Volvo XC60 (2017 – danes)

Volvo XC60-napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega

Volvo XC60 druge generacije se okrepljen z novo oblikovalsko filozofijo in najnovejšo tehnologijo podaja na pot, ki mu jo je uspešno začrtal predhodnik. Proti prejšnji generaciji XC60 je bil narejen velik korak kar se tiče ekskluzivnosti, opremljenosti in multimedijskih vmesnikov. Pri AvtoNasvetih smo pregledali s kakšnimi težavami, okvarami in vpoklici se srečujejo lastniki ter za vas pripravili pregled zanesljivosti.

Leto izdelave: 2017-danes Prenova: /
Proizvajalec: Volvo
Predhodnik: XC60 Naslednik: / Razred: Športni terenec
Konkurenti: Mercedes-Benz GLC, BMW X3, Audi Q5, Land Rover Discovery, Seat Ateca, Volkswagen Tiguan
Modeli: Terenec Euro NCAP: ★★★★★(2017)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Oblika
+ Varnost
+ Udobje
+ Opremljenost
+ Asistenčni sistemi
+ Materiali v notanjosti
+ Prostornost
– Lega na cesti v primerjavi z nemško konkurenco
– Na voljo zgolj s štirivaljnimi motorji
– Velikost prtljažnega prostora
Bencinski motor:
T5
Dizelski motor:
D5
Priporočen serviser vozili Volvo : Avto MG

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

  • Pri 2.0 dizelskih VEA motorjih izdelanih med leti 2014 in 2018, lahko zaradi vročine pride do deformacij plastičnega sesalnega kolektorja, kar lahko rezultira tudi v požaru. Vsa problematična vozila so bila vpoklicana, zato bodite pri nakupu rabljenga pozorni na to, da se je prejšnji lastnik odzval na vpoklic.

Volvo XC60-napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega

Druge napake in pomanjkljivosti

  • Pri vseh dizelskih izvedenkah, a pogosteje pri D4, prihaja do težav z EGR ventili oziroma natančneje z zapacanimi EGR hladilniki. Težava se največkrat kaže v prižiganju lučke ‘Check engine’ in vklapljanju rezervnega programa motorne elektornike. Težavo se na uradnem servisu največkrat odpravi z menjavo celotnega EGR sklopa ( ventil + hladilnik), težavo je možno rešiti tudi s fizičnim čiščenjem v kolikor še ni prišlo do poškodb samega ventila.
  • Zadnji diski in zavorne ploščice se radi hitro obrabljajo. Večje število lastnikov tudi poroča o zvitih zadnjih diskih, ki povzročajo vibriranje vozila ob zaviranju. Krivi diski so lahko posledica nepopolne sprostitve električne parkirne zavore, ki nato med vožnjo diske počasi pregreva in povzroči zvijanje ter obrabo zavornih oblog.
  • Pri dizelskih D5 motorjih, prihaja do težav z ti. PowerPulse sistemom, natančneje s tlačnimi cevmi za zrak, ki se pogosto snamejo oziroma počijo. Omenjen sistem pomaga pri izničevanju t.i. turbo luknje saj s pomočjo komprimiranega zraka pomaga zavrteti turbopolnilnik v trenutku, ko voznik pritisne na pedal plina. V kolikor pride do snetja oziroma pretrga cevi je to slišati, kot da bi pod vozilom razneslo petardo, v večini primerov pa se ne prižge nobena izmed opozorilnih lučk voznik pa bo opazil, da vozilo ne pospešuje tako zvezno kot je pred omenjeno okvaro.
  • Pri vozilih AWD štirikolesnim pogonom bodite pozorni na morebitne tresljaje, ki bi prihajali iz pogonskega sklopa od močnejšem pospeševanju. Pri nekaterih lastnikih so se namreč pojavljale težave zaradi neustrezno balansiranih pogonskih gredi, ki so posledično potrebovale zgodnjo zamenjavo.

Napake na karoseriji

  • O tipičnih napakah na karoseriji lastniki ne poročajo.

Volvo XC60-napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega

Napake notranjosti

  • Pri vozilih začetnih letnikov se nekateri lastniki pritožujejo nad površno končno sestavo notranjosti (neenakomerne rege med elementi).

Volvo XC60-napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega

Napake elektronike

  • Pri začetnih modelih se pojavljajo posamezne težave z nezanesljivim delovanjem multimedijskega vmesnika (Sensus), ki skrbi za nadzor praktično vseh funkcij vozila. Težave se kažejo kot neželeno ugašanje vmesnika, črn zaslon, počasno delovanje, nedelovanje ekrana na dotik, kot tudi nedelovanje ostalih električno podprtih funkcij vozila, ki so nadzorovana preko vmesnika. Težavo so največkrat odpravile kasnejše programske posodobitve.
  • Pri hibridni izvedenki T8 prihaja do nekaterih težav povezanih z elektroniko vozila. Težave so različne, od nezmožnosti vožnje samo na električni pogon kljub popolni napolnjenosti baterije do popolne nezmožnosti vožnje itd.

Volvo XC60-napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega

Vpoklici

Datum vpoklica


Vzrok vpoklica

25/01/2019
Vpoklic zaradi težave z dvigovalnim mehanizmom prtljažnih vrat.
19/12/2019
Vpoklic zardi težave z računalnikom motorja
12/11/2018
Vpoklic zaradi težave z VCM modulom.
22/07/2019
Vpoklic zaradi težave s plastičnimi sesalnimi kolektorji.
Volvo XC60-napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega
Foto: Arhiv proizvajalca

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.

Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Vozimvolvo (Slovenija), Swedespeed (Švedska), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John (Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija)

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.