Fiat Stilo (2001-2007)

Fiat Stilo - pogoste napake, okvare. težave, vpoklici

Fiat Stilo je oblikovno prinesel velik odklon od dosedanjega oblikovanja tovarne Fiat. Veliki upi so se zaradi slabe kvalitete izdelave klavrno končali in ime Stilo je vnovič zamenjal Bravo. Pozitivno stran nakupa predstavljajo JTD motorji, ki so se izkazali kot zelo varčni.

Leto izdelave: 2001-2007 Prenova: 2005 Proizvajalec: Fiat
Predhodnik: Fiat Palio Naslednik: Fiat Bravo Razred: spodnji srednji razred
Konkurenti: Renault Megane, VW Golf, Peugeot 307, Alfa 147
Modeli: 3 vratna, 5 vratna, Karavan, Euro NCAP: ★★★★ (2005)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ položaj za volanom
+ sodobni dizelski motorji
+ opremljenost
+ cena
– egronomija
– zvočna izolacija
– kvaliteta izdelave
Bencinski motor:
1.4 16v
Dizelski motor:
1.9 JTD (115KM)

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • Pogoste težave z robotiziranim menjalnikom Selespeed. Težave so se pojavljale s prestavljanjem. Napaka se je pojavljala v različici Abarth do leta 2003, prvi modeli pa so imeli še največje težave.
 • Napaka na vztrajniku. Pri modelih 1.9 JTD je pogosto prihajalo do okvare vztrajnika. Pri menjavi je bilo potrebno zamenjati tudi sklopko.

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Pri modelih 1.9 JTD je pogosto prihajalo do nastanka mehanskih vibracij in hrupa (sikanje) ob hladnem zagonu. Napako povzroča gumjasti vložek pri jermenici motorne gredi. Strošek zamenjave okrog 250 eurov.
 • Pri modelih 1.9 JTD, izdelanih do julija 2002, je pri pospeševanju med 2000 in 3000 obrati prihajalo do neenakomernega pospeševanja, ki je bilo posledica napake na elektroniki motorja.
 • Sprednje pnevmatike so se pogosto asimetrično obrabljale. Napako je povzročila napačno nastavljena prednja os.
 • Pri modelih, izdelanih do februarja 2002, je pogosto prihajalo do hrupa iz zadnjega dela avtomobila. Napako je povzročal obroček na amortizerju ali pa nosilci.
 • Napaka na hladilnem sistemu. Modeli 1.8 in 2.4 ter 1.9 JTD, izdelani med oktobrom 2001 in februarjem 2002, so imeli napako na krmilni enoti ventilatorja. Ta se ni ugasnil sam, kot bi bilo potrebno.
 • Pri bencinskih motorjih 1.8 je prihajalo do napake na napenjalcu jermena. Ta se je sam odvil in popustil jermen.
 • Pogosta napaka na senzorju vrtljajev motorja. Na potovalnem računalniku se izpiše “loose connection” in avtomobil ne vžge. Avtomobil se lahko ponovno vžge šele po določenem času. Obvezna zamenjava senzorja.

Fiat Stilo - pogoste napake, okvare. težave, vpoklici

Napake na karoseriji

 • Sprednji odbijač se je pri prvih modelih pogosto slabo prilegal karoseriji.
 • Zadnja vrata so ob odpiranju pogosto pretirano škripala.
 • Tesnila vrat so pogosto nepravilne oblike na vrhu in ob robovih.

Fiat Stilo - pogoste napake, okvare. težave, vpoklici

Napake notranjosti

 • Hrup, škripanje in “črički” iz armaturne plošče.

Napake elektronike

 • Potovalni računalnik je pogosto prikazoval napačne podatke o porabi goriva.
 • GPS navigacija je slabo zanesljiva in pogostokrat neuporabna.
 • Napaka na indikatorju zračne blazine. Zaradi kratkega stika se pogosto prižiga lučka “airbag”. Napaka je na konektorju pod voznikovim sedežem.
 • Pogosta težava z vezjem za osvetlitev registrske tablice. Zaradi vdora vode pride do kratkega stika, ki okvari vezje. Lučka za osvetlitev ne deluje več.
 • Pogoste napake na ventilaciji. Odpoved posameznih stopenj reguliranja toplote. Napaka se odpravi z zamenjavo upornikov, ki povzročajo napako.
 • Stikalo za odpiranje prtljažnih vrat pogosteje odpove. Z daljinjskim upravljalnikom jih je mogoče odpreti, preko stikala na zadnjih vratih pa ne. Potrebna zamenjava stikala. Napaka se pojavlja pri vseh karoserijskih različicah.

Fiat Stilo - pogoste napake, okvare. težave, vpoklici

Vpoklici

Datum vpoklica
Vzrok v poklica
Začetek proizvodnje
Konec proizvodnje
31.3.2003
Modeli 1.8, 2.4 in JTD – možnost kratkega stika pri ventilatorju motorja
1.12.2001
31.12.2002
1.5.2003
Možnost nenadne aktivacije stranskih varnostnih blazin
1.10.2001
31.10.2002
11.7.2005
Modeli 1.8 in 2.4 – možnost napake na krmiljenju
1.1.2002.
10.12.2003
28.11.2006
Možnost napake na vzmetenju
1.10.2001
30.9.2006
20.4.2007
Možnost izgube moči motorja
1.5.2006
31.5.2006

Foto: Arhiv proizvajalca

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John (Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija)

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.