Kako kupiti rabljen avtomobil?

Število kilometrov je lahko tudi prilagojeno
Število kilometrov je lahko tudi prilagojeno

V sodobni družbi si sploh ne predstavljamo več življenja brez avtomobila. Pomaga nam pri opravljanju vsakodnevnih opravil, se z njim zapeljemo na kakšen krajši izlet ali pa daljše potovanje. Skratka postal je nuja. Tako se prej ali slej srečamo z nakupom vozila. Iz racionalnih razlogov se je vse večkrat bolj smotrno odločiti za nakup rabljenega vozila. Za to opravilo si je potrebno vzeti dovolj časa za pregled trga, za organizacijo ogleda izbranega vozila in seveda natančnega pregleda vozila. Da tak nakup kasneje ne bo postal vaša največja nočna mora, smo na portalu AvtoNasveti naredili pregled, na kaj je potrebno biti pozoren med ogledom.

Število kilometrov je lahko tudi prilagojeno
Število kilometrov je lahko tudi prilagojeno

Na trgu je veliko preprodajalcev z rabljenimi vozili, ki v oglasih obljubljajo nekaj, v realnosti pa se lahko pokaže popolnoma druga zgodba. Tako se nemalokrat zgodi, da imajo avtomobili, predvsem tisti iz uvoza, prilagojene kilometre, saj pri nas še vedno velja, da so za nakup bolj primerna vozila z manj prevoženimi kilometri. Pa ni vedno tako, avtomobil z veliko prevoženimi kilometri je bil verjetno vožen na daljše relacijske vožnje in je tako lahko veliko bolje tehnično ohranjen, kot tisti, ki je bil vožen samo na kratke vožnje in ima nizko število prevoženih kilometrov. Prav tako se marsikatero nepopolnost vozila lahko zakrije pred prodajo, najsi bo to zakrivanje rje in drugih nepravilnosti na karoseriji ali pa menjava oziroma obnova manjših obrabljenih delov v kabini. Na vse takšne stvari je potrebno biti pozoren ob nakupu in za vsako sumljivo stvar povprašati lastnika za pojasnilo.

Navadno rabljena vozila iščemo preko spletnih portalov, kjer vpišemo želene lastnosti in nato izberemo potencialna vozila za nakup. Želeno, oziroma nujno si je vozilo pred nakupom temeljito ogledati in preveriti vse podatke iz oglasa, če držijo tudi v realnosti. Ogled vozila naj sestoji iz treh ključnih točk kot so pregled zunanjosti vozila, pregled notranjosti s kontrolo vse elektronske opreme vozila ter testno vožnjo, šele kasneje naj bi sledilo odločanje o nakupu.

Pregled zunanjosti vozila

Prvo pravilo pregledovanja karoserije je, da je ta očiščena in suha, kajti umazanija in voda na vozilu lahko prikrijeta marsikatero nepravilnost. Pri vizualnem pregledu moramo biti pozorni na vsako podrobnost, ki bi lahko nakazovala na karamboliranost vozila.

Pregledati je potrebno vse spoje med posameznimi karoserijskimi deli, da so razmaki med njimi po celotnem vozilu enakomerni. Preveriti je potrebno stanje laka; če odtenek tega na katerem delu odstopa od ostalih površin vozila, usmerimo več pozornosti v ta del in preverimo morebitno poškodbo in popravilo tega dela. Pod pokrovom motorja in ostalih vrat preverimo morebitne znake karamboliranosti, kot so ukrivljenost pločevine in sledovi naknadnega barvanja. Pregledati moramo tudi poškodovanost laka zaradi zunanjih vplivov ceste. Manjše poškodbe v obliki pikic na pokrovu motorja so normalen pojav, večje poškodbe pa lahko privedejo do rjavenja karoserije, predvsem na pragovih in obrobah okoli koles. Na rjo je potrebno biti pozoren tudi na vratih z notranje strani, predvsem na spodnjem delu, kjer se navadno posveča manj pozornosti pri čiščenju vozila. Pregledati je potrebno vsa tesnila okoli vrat in steklenih površin, kjer se tudi lahko pokažejo znaki popravila karoserije.

Nekaj pozornosti moramo nameniti tudi kontroli pnevmatik na vozilu. Predvsem moramo preveriti, da so pnevmatike enakomerno obrabljene. Neenakomerno obrabljene pnevmatike nakazujejo na napake podvozja. Preverimo tudi tip, dimenzijo in pa starost pnevmatik.

Če smo malo spretni, se je priporočljivo tudi skloniti in si vsaj vizualno ogledati podvozje vozila. Ohranjenost tega je odvisna od načina vzdrževanja in stanja prevoženih kilometrov. Nekaj rje na bolj izpostavljenih delih, predvsem na obesah koles, ne predstavlja problema, potrebno pa je biti pozoren, če je kakšen del pretirano rjav in odstopa od drugih. Preverimo tudi stanje izpušnega sistema. Spodnji del avtomobila, predvsem okoli motorja in menjalnika mora biti suh in na njem ne sme biti ostankov olja in drugih tekočin v avtomobilu. V nasprotnem primeru lahko sklepamo na tehnično pomanjkljivost vozila. Nekaj pozornosti namenimo tudi pregledu pogonskih gredi, predvsem manšet okoli gibljivih delov, kajti počena manšeta pomeni umazanijo v gibljivih sklopih in posledično poškodbe le teh. Pogledati je potrebno tudi ohranjenost zavor. Preverimo obrabo zavornih diskov, ohranjenost zavornih čeljusti in oblog, ter morebitno puščanje zavorne tekočine.

Pregled notranjosti vozila

Prav tako, kot pri pregledu zunanjih delov vozila, je potrebna temeljita vizualna kontrola notranjosti. Pretirana obrabljenost in poškodovanost notranjih oblog in sedežev nam lahko pove marsikaj o zgodovini tega vozila. Iz obrabe sedežev, volana, prestavne ročice in pedal, lahko sklepamo o realnosti števila prevoženih kilometrov. Sedeže preverimo, če se premikajo v vse nastavljive smeri in pa, da niso posedeni, oziroma kako drugače poškodovani. Preverimo tudi ohranjenost in delovanje varnostnih pasov.

Obraba sedežev
Obrabljeni sedeži

Veliko pozornost moramo nameniti tudi delovanju vseh električnih naprav in pripomočkov v vozilu. Priporočamo vklop vseh in preverbo njihovega delovanja. Ko vstavimo ključ za zagon motorja in damo vozilu kontakt, morajo na armaturni plošči posvetiti vse kontrolne lučke in nato po nekaj sekundah ugasniti. Primer: Če vemo, da vozilo ima ABS sistem in kontrolna lučka ob kontaktu ne posveti, lahko sklepamo, da je sistem izklopljen ali pa je z izklopom lučke zakrita napaka sistema. Če katera od kontrolnih lučk po preteku nekaj sekund ne izgine, nam to indicira neko napako ali okvaro.

Preverimo delovanje radijskega sprejemnika, vseh luči v kabini, električni pomik ogledal in stekel, če je na voljo v opremi in pa delovanje kabinskega ventilatorja in klimatske naprave. Za kontrolo delovanja te, mora biti vozilo prižgano, v nasprotnem primeru ne bo delovala. Pustimo jo prižgano nekaj minut na maksimalno stopnjo in preverimo, če nam dovaja dovolj hladen zrak.

Testna vožnja

Po pregledu zunanjosti in notranjosti vozila je zelo priporočljiva tudi testna vožnja, da preverimo še, kako se to obnaša na cesti in preverimo delovanje blažilnikov ter ugotovimo morebitno zračnost na podvozju. Testno vožnjo vedno opravimo mi osebno, saj le tako lahko dobimo realno sliko o vozilu.

Najbolje je, če je vozilo pred vožnjo hladno. Tako bomo takoj videli, kako se obnaša motor ob zagonu, v nasprotnem primeru lahko ogretost motorja zakrije morebitne tehnične pomanjkljivosti. Motor mora ob zagonu teči gladko, brez nepotrebnih sunkov in ropota. Nekoliko višji tek prostega teka je za hladen motor normalen. Pri speljevanju smo pozorni na prijemanje sklopke. Vozilo se mora začeti premikati vsaj po dveh tretjinah spuščene sklopke, v nasprotnem primeru lahko sklepamo na obrabljenost lamele sklopke. Prijemati mora enakomerno in ne sunkovito, ter brez tresenja. Med vožnjo smo pozorni tudi na delovanje menjalnika. Pretikanje iz prestave v prestavo mora biti tekoče, za prestavljanje se ne sme uporabljati velike sile in pa med prestavljanjem se ne sme slišati nenormalnih zvokov. Tekom testne vožnje priporočamo pretikanje v vse prestave menjalnika. Pozornost namenimo tudi delovanju volana, če ima vozilo servo volan, mora biti vrtenje v obe strani enako lahkotno in brez zatikanja ali pokanja v volanskem drogu. Priporočljivo je med vožnjo ugasniti radijski sprejemnik in ventilator, da lahko svojo pozornost močno usmerimo v poslušanje podvozja. To med vožnjo ne sme ropotati ali spuščati pretiranih glasov. Vmes kdaj tudi močneje pospešimo, da preverimo delovanje motorja. Hitrost doseganja željene hitrosti je odvisna od moči motorja.

ABS zavorni sistem omogoča preprečitev blokade koles med zaviranjem

V kolikor nam prostor dopušča priporočamo tudi test zavor, ampak pozor, primerno mesto za testiranje ni na prometni cesti in na mestih, kjer bi lahko s tem škodovali drugim udeležencem v prometu. Preverimo jih tako, da pri hitrosti do 30km/h močno zavremo. Pri tem vozila ne sme samodejno potegniti iz smeri vožnje, kajti pravilno delujoče zavore prijemljejo enakomerno na levi in desni strani. Če ima vozilo ABS zavorni sistem, bomo pri močnem zaviranju čutili tresenje zavornega pedala in ropot zavor, kar je normalno.

Po temeljitem pregledu vozila in testni vožnji je potrebno preveriti tudi vso njegovo dokumentacijo. Nekatere podatke o lastnikih vozila lahko preverimo tudi na posebnih portalih. Za preverbo se potrebuje številka prometnega dovoljenja, številka vozila (VIN) in registrska številka. Če se nam določeni podatki o vozilu zdijo sumljivi, prosimo lastnika za pojasnilo, ali pa se ga odločimo preveriti pri serviserju, pri katerem je bilo servisirano. Željeno je tudi, da ima vozilo izpolnjeno servisno knjižico, kar pa ni pogoj za njegovo brezhibno vzdrževanje.

V kolikor nam vozilo po pregledu vseh zgoraj napisanih lastnosti ustreza, se s prodajalcem zmenimo za primerno ceno in se odločimo za nakup. Pri tem velja omeniti dejstvo, da se v nakup nikoli ne odpravimo brezglavo. Vedno je bolje vse še enkrat temeljito premisliti in se odločiti, če nam vozilo zares ustreza, saj ga navadno kupujemo za daljše obdobje.

Anej Ferko
Anej je avtor ideje AvtoNasveti. Svoje izkušnje z upravljanjem blagovnih znamk je najprej nabiral v turizmu, nato je ustvaril več lastnih blagovnih znamk. Z vodenjem ekipe je portal pripeljal na vodilno mesto iz svojega področja in mesečno ga spremlja preko 50.000 bralcev. Anej se profesionalno ukvarja z marketingom, upravljanjem blagovnih znamk in odnosi z javnostmi. Magistriral je na Fakulteti za upravo z magistrskim delom "Vpliv zakonodaje Evropske unije na zniževanje emisij CO2 pri osebnih avtomobilih"