Hyundai i30 (2007-2011)

Hyundai i30 2007-2011

Zahvaljujoč modelu i30, se je Hyundai začel odmikati od cenenih avtomobilov. Leta 2007 je na trg postavil nov model, ki se spogleduje z najmočnejšo konkurenco na trgu, kot sta Ford Focus in Volkswagen Golf. i30 je tudi začetnik novega označevanja Hyundaievih vozil z začetnico i in številko, ki pomeni razred vozila. Je tudi prvi v Hyundaievi ponudbi prirejen za zahtevne evropske kupce in izdelan v Evropi.

Leto izdelave: 2007 – 2011 Prenova: 2010
Proizvajalec: Hyundai
Predhodnik: / Naslednik: Hyundai i30 (2011-) Razred: Spodnji srednji razred
Konkurenti: Kia cee’d, Renault Megane, VW Golf, Peugeot 307/308, Citroen C4, Opel Astra, Ford Focus, Toyota Auris, Honda Civic
Modeli: 5 vratna kombi-limuzina, karavan Euro NCAP: (2008)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Kakovost izdelave
+ Veliko prostora v notranjosti
+ Dobra opremljenost
+ Udobna vožnja
+ Garancija
– Nekaj elementov v notranjosti iz cenene plastike
– Glasen dizelski motor
– Volan ne daje dovolj povratnih informacij
Bencinski motor:
1.4 CVVT (80kW) Life
Dizelski motor:
1.6 CRDi (85kW) Comfort

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • O težjih okvarah ni govora.

Hyundai i30 2007-2011

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Pogosto škripanje pedala sklopke.
 • Pri vozilih z večjim številom prevoženih kilometrov prihaja do ugašanja vozila v prostem teku. Težava je največkrat posledica sajaste lopute plina.
 • Občasno ne-delovanje sevo podpore volana kot posledica ugašanja servo črpalke zaradi pregrevanja le te. 

Napake na karoseriji

 • Na karoseriji so se pojavili problemi zaradi slabe zaščite pragov in spodnjega dela zadnjih vrat pred udarci peska iz ceste, kar je privedlo do poškodbe laka in posledično rjavenja. Problem so reševali z dodatnimi zavesicami za prednjimi kolesi in dodatnimi prozornimi zaščitnimi folijami na vratih. Po prenovi so avtu dodali plastične pragove, ki preprečujejo ta problem.
 • Pri nekaterih vozilih se je pojavil tudi problem rje na bočnih vratih in sicer v slabo zaščitenem utoru okoli stekel. Ta problem so pod garancijo reševali z dodajanjem zaščitne mase in prebarvanjem omenjenega dela, pri vozilih z večjim napredkom rje so menjali vrata.

Hyundai i30 2007-2011

Napake notranjosti

– Največkrat se pojavi problem ”čričkov” v notranjosti v armaturni plošči.

Napake elektronike

 • Nekateri lastniki tarnajo nad problemom prebiranja glasbe z USB ključka, kar se reši s preformatiranjem ključka v pravi format.
 • Več lastnikov poroča o težavah zaradi izpraznjenega akumulatorja. Težava se skriva v nepravilnem delovanju EPS modula, ki ne izključi kontakta pri ugasnjenem vozilu. Težavo reši reprogramiranje.
 • Starejše izvedenke imajo težave z delovanjem instrumentalne plošče, ki občasno izgubi stik, prav tako prihaja do utripanja žarometov. Težavo reši zamenjava.
 • Pri 1.4 in 1.6 bencinskih motorjih prihaja do nepojasnjenega prižiganja opozorilnih lučk in cukanja pri pospeševanju. težavo se največkrat odpravi z reprogramiranjem ECU enote.
 • Večje število pritožb nad ne-delovanje daljinskega centralnega zaklepanja.

Hyundai i30 2007-2011

Vpoklici

– Za model Hyundai i30 ni zabeleženega nobenega uradnega vpoklica.

Hyundai i30 2007-2011

Foto: Hyundai

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Whatacar (Velika Britanija).

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.