Renault Megane coupe in cabriolet (1995-2002)

Renaulte Megane coupe in cabriolet

Renault Megane coupe je za 23 centimrtrov krajši od limuzine in je po svoji okretnosti in predvsem majhnosti bolj podoben Cliu kot pa Meganu limuzini. Vendar je med ljubitelji coupejev in cabrioletov izredno priljubljen.

leto izdelave: 1995-2002
naslednik: Megane 2 Coupe-Cabriolet
Konkurenti: Volkswagen Golf Cabrio, Peugeot 306 Cabriolet ,

Plusi
Minusi
+ slog
+ močna streha pri večini različic
+ dobraoprema
+ dobro upravljanje
+ motorji 1.6
– majhna kabina
– dostop do zadnje klopi
– trdo vzmetenje
– slaba zvočna izolacija
– majhen predal pred sovoznikom
– kontrola prezračevanja se nahaja prenizko

Posebej bodite pozorni na:

Centralno zaklepanje – zagon motorja. Pri modelih, izdelanih do septembra 1997, se je zelo rada pojavljala nesinhronizacija med centralnim zaklepanjem in zagonom motorja. Potrebno je reprogramirati ključ.

1,6 8-ventilni motor. Pri nekaterih avtomobilih se je zaradi slabih tesnil po prevoženih 50.000 do 80.000 kilometrih izredno povečala poraba nafte, iz izpuha pa se je valil moder dim. Večji strošek za gorivo in zelo drago popravilo.

Avtomatski menjalnik. Pri modelih, izdelanih do julija 1997, so se po prevoženih 80.000 kilometrih začele pojavljati resne napake na avtomatskem menjalniku.

Druge napake in pomanjkljivosti

1.6 motor 8-ventilni. Pojavljali so se primeri puščanja olja na ročično gred.

1,9 dCi motor. Več okvar EGR ventila. Pojavljalo se je več napak na dekontaminacijskem sistemu zagotavljanja plinov pri prevoženih cca 70.000 kilometrih. Ventil je bilo potrebno zamenjati.

Vodna črpalka. Pri modelih 1,9 dCi, izdelanih do novembra 2001, se je pojavljalo puščanje hladilnega sredstva na osi vodne črpalke. Potrebna je bila zamenjava tesnila.

Ročni menjalnik. Pojavljalo se je puščanje olja iz menjalnika.

Sklopka. Pri modelih, izdelanih do julija 1997, je zaradi slabega ležaja na sklopki prihajalo do ropotanja.

Katalizator. Modeli, izdelani do julija 1996, so imeli zelo nizko življensko dobo katalizatorja.

renault problemi, težave, napake, renault portal, reno portal, reno težave

Napake na karoseriji

Prednji smerokazi. Modeli, izdelani do aprila 1996, so imeli nepopolno zatesnjene smerokaze, zato se je pojavljala kondenzacija.

Pokrov prtljažnika pri modelih, izdelanih do maja 1996, se ni zapiral pravilno.

Notranjost in obraba

Predal pred sovoznikom. Modeli, izdelani do decembra 1995, so imeli zelo krhka vratca predala.

Odprtine na armaturni plošči. Pri modelih, izdelanih do oktobra 1996, so bile odprtine na armaturni plošči nad številčnico zelo krhke in so se lahko zlomile.

Filter cvetnega prahu. Modeli, izdelani do leta 1998, so imeli zelo slab filter za cvetni prah, ki je imel kratko življensko dobo in je zaradi neopravljanja funkcije povzročal smrad v kabini.

Plastika. Pri nekaterih modelih je plastika z leti postala gladka.

Napake elektronike

Digitalni zaslon. Modeli, izdelani med julijem 1996 in majem 1997, so imeli probleme s prikazovanjem števila prevoženih kilometrov. Garancijo so priznali v treh letih po izdelavi in zaslon brezplačno zamenjali.

Klimatska naprava. Pri modelih, izdelanih do leta 1998, so se pojavljale napake na klimatski napravi.

Radio. Slaba električna napeljava pri modelih, izdelanih do januarja 1998, je povzročala motnje pri oddajanju radia.

Radio. Modeli, izdelani med junijem in decembrom 1997, so imeli zaradi problemov z anteno tudi probleme s sprejemanjem radijskih postaj.

Odpoklic

1,9 dCi motor. Na modelih ,izdelanih do marca 2001, so se pojavljali problemi z nepopolnim tesnenjem. Konec leta 2001 odpoklic in zamenjava.

Olje. Zaradi slabe kvalitete olja so bili odpoklicani modeli 1,9 dCi, izdelani med julijem in novembrom 2002. Več kot 66.000 avtomobilom so konec leta zamenjali olje in oljne filtre.

Ročni menjalnik. Zaradi napake v materialu menjalnika so bili konec leta 1996 odpoklicani modeli 1,6e, saj je lahko pri prevoženih 2.000 do 5.000 kilometrih prišlo do puščanja olja in posledično okvare menjalnika.

 

Renault portal priporoča:
Bencinsko motor: Cabriolet 1,6 16S RXT

Dizelski motor: 1,9 DCI PRIVILEGE

Foto: Renault

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija).

Anej Ferko
Anej je avtor ideje AvtoNasveti. Svoje izkušnje z upravljanjem blagovnih znamk je najprej nabiral v turizmu, nato je ustvaril več lastnih blagovnih znamk. Z vodenjem ekipe je portal pripeljal na vodilno mesto iz svojega področja in mesečno ga spremlja preko 50.000 bralcev. Anej se profesionalno ukvarja z marketingom, upravljanjem blagovnih znamk in odnosi z javnostmi. Magistriral je na Fakulteti za upravo z magistrskim delom "Vpliv zakonodaje Evropske unije na zniževanje emisij CO2 pri osebnih avtomobilih"