Varčevanje z gorivom

Avtomobil ne predstavlja več luksuza za mlade oziroma študente, saj so parkirišča pred fakultetami vedno polna avtomobilov. Zato smo zate poiskali nekaj praktičnih nasvetov, kako lahko privarčuješ denar ob uporabi svojega jeklenega konjička.

Cene goriva so vsak mesec višje in dejstvo je, da predstavlja gorivo velik strošek prav vsem voznikom. Eden izmed največjih porabnikov energije je zagotovo klimatska naprava. Uporabljaj jo zmerno in v zimskih mesecih le za odroševanje stekel, saj lahko s tem privarčuješ skoraj liter goriva na 100 kilometrov. Prav tako verjetno v svojem avtomobilu velikokrat prevažaš cel kup nepotrebne prtljage, a pri tem se moraš zavedati, da vpliva na porabo goriva prav vsak dodaten kilogram v avtomobilu.

Tvoj avtomobil doseže največjo porabo na kratkih razdaljah, zato do prve trgovine raje odidi peš ali s kolesom. Poleg tega ima vožnja na kratke razdalje negativen vpliv na samo delovanje motorja, poraba je visoka predvsem pri avtomobilih z dizelskimi motorji v hladnem delovanju.

Bodi pozoren oz. pozorna tudi na tlak v pnevmatikah, priporočljivo je, da ga preveriš vsakih 14 dni in spremljaš obrabo pnevmatik. Nepravilno napolnjene pnevmatike prav tako vplivajo na hitrost obrabe, velik strošek predstavlja tudi njihov nakup.

Bodi pozoren/pozorna, kje parkiraš. S plačevanjem parkirnin lahko zapraviš veliko, zato se izogibaj parkirišč s parkirnino in raje naredi kakšen korak več ali se pozanimaj, katero parkirišče se nahaja tam, kamor se odpravljaš. Pomembna stvar na katero vozniki pogosto pozabljamo, je tudi samo vzdrževanje avtomobila. Redni servisi omogočajo ekonomično in nemoteno delovanje avtomobila.

Anej Ferko
Anej je avtor ideje AvtoNasveti. Svoje izkušnje z upravljanjem blagovnih znamk je najprej nabiral v turizmu, nato je ustvaril več lastnih blagovnih znamk. Z vodenjem ekipe je portal pripeljal na vodilno mesto iz svojega področja in mesečno ga spremlja preko 50.000 bralcev. Anej se profesionalno ukvarja z marketingom, upravljanjem blagovnih znamk in odnosi z javnostmi. Magistriral je na Fakulteti za upravo z magistrskim delom "Vpliv zakonodaje Evropske unije na zniževanje emisij CO2 pri osebnih avtomobilih"