Avtomobilske kratice od A do Ž

Varnostni sistemi v vozilu

Pred nakupom avtomobila se vsak izmed kupcev sreča z dolgim seznamom kratic, ki se z vsako novo generacijo samo še podaljšuje. Elektronika namreč postaja vedno bolj pomemben del avtomobilov. Tako nastajajo oz se razvijajo vedno novi sistemi, ki so vozniku v pomoč pri vožnji oz mu omogočajo lažjo in varnejšo vožnjo.

ABC – Active Body Control
Sistem ABC je Mercedesova izvedba sistema aktivnega vzmetenja s posebnimi vzmetnimi nogami katerim so dodali dodaten hidravlični del kjer se s spreminjanjem tlaka uravnavajo nihanja do 5 Hz (pospeševanje zaviranje zavijanje in podobno). Nihanja od 6 do 20 Hz, ki so posledica vožnje čez neravnine, pa še vedno prenašajo običajne vzmeti. Zaradi združitve obeh sistemov se avtomobil v ovinkih praktično nič več ne nagiba.

Zavore ABS

ABS – Anti-Lock Braking Sistem (sistem proti blokiranju koles med zaviranjem)
Sistem ABSso razvili pri BOSCHu. Je prvi sistem proti blokiranju koles med zaviranjem na svetu, primeren za serijsko proizvodnjo. Ta sistem je bil najprej na voljo samo za doplačilo pri avtomobilih najvišjega razreda. Danes pa varno zaviranje spada v standardno ponudbo že v vseh avtomobilskih razredih. Od leta 2004 so s sistemom ABS opremljeni že vsi osebni avtomobili, izdelani v Evropski uniji. Kolesa zaradi močnega zaviranja zablokirajo in upravljanje z volanom postane nemogoče. Da bi se temu izognili, je treba izmenoma pritiskati in popuščati zavorni pedal. Takšnemu zaviranju pravimo tudi zaporedno zaviranje. V kritičnih situacijah pogosto ni dovolj časa za tak način zaviranja. Zato pri vozilih, opremljenih s sistemom ABS, računalnik nadzoruje vrtenje koles in ob premočnem zaviranju samodejno izvede serijo pritiskov in popuščanj na zavore. Tako kolesa ne blokirajo, s tem vozilo ne drsi, volan pa ostane dovolj odziven, da lahko voznik varno zavije in ustavi.

ACC – Active Cruise Control (aktivni tempomat)
ACC je nadgradnja klasičnega tempomata. Aktivni tempomat namreč z radarskim tipalom zaznava avtomobile pred seboj in v takšnem primeru prilagodi hitrost, kljub voznikovemu ukazu po večji hitrosti, hitrosti vozila pred seboj.

ADS – Adaptive Dämpfung System
ADS je Mercedes-Benzov sistem, ki je dodan pnevmatskemu vzmetenju. Avtomobilu, opremljenemu s sistemom ADS, se pri večjih hitrostih nekoliko zniža podvozje, kar vpliva na lego na cesti, zmogljivosti in porabo goriva, hkrati pa vzdržuje stalno oddaljenost od tal ne glede na obremenitev v potniškem in prtljažnem prostoru.

AGS – Adaptive Gearbox Shift (prilagodljiv samodejni menjalnik)
AGS omogoča, da voznik avtomobila s samodejnim menjalnikom izbere enega od dveh tipov vožnje. Navadno ju izbiramo s stikalom tipko, ki sta označeni z »C« (Comfort ali udobna vožnja) in »S« (Sport ali športna vožnja). V prvem primeru menjalnik pretika pri nižjih, v drugem pa pri višjih motornih vrtljajih. Delovanje menjalnika nadzoruje elektronika.V novejših modelih se dodaja tudi možnost »E« kar pomeni ekonomično prestavljanje.

ALB – Anti Lock Braking (sistem proti blokiranju koles med zaviranjem)
ALB je Hondina označba za sistem, ki preprečuje blokiranje koles med zaviranjem. Naloga je torej enaka, zasnova pa močno podobna sistemu ABS. ALB je bila tudi komercialna oznaka sistema proti blokiranju koles v starejših Fordovih avtomobilih.

BMW serije 6

ASC – Automatic Stability Control
ASC je sistem, ki sta ga skupaj razvila Bosch in BMW. Da gnani kolesi, pri katerih je v nekem trenutku med pospeševanjem zaradi slabšega količnika trenja med kolesi in podlago možen zdrs, ne bi zdrsnili, v delovanje motorja, natančneje v vbrizg in vžig, poseže elektronika in zmanjša razpoložljiv motorni navor dokler se položaj ne spremeni. Avtomobil je zato bolj obvladljiv in varnejši za vožnjo, poraba goriva in obraba gum pa manjši. Elektronika deluje z enakimi tipali kot sistem ABS, ki je seveda v takšnih avtomobilih vgrajen serijsko.

ASC+T – Automatic Stability and Traction Control
ASC+T je nadgradnja sistema ASC. Preden poseže elektronika v delovanje motorja, najprej pošlje ukaz zavori tistega kolesa, ki skuša zdrsniti, in ga nekoliko zavre. Če to ni dovolj in kolo (kolesi) Še naprej zdrsava, zmanjša navor s posredovanjem pri delovanju vbrizga in vžiga. Reakcije sistema so seveda – tako kot pri drugih, z elektroniko podprtih sistemih merljive v milisekundah.

ASMS – Automatic Stability Management System
ASMS je elektronsko podprt sistem za boljšo stabilnost vozila v kritičnih voznih razmerah znamke ITT Automotive. Vključuje tudi zavorni ABS in kup tipal, ki nadzirajo gibanje vozila, na podlagi teh podatkov pa elektronika ukazuje delovanju motorja (navor) in zavor da umiri vozilo.

Sistem ASR

ASR – Anti Slip Regulation (sistem proti zdrsavanju pogonskih koles)
Deluje obratno kot ABS,vsi sklopi sistema pa so skoraj identični. Učinek je podoben kot pri mehanski zapori diferenciala, le da se tu navor na osi ne razdeli na polovico na vsakem kolesu, ampak se prilagaja glede na stanje podlage, na kateri stoji posamezno pogonsko kolo. Če se pogonska kolesa začnejo vrteti na mestu, regulacija zdrsa pogonskih koles zmanjša navor in zagotavlja boljši oprijem. Pri posameznih valjih v motorju se sistematično prekine dovod goriva, kar zniža moč motorja in s tem prenos pogonske moči. Regulacija zdrsa pogonskih koles zagotavlja več udobja in varnosti med vožnjo na vseh vrstah cestišča. Kolesa ne zdrsavajo niti na spolzkem cestišču, tako da je pospeševanje kar najbolj harmonično in udobno. Ko se sistem vključi, se prižge ustrezna kontrolna lučka. Nekatere izvedbe so opremljene tudi z elektronsko zaporo diferenciala EDS. ASR je sestavni del elektronskega programa stabilnosti ESP.

ATM – Adaptive Transmission Management (prilagodljiv samodejni menjalnik)
ATM spada k najsodobnejšim elektronsko nadzorovanim samodejnim menjalnikom. Elektronika se med vožnjo ‘uči”, in sicer spoznava način vožnje voznika, temu pa potem prilagaja samodejnost pretikanja. Pri mirnejšem vozniku je tako pretikanje hitrejše in pri nižjih vrtljajih, pri športneje nastrojenem pa poznejše in pri visokih motornih vrtljajih.

AUC – Automatische Umluft Control (sistem samodejnega prezračevanja)
AUC je sistem prestižnejših avtomobilov znamke BMW. Ko posebno tipalo zazna, da je zrak zunaj avtomobila onesnažen, samodejno zapre dotok zunanjega zraka in preklopi sistem zračenja na kroženje zraka v kabini. Tovrstne sisteme najdemo v vseh prestižnejših avtomobilih, jih pa proizvajalci danes ne označujejo več s kratico.

BAS – Brake Assyst (zavorni asistenčni sistem)
BAS je sistem, ki po hitrosti, s katero voznik pritisne na stopalko zavore, prepozna kritično situacijo in do konca ojači zavorno silo. Pri Mercedes-Benzu so namreč ugotovili, da ljudje v kritičnih primerih večinoma premalo močno pritisnejo na zavoro. Takrat pomaga BAS.

BST – Battery Safety Terminal
BST je BMW-jev element pasivne varnosti, namenjen preprečevanju požara pri trčenju. Poseben pirotehnični vložek na začetku pozitivnega električnega kabla se v trenutku, ko se sproži varnostna blazina, sproži tudi sam in odmakne električni kabel, kar onemogoči nastanek kratkega stika in s tem iskre, ki bi lahko zanetila požar.

CAN sistem – controller area network system
CAN pomeni “controller area network”, je pa sodoben in hkrati hiter način posredovanja podatkov med tipali in osrednjo računalniško enoto v avtomobilu.

CNG – Compressed Natural Gas
CNG pomeni stisnjeni naravni plin. Plin ima v primerjavi s tekočino nekaj desetkrat večjo prostornino (manjšo gostoto), zato kot tak ni primeren za gorivo v avtomobilu, saj bi potreboval okrog tisočlitrsko posodo za gorivo. Zato je plin stisnjen (pri tem naraste tlak, zato se utekočini, prostornina pa se zmanjša) in ga takšnega lahko skladiščimo kot pogonsko gorivo.

CVT – Continously Variable Transmision
CVT je tip samodejnega menjalnika, katerega značilnost je, da ima neskončno število prestav. Prvi avtomobil, ki je imel vgrajen takšen menjalnik, je bil nizozemski Daf, danes pa imajo takšen menjalnik nekateri Fiati, Subaruji, pa tudi MGF in Audi A6 (Multitronic). Njegova prednost v primerjavi s klasičnim samodejnim menjalnikom je, da ni značilnega cukanjan med prestavljanjem, slabost pa, da še ni primeren za vgradnjo v avtomobile z močnejšimi motorji. Sestavljen je iz dveh jermenic, ki ju sestavljata po dva prisekana stožca. Ta se med seboj lahko premikata v osni smeri,s čimer se jima spreminja premer oziroma prestavna razmerja. Jermen, ki teče med njima, je bil nekoč iz gume, sedaj pa je sestavljen iz jeklenih delov, kar povečuje zanesljivost in trajnost takšnega menjalnika

DBC Dynamic Brake Control
DBC je sistem, ki nadgrajuje sistem CBC. Poleg elektronske porazdelitve zavorne sile lahko DBC po potrebi v kritičnem položaju tudi poveča zavorno silo če voznik hitro reagira, a premalo pritisne na stopalkol in s tem zmanjša zavorno pot.

DISA – Differenzierte Sauganlage
DISA je okrajšava za BMW-jev sistem spreminjanja dolžine sesalnih cevi, ki ga vgrajujejo predvsem v svoje štirivaljnike. Sistem deluje tako, da sta zbirni sesalni cevi valjev 1 in 4 ter valjev 2 in 3 ločeni med seboj s posebno loputo, ki jih v odvisnosti od vrtljajev motorja združi v celoto ter s tem izboljša dinamične karakteristike pretoka zraka v motor.

DSA – Dynamic Stability Assistance
DSA je Volvov elektronski nadzor nad zdrsom gnanih koles, katerega program je zasnovan tako, da ob zdrsu pogonskih koles motorju odvzame moč oziroma navor ter tako ustavi drsenje koles in jim s tem »povrne« oprijem s podlago. DSC (Dynamic Stability Control) je, kot pove že ime, dinamični nadzor nad stabilnostjo vozila. Vključuje sistem ASC+T ki je nadgrajen z aktivnim nadzorom zavor; te lahko sproži (in sicer neodvisno po posameznih kolesih) v trenutku, ko vstavljeni program to zahteva (gre pa za zaznavo prečne nestabilnosti vozila), ne da bi voznik pohodil stopalko zavore.

DSC
DSC je komercialna oznaka za sistem ESP v vozilih BMW.

DSG – Direkt-Shalt-Getriebe
Dsg menjalnik je elektronsko vodena dvojna sklopka klasičnega ročnega menjalnika, kateri je popolnoma ali polovično avtomatiziran in je brez klasičnega pedala za sklopko. Prvi menjalnik z dvojno sklopko izhaja iz podjetja Porsche za dirkalne avtomobile v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Enostavno rečeno, dva ločena menjalnika in sklopki vgrajena v eno ohišje delujeta kot ena enota. Skonstruiral ga je Borg Warner. Na začetku ga je patentiral Volkswagnov koncern (kateri obsega tovarne avtomobilov Volkswagen, Audi, Seat,Škoda,Lamborghini, Bentley, Bugatti, Porsche in Volksvagen gospodarska vozila) s podporo IAV GmbH. Z uporabo dveh med seboj neodvisnih sklopk, dsg dosega krajše trajanje prestavljanja in odpravo pretvornika navora klasičnega avtomatskega menjalnika.

DSTC – IDynamic Stability & Traction Control
DSTC je Volvova različica že dodobra poznanega elektronskega stabilizacijskega programa, ki ga poznamo predvsem pod kratico ESP.

EBD – Electronic Brakeforce Distribution
EBD je elektronski sistem, ki natančno določa zavorno moč, tako da pri tem stabilnost avtomobila, ko gre za smer vožnje, ni ogrožena. Sistem namreč nadzira intenzivnost zaviranja na posameznem kolesu in ga hkrati uravnava, tako da pri tem ni načeta stabilnost vozila. Smer vožnje, ki jo zaukaže voznik, tako kljub zelo močnemu zaviranju ostaja takšna, kot jo je izbral voznik z zasukom volanskega obroča. EBD je sistem, ki je nujno povezan z zavornim sistemom ABS.

EBV (Electronisbe Bremskraft Verteilung)
EBV je sistem, ki nadzira intenzivnost zaviranja na posameznem kolesu in ga hkrati uravnava tako, da pri tem ni načeta stabilnost vozila. Smer vožnje, ki jo zaukaže voznik, tako kljub zelo močnemu zaviranju ostaja takšna, kot jo je izbral voznik z zasukom volanskega obroča.

ECU – Engine Control Unit
Je nadzorna enota za delovanje motorja.Vbrizg, vžig in druge operacije motorja (v povezavi z mnogo tipali v avtomobilu) namreč nadzira računalniška enota, ki mora biti za brezhibno delovanje motorja zmogljiva in dovolj hitra.

EDC – Electronic Damper Control
EDC je oznaka za elektronski nadzor nad delovanjem blažilnikov v avtomobilih znamke BMW. Pri blažilnikib s takim nadzorom ima voznik na voljo izbiro med udobnejšo vožnjo (nastavitev komfort) z mehkejšo nastavitvijo blažilnikov ter športnejšo vožnjo (nastavitev šport), kjer nekoliko trše blaženje omogoča manjše nagibanje vozila v ovinkih in s tem nekoliko manj udobno vožnjo.

EDC – Electronic Diesel Control
EDC pomeni tudi elektronski nadzor nad vbrizgom pri dizelskih motorjih. Zmogljiv in hiter računalnik namreč nadzira delovanje magnetnih ventilov,s čimer določi čas, trajanje in količino vbrizganega goriva.

EDS – Elektronisbe Differencialsperre
EDS je ime, ki ga uporabljajo pri Volkswagnu in Seatu za izvedbo elektronske zapore diferenciala.

EGR – Exbaust Gas Recirculation
EGR je sistem, pri katerem je ventil nameščen v povratni vod izpušnih plinov v sesalni kanal. Vračanje izpušnib plinov zmanjšuje vrednost strupenih neizgorelih dušikovih oksidov. Danes ga vgrajujejo le v dizelske motorje, ki so opremljeni le z oksidacijskim katalizatorjem. Ta namreč odpravlja le vsebnost neizgorelih ogljikovodikov in dušikovega monoksida.

EMC – ElectroMagnetic Compatibility
EMC je pojem, ki označuje vpliv različnih elektromagnetnih valovanj (radijskih valov, mobilnega telefona) na razmeroma občutljive elektronske sisteme, ki nadzirajo delovanje avtomobila.

EPS – Electric Power Steering
EPS se imenuje z elektromotorjem ojačeni servo volan, ki ga srečamo med drugim tudi pri Oplu. Sistem ima vsekakor prednosti zaradi manjše porabe goriva, saj servo okrepitev deluje le, kadar je potrebno, regulacija stopnje servo okrepitve je veliko preprostejša ter s tem cenejša in navsezadnje sistem deluje, tudi če motor ne.

Sistem ESP

ESP – Electronic Stability Program (elektronski program stabilnosti)
Razvilo ga je nemško podjetje Robert Bosch v sodelovanju z avtomobilskim proizvajalcem Mercedes-Benz. Leta 1993 se je ta sistem kot dodatna oprema začel vgrajevati v limuzine višjega cenovnega razreda. Elektronski sistem za nadzor stabilnosti vozila vozniku pomaga obdržati nadzor nad vozilom v kritičnih oziroma nepredvidenih dogodkih na cesti. V takšnih primerih mora voznik praviloma zelo ostro zavreti in zaviti, pri tem pa lahko vozilo začne zanašati. Vozilo uspe obvladati le redkim voznikom. Ta sistem prispeva k večji varnosti tudi na spolzkih cestah. ESP povezuje dva sistema, in sicer sistem proti blokiranju koles (ABS) in sistem proti zdrsu koles (ASR).

ETC – Electronic Traction Control
ETC je elektronski nadzor nad zdrsom gnanih koles, ki je podoben sistemu ASC. S sistemom ETC so opremljeni Volvovi avtomobili.

ETS – Electronic Traction System
ETS opravlja z zavornim sistemom ABS, ki zavira polgred, katere kolo pri pospeševanju zdrsuje, enako nalogo kot ASD. Oba sistema pripadata znamki Mercedes-Benz, le da so sistem ASD zaradi zmanjšanja sestavnih delov opustili, saj potrebuje za delovanje neodvisen hidravlični zavorni sistem.

EV – Electric Vebicle
EV je ameriška kratica za avtomobil na električni pogon.

FDR Fahr Dynamik Regelung
FDR je še eno elektronsko pomagalo, rezultat skupnega dela tovarn Boscb in Mercedes-Benz. Je nadaljnji korak pri uvajanju naprave proti blokiranju koles v kombinaciji z nadzorom nad zdrsom gnanih koles. Ta par nadzira in odpravlja zdrse, ki se pojavijo v smeri vožnje, FDR pa odpravlja prečne zdrse. Ti povzročajo podkrmiljenje, če zdrsujeta prednji kolesi, in prekrmiljenje, če zdrsujeta zadnji. Ko v ovinku zdrsujeta prednji kolesi, pošlje krmilna enota sistema FDR ukaz zavoram zadnjib koles in s tem omili značilno podkrmiljenje. Ko v ovinku zdrsujeta zadnji kolesi, FDR zavre prednji kolesni par. Sistem FDR je tudi v primerjavi z drugimi tovrstnimi sistemi zelo zapleten (in zato tudi zelo drag), saj za delovanje poleg zelo zmogljive (štirikrat zmogljivejše od tiste pri sistemu ABS) krmilne enote , potrebuje še kup tipal, ki sporoča jo hitrost vrtenja vsakega od koles, prečne pospeške, položaj volanskega obroča in položaj stopalk plina in zavore. Kljub zapletenosti pa tudi FDR ni vsemogoč, saj v primeru, ko zdrsujejo vsa kolesa, fizikalnih zakonov pač ni mogoče spreminjati.

F.I.R.S.T – Fully Integrated Road Safety Tecbnology
F.I.R.S.T. je skupek mnogih varnostnih naprav ki varujejo tako potnike kot tudi sam avtomobil. Ta sistem varuje potnike in vozila znamke BMW.

GPS – Global Positioning System
GPS je sistem, ki omogoča natančno določanje položaja prek satelitov. V avtomobilizmu je zelo uporaben, če je v kombinaciji z na CD-romu vstavljeno zemljepisno oziroma prometno karto. Vgrajeni softver pokaže na zaslonu položaj vozila, in če določite želeni cilj, tudi pot do cilja.

HDC – Hill Descent Control
HDC je elektronika, ki deluje v povezavi z zavornim sistemom ABS in skrbi, da pri strmejših spustih vozilu pomaga zavirati, ne da bi voznik pritiskal na pedal za plin. HDC so razvili pri Land Roverju za model Freelander, ki je polterenec brez reduktorja.

Volvo S80 napake, problemi, težave, okvare

IC -lnflatable Curtain
IC je Volvova zračna zavesa, ki se napihne po celotni dolžini vozila in s tem varuje glave potnikov ob bočnem trku.

IMS – lnstant Mobility System
IMS je rezultat Dunlopovega razvoja rezervnega kolesa, ki zasede mnogo manj prostora kot običajno rezervno kolo. IMS je pravzaprav sestavljen iz 12 voltnega kompresorja in posode z lepljivo, neškodljivo snovjo, ki zakrpa predrto gumo. Tudi taka guma ima potem omejitev hitrosti na 80 km/h.

IRD – lntermediate Reduction Drive
IRD je Steyrjev sredinski diferencial, ki pri štirikolesno gnanih avtomobilih daje prednost pogonu na le en kolesni par, in šele ko tema kolesoma zdrsne, prenese navor tudi k drugemu kolesnemu paru. Gre torej za kombinacijo dvo in štirikolesnega pogona s prednostmi obeh.

ISOFIX
Beseda je skovanka dveh: ISO (International Standard Organisation, Mednarodna organizacija za standarde) in FIX, ki označuje pritrditev. Tu gre za standardizirana pritrdilna mesta za otroške sedeže v avtomobilih,s čimer so pritrditev poenostavili, in ker je preprosta, je vselej enako kakovostna. To pa pomeni, da je sedež vedno trdno pritrjen in s tem predvidljivo varen za otroka pri trčenju. Standardni ISOFIX omogoča tudi uporabo različnih sedežev v vseh avtomobilih brez večjih težav.

ITS – lnflatable Tubular Structure
ITS je Beemvejeva varnostna blazina, namenjena zaščiti glave potnika pri bočnem trku. Od klasične varnostne blazine se razlikuje po namestitvi in po principu, saj ITC ostane nekaj časa napihnjena, ker mora preprečiti udarec v šipo tudi večkrat zapored (denimo med prevračanjem avtomobila). ITC ni univerzalna zaščita, temveč le nadgradnja sistema bočne varnostne blazine.

JTD – uniJet Turbo Diesel
JTD je oznaka za sodobne (sicer dvoventilske) turbodizelske motorje s sistemom “common rail” za dovod goriva (skupni vod) znamke Alfa Romeo. Ta kratica označuje tudi različico modela, kmalu pa bodo motorje te družine vgrajevali tudi v avtomobile znamk Fiat in Lancia.

MPI – Multi Point Injection
MPI ali večtočkovni vbrizg pomeni, da poteka vbrizg v bencinski motor prek tolikšnega števila šob, kolikor je valjev v motorju. Ker je lahko odmerjanje (še posebej ob pomoči elektronike) mnogo natančnejše, s takšnim načinom motor doseže boljše zmogljivosti in porabi manj goriva kot pri enotočkovnem vbrizgu.

NGV – Natural Gas Vebicle
NGV je Fordov izraz za (tudi serijsko narejena) vozila, ki jih poganja naravni plin. Namenjena so predvsem manj razvitim trgom, kjer je preskrba z gorivom nestalna ali pa je bencin zelo drag oziroma naravni plin zelo poceni.

OBD – On Board Diagnostic
OBD je program v krmilni enoti vbrizga in vžiga, in sicer nadzoruje pravilnost njunega delovanja. Bolj kot na ugodnejšo porabo goriva in zmogljivosti vpliva na pravilnost delovanja in učinkovitost katalizatorja. Ta deluje pravilno le, če delujeta vžig in vbrizg brezhibno. OBD zazna vsako pomanjkljivost v delovanju in to javi vozniku.

PDC – Park Distance Control
PDC služi za pomoč pri parkiranju. Majhne ultrazvočne glave, vgrajene v odbijač avtomobila, oddajajo signale, in ko je ovira preblizu, so odboji signalov vse bitrejši in pogostejši.Ultrazvočne glave so hkrati tudi sprejemniki in tako odboje zaznajo. Ko se ovira bliža, prične sistem v potniškem prostoru oddajati zvočne signale, ki so s približevanjem ovire vse pogostejši.

PES – Poli Elipsoid System
PES se imenujejo Boschevi kompaktni žarometi. Posebna oblika omogoča izjemno dobro izkoriščenost svetilnosti žarnice na le osemindvajsetih kvadratnih centimetrih. Poleg dobre učinkovitosti žarometov so ti zaradi majhnih mer primerni tudi za ustvarjalno oblikovanje prednjega dela avtomobilov.

PPD – Passenger Presence Detection
PPD je sistem, ki prepozna, ali je na sovoznikovem sedežu potnik. Kadar ga ni, se ob trku sopotnikova varnostna vreča ne sproži, tudi če bi tipalo trka tako zahtevalo. S tem ko se zračna vreča ne sproži, se prihranijo stroški popravila.

clio-004

PRS – Programmed Restraint System
PRS je Renaultova oznaka za sistem programiranega varovanja potnikov v primeru trka, vsebuje pa prednji varnostni blazini z nadzorovanim praznjenjem, pirotehnična zategovalnika varnostnih pasov z dolgim gibom, omejevalnika sile varnostnih pasov, vse skupaj pa dopolnjujeta še bočni varnostni blazini.

SIPS – Side Impact Protection System
SIPS je kompleksen sistem za zaščito potnikov, ki so ga razvili pri Volvu za zaščito pred bočnim trkom. Sistem s posebne zasnovo konstrukcije porazdeli silo udarca prek večje površine, kot je dejansko prizadeta v trku, ter s tem zmanjša deformacijo točke trka. Poleg tega ima vgrajene še ojačitve v vratih, posebne tečaje vrat in bočne varnostne blazine.

SPI – Single Point Injection
SPI ali enotočkovni vbrizg pomeni, da poteka vbrizg goriva v bencinski motor le prek ene šobe v sesalni kolektor, in sicer ne glede na število valjev motorja. Praviloma je v primerjavi z večtočkovnim vbrizgom SPI manj ekonomičen: poraba goriva je nekoliko večja, zmogljivosti pa manjše.

airbag

SRS – Supplemental Restraint System
SRS pomeni dodatni sistem za pasivno varnost potnikov v avtomobilu. Ime se je prijelo za varnostne vreče, sem pa spadajo seveda tudi varnostni pasovi in vsi drugi, za varnost potnikov pomembni elementi v avtomobilu.

STC – Stability & Traction Control
STC je Volvova izvedba sistemov ASC+T oziroma ASR.

TC – Traction Control
TC je prav tako elektronski sistem proti zdrsu pogonskih koles, ki zmanjšuje navor na kolesih pri zdrsavanju. TC se imenuje sistem v Oplovih avtomobilih.

TCS – Traction Control System
TCS je še en sistem proti zdrsavanju gnanih koles, tokrat avtomobilov znamk Honda in Saab. Hondin sistem, zasnovan z Boschevo pomočjo, deluje le na vbrizg in vžig in tako zmanjšuje motorni navor na kolesih. Saabov sistem, sad skupnega razvoja te znamke ter Tevesa in Helle, hkrati deluje tudi na zavore gnanih koles.

VANOS – Variabile Nockenwelle Steuerungl
VASNOS je oznaka sistema za neskončno prilagajanje krmilnih časov (v omejenem območju) sesalne in izpušne odmične gredi v odvisnosti od vrtljajev in obremenitve motorja, ki pride do upošteva le pri motorjih s štiriventilsko tehniko. Pogoj mora biti izpolnjen zaradi krmiljenja posamezne odmične gredi ločeno od druge. Ta sistem je vgrajen v vse BMW šestvaljne motorje.

VDC – VehIcle Dynamic Control
VDC je po svojem delovanju povsem enak kot bolj po znani sistem ESP, ki pa ga je razvil Fiat in ga vgrajuje v avtomobile Alfa Romeo.

VIS – Variable Induction System
VIS je sesalni sistem s spremenljivo dolžino, ki ga je razvila Lancia znano je namreč, da je zaradi resonančnih zakonov pri nižjih motornih vrtljajih navor večji, če so sesalne cevi daljše, in da je moč večja, če so pri višjih vrtljajih sesalne cevi krajše. To omogoča VIS in tako izboljšuje zmogljivosti motorja.

VTEC je način krmiljenja ventilov pri motorjih znamke Honda, omogoča pa dober navor pri nižjih vrtljajih in veliko moč v višjih motornih vrtljajih, obe nem pa omogoča motorju da se brez težav zavrti tudi do 9000 vrtljajev v minuti, Skrivnost je v različnem gibu ventilov glede na število motornih vrtljajev, pri tem pa so ventili krmiljeni povsem mehansko in sicer v treh različnih stopnjah.

VVT-i – Variable Valve TimIng Intelligent
VVT-i je Toyotin sistem prilagodljivega krmiljenja časov odpiranja sesalnih ventilov, ki se uravnava v odvisnosti od vrtljajev In obremenitve motorja.

WHIPS – WHIplash ProtectIon Sistem
WHIPS je Volvov sistem varovanja hrbtenice in vratu v primeru naleta od zadaj.To omogoča posebno vpetje naslonjala pri prednjem sedežu, ki se v primeru naleta umakne (poda) skupaj s telesom nazaj in s tem pridrži telo brez večjega sunka.

4-ETS – Four Wheel Electronic Traction System
4-ETS je pravzaprav povsem preprosta reč. Štirikolesnemu pogonu namenjen ETS z njim pa avtomobil (terenec) ne potrebuje zapore diferenciala, saj ga nadomešča elektronsko nadzirano zaviranje kolesa, ki se zaradi slabe podlage vrti v prazno. Kratica je last Mercedes-Benza.

4WS – Four Wheel Steering
4WS je sistem, pri katerem z volanskim obročem krmilimo vsa štiri kolesa. Prednji imata klasični, torej mehanski prenos, kot zasuka zadnjih koles, ki je manjši od kota zasuka prednjih, pa krmili elektronika prek hidravlike. Namenjen je za lažje parkiranje (torej za večjo okretnost avtomobila) pri tem se zadnji kolesi zasučeta pod nasprotnim kotom kot prednji, in za boljšo lego na cesti pri večjih hitrostih, k čemur pomaga tako, da se vsa kolesa zasučejo v isto smer.

Viri:
Lastna raziskava, Moj Euro (2008), Mercedes-Benz Slovenija (2010), Bosch, Toyota.si, Mobisux, Wikipedia,

Anej Ferko
Anej je avtor ideje AvtoNasveti. Svoje izkušnje z upravljanjem blagovnih znamk je najprej nabiral v turizmu, nato je ustvaril več lastnih blagovnih znamk. Z vodenjem ekipe je portal pripeljal na vodilno mesto iz svojega področja in mesečno ga spremlja preko 50.000 bralcev. Anej se profesionalno ukvarja z marketingom, upravljanjem blagovnih znamk in odnosi z javnostmi. Magistriral je na Fakulteti za upravo z magistrskim delom "Vpliv zakonodaje Evropske unije na zniževanje emisij CO2 pri osebnih avtomobilih"