Volkswagen New Beetle (1999-2010)

Volkswagen Beetle, tipične napake in okvare

Volkswagen Beetle je pravi posebnež na avtomobilskem trgu. Večina ga kupi zaradi naklonjenosti k obliki in njegove zgodovine. Mi smo preučili, kakšne so tipične napake in okvare tega Volkswagna.

Osnovni podatki:
Leto izdelave:1999-2010
Naslednik: Volkswagen Beetle
Konkurenti: Mini, Volkswagen Golf

Prednosti
Slabosti
+ oblika
+ oprema
+ udobje
+ vozne lastnosti
– pomanjkanje motornih različic
– utesnjenost na zadnji klopi
– sovoznikov predal
– zvočna izolacija pri dizelskih motorjih

Zanesljivost in najpogostejše napake

Težke okvare

– Volkswagen Beetle 1.4 in 1.6 bencinski motorji. Pri nekaterih modelih, izdelanih pred letom 2003, prihaja do poškodb jermena, kar je posledica segrevanja.

– Volkswagen Beetle 1.4, 1.6, 1.8T in V5 motorji. Na modelih, izdelanih med januarjem 2001 in januarjem 2003, je možna napaka na vžigalni tuljavi. Zamenjavo je delno ali v celoti kril Volkswagen.

Volkswagen Beetle, tipične napake in okvare

Druge napake in pomanjkljivosti

– Volkswagen Beetle 1.6 motor. Na modelih, izdelanih do leta 2002, prihaja do nepravilnosti v upravljanju motorja. Motor se začne sam pospešeno vrteti do 2.500 obratov. Napaka na elektroniki motorja ali včasih na stikalu lambda (lambda sonda). Delni napredek v tovarni je prišel v marcu 2001, v celoti pa je bila napaka odpravljena leta 2002.

– Volkswagen Beetle 1.8 T. Nevarnost uhajanja vode na vodni črpalki med prevoženimi 70 000 in 80 000 km.

– Volkswagen Beetle 2.0. Napaka na tesnilu glave motorja. Primeri so redki.

– Volkswagen Beetle TDI (90). Težave z zagonom motorja pri vročem motorju. Hladen ne dela težav. Pred nakupom preverite avtomobil na testni vožnji.

– Volkswagen Beetle TDI motorji, izdelani do spomladi 2003, imajo težave z merilnikom pretoka zraka (luftmesser). Tipična napaka teh motorjev, podobna se je pojavljala tudi pri Golfu.

Menjalnik. Zlom menjalnika na modelih, izdelanih do 2002. Največ primerov v modelih Volkswagen Beetle 2.0.

Prednja os. Na modelih, izdelanih do leta 2001, se pojavi hrup že pri 70.000 km. Napako povrzočajo stabilizatorji na prednji osi.

Volkswagen Beetle, tipične napake in okvare

Napake na karoseriji

Žarometi. Na modelih, izdelanih do maja 1999, se pojavi kondenzacija na optičnih globusih. Potrebna zamenjava žarometov.

Sprednji meglenki. Na modelih Volkswagen Beetle, izdelanih do leta 2002, se pojavlja kondenzacija v meglenkah.

Vrata prtljažnika Volkswagen Beetle. Na modelih, izdelanih do 2002, prihaja do napake z odpiranjem. Pokrov prtljažnika se ne odpre ali pa se odpre le delno. Napaka je na ključavnici, ki je napačno sestavljena.

Pokrov za gorivo Volkswagen Beetle. Na modelih, izdelanih do maja 1999, prihaja do napake na električnem motorčku, ki odklepa pokrovčke. Na modelih do leta 2004 je veliko primerov, ko mehanizem za odpiranje vratc preprosto ne deluje oz. deluje zelo neučinkovito.

Volkswagen Beetle, tipične napake in okvare

Notranjost in obraba

Staranje. Na modelih, izdelanih po novembru 2000, prihaja do luščenja notranje plastike pri svetlo sivi notranjosti.

Števci. Plastika na števcih je preobčutljiva, velikokrat prihaja tudi do prask, staranja materiala ali celo neprozornosti.

Prednji sedeži. Prekomerna obraba na zgornjem delu, kar je posledica napačne konstrukcije sedeža. Napaka delno izboljšana februarja 2001.

Prednji sedeži. Tkanina občasno odstopi.

Vzvratno ogledalo. Na modelih, izdelanih do poletja 2003, prihaja do motenj v ogledalu, ko voznik preklopi z običajnega na zatemnjeno ogledalo.

Volkswagen Beetle, tipične napake in okvare

Napake elektronike

Centralno zaklepanje: Pri modelih, izdelanih do leta 2002, se je večkrat pojavljala napaka “zamrznjenja” zaklepanja vrat.

Električni pomik stekel: Pri modelih, izdelanih do 2002 ,se pojavljajo težave z mehanizmom električnega odpiranja oken. Razlog: slabi stiki.

Opozorilne lučke: Na modelih, izdelanih do februarja 2000, prihaja do naključnih prižiganj lučke za vžig.

Gumb za vse štiri smernike. Na modelih, izdelanih do leta 2003, se gumb lahko zatakne v režo.

Vpoklici

– Volkswagen Beetle TDI (100). Na modelih, izdelanih do aprila 2004, prihaja do napak na črpalki za vbrizg goriva. Vse napake se je odpravilo ob koncu leta 2004.

Priporočamo

Bencinski motor: Volkswagen Beetle 1.8 TURBO

Dizelski motor: Volkswagen Beetle TDI (100)

Foto: Volkswagen

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija).

Anej Ferko
Anej je avtor ideje AvtoNasveti. Svoje izkušnje z upravljanjem blagovnih znamk je najprej nabiral v turizmu, nato je ustvaril več lastnih blagovnih znamk. Z vodenjem ekipe je portal pripeljal na vodilno mesto iz svojega področja in mesečno ga spremlja preko 50.000 bralcev. Anej se profesionalno ukvarja z marketingom, upravljanjem blagovnih znamk in odnosi z javnostmi. Magistriral je na Fakulteti za upravo z magistrskim delom "Vpliv zakonodaje Evropske unije na zniževanje emisij CO2 pri osebnih avtomobilih"