Volvo XC90 (2015 – danes)

Volvo XC90-napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega

Volvo XC90 druge generacije je veliki športni terenec, ki je naznanil novo oblikovalsko ero pri Volvu. Proti prejšnji generaciji XC90 je bil narejen velik korak kar se tiče ekskluzivnosti, opremljenosti, multimedijskih vmesnikov, je pa potrebno poudariti, da so vsaj vozla začetnih letnikov pestile kar hude porodne težave, ki kvarijo sicer dobro sliko orjaškega Volva. Pri AvtoNasvetih smo pregledali s kakšnimi težavami, okvarami in vpoklici se srečujejo lastniki ter za vas pripravili pregled zanesljivosti.

Leto izdelave: 2015-danes Prenova: /
Proizvajalec: Volvo
Predhodnik: XC90 Naslednik: / Razred: Veliki športni terenec
Konkurenti: Volkswagen Touareg, Mercedes Benz GLE, BMW X5, Range Rover, Audi Q7
Modeli: Terenec Euro NCAP: ★★★★★(2015)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Oblika
+ Varnost
+ Udobje
+ Opremljenost
+ Asistenčni sistemi
+ Materiali v notanjosti
+ Prostornost
– Zanesljivost začetnih modelov
– Glasno podvozje
– Na voljo zgolj s štirivaljnimi motorji
– Velikost
Bencinski motor:
T6
Dizelski motor:
D5
Priporočen serviser vozili Volvo : Avto MG

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • Pri 2.0 dizelskih VEA motorjih izdelanih med leti 2014 in 2018, lahko zaradi vročine pride do deformacij plastičnega sesalnega kolektorja, kar lahko rezultira tudi v požaru. Vsa problematična vozila so bila vpoklicana, zato bodite pri nakupu rabljenga pozorni na to, da se je prejšnji lastnik odzval na vpoklic.
 • Dizelski VEA motorji (2.0 dizel) izdelani do 2017, se lahko srečujejo s povišano porabe olja kar je posledica konstrukcijske napake batov (neustrezni oljni batni obročki). Pri kasnejših letnikih so omenjene težave odpravili.
 • Pri bencinskih izvedenkah začetnih letnikov je prihajalo do težav z razpadanjem vžigalnih svečk, ki zaradi visokih temperatur in tlakov niso zdržale do predvidenega servisnega intervala. Kot rezultat je prihajalo do hudih poškodb oz popolnega uničenja motorja. Težavo so reševali preko garancije.

Volvo XC90-napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Pri vseh dizelskih izvedenkah, a pogosteje pri D4, prihaja do težav z EGR ventili oziroma natančneje z zapacanimi EGR hladilniki. Težava se največkrat kaže v prižiganju lučke ‘Check engine’ in vklapljanju rezervnega programa motorne elektornike. Težavo se na uradnem servisu največkrat odpravi z menjavo celotnega EGR sklopa ( ventil + hladilnik), težavo je možno rešiti tudi s fizičnim čiščenjem v kolikor še ni prišlo do poškodb samega ventila.
 • Pri dizelskih D5 motorjih, prihaja do težav z ti. PowerPulse sistemom, natančneje s tlačnimi cevmi za zrak, ki se pogosto snamejo oziroma počijo. Omenjen sistem pomaga pri izničevanju t.i. turbo luknje saj s pomočjo komprimiranega zraka pomaga zavrteti turbopolnilnik v trenutku, ko voznik pritisne na pedal plina. V kolikor pride do snetja oziroma pretrga cevi je to slišati, kot da bi pod vozilom razneslo petardo, v večini primerov pa se ne prižge nobena izmed opozorilnih lučk voznik pa bo opazil, da vozilo ne pospešuje tako zvezno kot je pred omenjeno okvaro. 
 • Zadnji diski in zavorne ploščice se radi hitro obrabljajo. Večje število lastnikov tudi poroča o zvitih zadnjih diskih, ki povzročajo vibriranje vozila ob zaviranju. Krivi diski so lahko posledica nepopolne sprostitve električne parkirne zavore, ki nato med vožnjo diske počasi pregreva in povzroči zvijanje ter obrabo zavornih oblog.
 • V nekaterih primerih je bila za slabo delovanje klimatskega sistema kriva okvara dušilnega ventila.
 • Pri vozilih AWD štirikolesnim pogonom bodite pozorni na morebitne tresljaje, ki bi prihajali iz pogonskega sklopa od močnejšem pospeševanju. Pri nekaterih lastnikih so se namreč pojavljale težave zaradi neustrezno balansiranih pogonskih gredi, ki so posledično potrebovale zgodnjo zamenjavo.

Napake na karoseriji

 • Pri vozilih opremljenih s sončno streho pogosto prihaja do vdora vode v notranjost.
 • Pri vozilih opremljenih z zračnim vzmetenjem lahko prihaja do nadležnega škripanja vzmetenja zaradi vdora umazanije pod zaščitne elemente.

Volvo XC90-napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega

Napake notranjosti

 • Pogost pojav škripanja sedežev in čričkov v notranjosti.
 • Na poškodbe in praske občutljivi notranji ročaji in kljuke vrat.
 • V nekaterih primerih lastniki poročajo, da so imeli težave z vdorom vode/kondenzata iz klimatskega sistema v kabino, natančneje pri nogah sovoznika.

Volvo XC90-napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega

Napake elektronike

 • Pri začetnih modelih se pojavlja veliko težav z nezanesljivim delovanjem multimedijskega vmesnika (Sensus), ki skrbi za nadzor praktično vseh funkcij vozila. Težave se kažejo kot neželeno ugašanje vmesnika, črn zaslon, počasno delovanje, nedelovanje  ekrana na dotik, kot tudi nedelovanje ostalih električno podprtih funkcij vozila, ki so nadzorovana preko vmesnika. Težavo so največkrat odpravile kasnejše programske posodobitve.
 • V posameznih primerih prihaja do nepojasnjenih popolnih izpraznitev akumulatorja vozila, ko le to nekaj časa ni v uporabi. Največkrat težavo reši reprogramiranje, v posameznih primerih pa je potrebna tudi menjava akumulatorja.
 • Večje število lastnikov poroča o odpovedi senzorja temperature hladilnega sredstva kar kaže kot nezmožnost zagona vozila in prižgana check engine opozorilna lučka.
 • Pri hibridni izvedenki T8 prihaja do veliko težav povezanih z elektroniko vozila. Težave so različne, od nezmožnosti vožnje samo na električni pogon kljub popolni napolnjenosti baterije do popolne nezmožnosti vožnje itd.
 • Hibridne T8 izvedenke začetnih letnikov se praktično vse soočajo z okvarami inverterjev in električnih grelcev hladilne tekočine.
 • Za nepravilno delovanje klimatskega sistema so pogosto krive odpovedi senzorjev zunanje temperature.

Volvo XC90-napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega

Vpoklici

Datum vpoklica


Vzrok vpoklica

08/03/2017
Vpoklic zaradi težve z montažo zračnih zaves.
25/04/2019
Vpoklic zardi težave z hladilnim sistemom motorja (možnost puščanja).
15/06/2017
Vpoklic zaradi težave s sistemom zategovalnikov varnostnih pasov.
01/11/2016
Vpoklic zaradi težave z varnostnim pasom.
12/11/2018
Vpoklic zaradi težave z VCM modulom.
07/10/2019
Vpoklic zaradi težave s plastičnimi sesalnimi kolektorji.
03/01/2017
Vpoklic zaradi težave s sistemom zračnih blazin.
04/01/2019
Vpoklic zaradi poškodovanih gumijastih cevi za gorivo.
19/12/2019
Vpoklic zaradi težav z računalnikom motorja.
Volvo XC90-napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega
Foto: Arhiv proizvajalca

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.
Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Vozimvolvo (Slovenija), Swedespeed (Švedska), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John (Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija)

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.