.
 • Februar 2006: Vpoklic vozil z motorjem 2.0 TDI (140 KM) in ročnim menjalnikom, zaradi napake na dvomasnem vztrajniku, ki je lahko povzročil hudo okvaro menjalniškega sklopa. Napaki so bili podvrženi modeli izdelani med oktobrom 2003 in decembrom 2005.
 • Konec leta 2003: Vpoklic večine vozil izdelanih do oktobra 2003 razen, 1.9 TDI (105KM), zaradi okvare kondenzatorja na ventilatorju hladilnika, ki lahko povzroči požar.
 • Konec leta 2003: Vpoklic vozil izdelanih pred oktobrom 2003, zaradi slabe pritrditve zadnje osi.
Audi A3 sportback
Audi A3 sportback

Priporočamo

 • Bencinski motor: A3 2.0 TSI S-line
 • Dizelski motor: A3 Sportback 2.0 TDI DSG 140KM ambition

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija).

Anej Ferko
Anej je avtor ideje AvtoNasveti. Svoje izkušnje z upravljanjem blagovnih znamk je najprej nabiral v turizmu, nato je ustvaril več lastnih blagovnih znamk. Z vodenjem ekipe je portal pripeljal na vodilno mesto iz svojega področja in mesečno ga spremlja preko 50.000 bralcev. Anej se profesionalno ukvarja z marketingom, upravljanjem blagovnih znamk in odnosi z javnostmi. Magistriral je na Fakulteti za upravo z magistrskim delom "Vpliv zakonodaje Evropske unije na zniževanje emisij CO2 pri osebnih avtomobilih"