Renault Koleos (2008 – 2015)

Renault Koleos napaka okvara težava vpoklic zanesljivost rabljen

Renault Koleos plod skupnega sodelovanja Renaulta in Samsunga, s katerim je Renault prvič vstopil v svet športnih terencev. Pri AvtoNasvetih smo pregledali s kakšnimi težavami, okvarami in vpoklici se srečujejo lastniki ter za vas pripravili pregled zanesljivosti.

Leto izdelave: 2008 – 2015 Prenova: 2011 in 2013
Proizvajalec: Renault
Predhodnik: / Naslednik: Koleos Razred: Športni terenec
Konkurenti: Nissan X-Trail, Nissan Qashqai, Ford Kuga, Honda CR-V, Kia Sportage, Hyundai iX-35,
Modeli: Športni terenec Euro NCAP: ★★★★ (2008)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Opremljenost
+ Udobje
+ Uporabnost
+ Pogon
– Izgled
– Kakovost končne izdelave
Bencinski motor:
2.5 16V
Dizelski motor:
2.0 dCI

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

  • Pri dizelskih 1.5 in 2.0 dCi motorjih se pojavljajo težave z obrabo ojničnih ležajev, ki je posledica pomanjkljivega mazanja. Če se zadeva prepozno opazi lahko zadeva vodi do popolnega uničenja motorja. Zametki težave se kažejo kot kovinski opilki v motornem olju.

Druge napake in pomanjkljivosti

  • Pri dizelskih motorjih prihaja do težav z zapacanimi DPF filtri, ki so pogoste pri vozilih voženih po mestu. Težavo se odpravi z daljšo vožnjo pri povišanih vrtljajih motorja. V kolikor je filter preveč zapacan je potreben servisni poseg.
  • Večje število lastnikov poroča o slabotnem delovanju klimatskega sistema za kar je največkrat kriv iztrošen kompresor.
  • Pri vozilih s štirikolesnim pogonom prihaja do hitre obrabe zadnjega diferenciala. Za odpravo težave je potrebna menjava oziroma obnova diferenciala.

Napake na karoseriji

  • O pogostih okvarah oziroma težavah z zunanjostjo lastniki zaenkrat ne poročajo.

Napake notranjosti

  • Intenzivna obraba volanov oblečenih v usnje in prestavnih ročic, ki hitro napokajo.
  • Luščenje notranjih kljuk je pogost pojav.
  • Na usnjenem oblazinjenju se začnejo zgodaj pojavljati razpoke in zametki raztrganin.

Napake elektronike

  • Pogoste okvare mehanizma električnega pomika voznikovega stekla.
  • Vozila opremljena z R-link multimedijskim sistemom se srečujejo z najrazličnejšimi težavami z neustreznim delovanjem. Težave največkrat reši reprogramiranje sistema.

Vpoklici

Datum vpoklica
Vzrok vpoklica
Začetek proizvodnje
Konec proizvodnje
10/11/2009
Vpoklic zaradi napake na krmilnem mehanizmu.

Foto: Arhiv proizvajalca

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  

Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), CarBuyer (Velika Britanija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John (Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija)

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.