Ford S-Max (2006- )

Ford S-Max, pregled težav, napak, problemov in vpoklicev

Ford S-max je trenutno najbolj športni enoprostorec na trgu, ki kupce prepričuje z odličnimim voznimi lastnostmi , športno-všečno obliko, prostorno notranjostjo in kvalitetnim motornim in pogonskim sklopom. Kot se je izkazalo na našem preverjanju s-max-u ne kaže oporekati kar se tiče zanesljivosti, seveda na težave in napake ni imun, vendar pa se le te izkazujejo v manjšem obsegu.

Leto izdelave: 2006-danes Prenova: 2010 Proizvajalec: Ford
Predhodnik: /
Naslednik: / Razred: Veliki enoprostorec
Konkurenti: VW Sharan, Seat Alhambra, Renault Espace, Peugeot 807, Citroen C8,
Modeli: enoprostorec Euro NCAP: ★★★★★ (2006)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Dinamičen in všečen izgled
+ Vodljivost
+ 2.0 TDCI
+ Opremljenost
+ Uglašenost motorjev in menjalnikov
+ Zvočna izolacija
+Prostornost
– 1.8 TDCI
– Klimatska naprava v hudi vročini
– Neravno dno vozila
– Končna obdelava zunanjosti in notranjosti
Bencinski motor: 1.6 EcoBoost, TitaniumDizelski motor: 2.2 TDCI (120kW), Titanium s

Pregled napak, težkih okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • Pogoste težave in okvare dvomasnih vztrajnikov in posledično tudi potreba po menjavi sklopkna vseh vozilih, vendar s pogostejšo okvarno na dizelskih modelih, ki so veliko voženi po mestu. Težava oziroma napaka se kaže kot glasno in vibrirajoče speljevanje in potresavanje vozila med počasnejšo vožnjo pri nizkih obratih motorja ter v prostem teku.
 • Pri 2.5 T bencinskem motorju prihaja do prezgodnjih okvar napenjalca zobatega jermena, zato se priporoča redno oziroma preventivno menjavanje le tega v bližini predvidenega servisnega intervala, saj lahko v primeru odpovedi pride do popolnega uničenja motorja.
Ford S-Max, pregled težav, napak, problemov in vpoklicev

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Pri vozilih, opremljenih z dvosklopkovnim avtomatskim menjalnikom, prihaja pri hitrem speljevanju do časovnega zamika med pritiskom na plin in dejanskim pospeševanjem, kar je lahko občasno zelo moteče. Kot se kaže, je težava v stikalu za zavoro; napaka pa se lahko odpravi tudi z reprogramiranjem enote motorja.
 • Začetni 2.2 TDCI dizelski motorji trpijo za pogostim nezveznim delovanjem, še posebej pod obrati nižjimi oziroma okoli 2000/min, težava se odpravi s kasnejšo reprogramacijo ECU enote.
 • Pogoste težave s hidravličnim sistemom servovolana, na kar nakazuje glasno delovanje črpalke. Težava se pojavi zaradi razpadanja tesnil volanskega droga.
 • Pri modelih z ročnim menjalnikom se pojavlja težavno menjavanje med prvo in vzvratno prestavo.

Ford S-Max, pregled težav, napak, problemov in vpoklicev

Napake na karoseriji

 • Pogoste težave z zapahom pokrova motorja (težavno odpiranje iz kabine), ponavadi je potrebno menjati pletenico zapaha.
 • Pogoste zamaštive odtokov vode okrog vetrobranskega stekla lahko vodijo v drago menjavo elektronskih komponent okrog motorja in klimatskega sistema, saj začne voda puščati v motorni in kabinski prostor.
 • Pogoste so težave z zamakanjem vode v mehanizem brisalcev, ki se nato čez čas zaskoči, prav tako lahko pride do okvar motorja brisalcev.

Ford S-Max, pregled težav, napak, problemov in vpoklicev

Napake notranjosti

 • Pojavljanje puščanja panoramskih streh.
 • Zaradi zamašitev odtočne cevi kondenza klime prihaja do pogostega puščanja le tega v kabinski prostor.
 • Ob redni uporabi prihaja do intenzivnejše obrabe vratnih panelov ter naslona za roko.
 • Pogost ropot v notranjosti okrog B stebrička.

Ford S-Max, pregled težav, napak, problemov in vpoklicev

Napake elektronike

 • Začetni modeli trpijo za pogostimi težavami z alarmnim sistemom, ki izpisuje napako in pošilja lastnika na servis. Za odpravo težav je velikokrat potrebno zgolj izbrisati napako s testerjem. Prav tako se težave z alarmnim sistemom lahko pojavljajo zaradi vdora vode v enoto alarmnega sistema.
 • Pogoste težave s tipko in ključavnico prtljažnih vrat.
 • Pogoste motnje v delovanju parkirnih senzorjev.
 • Pogosta korozija in nepravilno delovanje senzorjev tlaka v pnevmatikah.

Vpoklici

Datum vpoklica
Problem vploklica
Začetek proizvodnje
Konec proizvodnje
17/07/2006
Možnost prekinitve dobave goriva zaradi slabega stika na vodih goriva.
01/02/2006
11/06/2006
10/01/2007
Napaka na električni napeljavi grelca prednjega stekla, zaradi česa lahko pride do poškodb na plastičnih delih notranjosti.
01/12/2005
28/06/2006
05/12/2007
Težava, ki povzroči otrdelost zavornega pedala v hladnem vremenu.
02/11/2005
30/12/2006
12/03/2008
Napaka pri vgradnji steklene panoramske strehe.
27/09/2006
05/10/2006
21/05/2009
Težava na zavornem sistemu, ki se pojavi ob segrevanju vozila na delovno temperaturo, zaradi katere otrdi zavorno pedalo.
01/11/2008
12/03/2009
14/12/2010
Napaka pri vgradnji steklene panoramske strehe.

Foto: Arhiv proizvajalca

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  

Viri: Lastna raziskava, Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John (Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija)

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.