Toyota Yaris (1999-2005)

Toyota Yaris, pregled napak, težav, okvar, problemov in vpoklicev

Yaris je bil ob prihodu na trg leta 1999 prava senzacija. Igrivo in všečno oblikovan mali avtomobil je v notranjosti ponudil veliko prostora za potnike in všečno obliko armaturne plošče s sredinsko postavitvijo števcev. Poleg tega je Toyota v ta mali paket vključila tudi svojo pregovorno zanesljivost in s tem je bil uspeh zagotovljen. Rabljeni Yarisi prve generacije še vedno dobro držijo svojo ceno.

Leto izdelave: 1999-2005 Prenova: 2004
Proizvajalec: Toyota
Predhodnik: / Naslednik: Toyota Yaris (06-11) Razred: Mestni avtomobil
Konkurenti: Renault Clio, Fiat Punto, Opel Corsa, Hyundai Getz, Honda Jazz,
Modeli: 3-vratni in 5-vratni model Euro NCAP: ★★★★(2000)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Prostornost v kabini glede na velikost
+ Poskočni motorji
+ Vodljivost
– Majhen prtljažni prostor
– Nekateri deli v notranjosti iz cenenih materialov
– Nameščenost merilnikov hitrosti
– Visoka cena
Bencinski motor:
1.3 VVT-i (63kW) Luna
Dizelski motor:
1.4 D-4D (55kW) SOL

 

Toyota Yaris, pregled napak, težav, okvar, problemov in vpoklicev

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • Pri dizelskih D-4D motorjih v avtomobilih, izdelanih do julija 2002, je prihajalo do odpovedi turbin. Pojavljali so se primeri z odpovedjo turbine pri različni kilometrini in je bila potrebna menjava turbine.

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Pri modelih z 1.0 in 1.3 bencinskimi motorji, izdelanimi do leta 2000, je možnost puščanja olja pri tesnilu glavne gredi.
 • Pri modelih z D-4D dizelskim motorjem izdelanimi pred septembrom 2000 se je pojavljalo tresenje motorja ob zagonu in med menjavo prestav. Tresenje so povzročale napake na vzmeteh vztrajnika.
 • Pri D-4D dizelskem motorju je možna napaka na magnetnem ventilu visokotlačne črpalke za vbrizgavanje goriva. Pri tej napaki ni potrebna menjava črpalke.
 • Pri modelih, izdelanih do leta 2002 lahko pride do puščanja olja iz glavne gredi na potisno ploščo sklopke. Potrebna je menjava sklopke.
 • Pri modelih z 1.0 bencinskim motorjem, izdelanih pred junijem 1999, prihaja do napak na ležaju sklopke. Simptom te napake je zvok ležaja, ko je pedal sklopke spuščen.
 • Pri modelih, izdelanih pred letom 2002, so se pojavljale posamezne težave z amortizerji.

Napake na karoseriji

 • Prihaja do problemov z zgornjimi tesnili stekla na vratih, saj ga steklo ob zapiranju občasno stisne. Sčasoma se tesnilo tako deformira, da pušča hrup vetra v kabino. Menjava je možna, a težko ga je pravilno namestiti.
 • Plastika na spodnjem delu zadnjega odbijača je zalo občutljiva na udarce. Že ob rahlem udarcu pri parkiranju lahko poči.
 • Pojavlja se rja pri zadnjih vzmeteh in vpetju zadnje preme.

Toyota Yaris, pregled napak, težav, okvar, problemov in vpoklicev

Napake notranjosti

 • Pri modelih, izdelanih do poletja 2002, so nekateri deli v notranjosti vozila zelo občutljivi na praske. Še posebno zgornji del armaturne plošče. Deli okoli ključavnice za vžig motorja in obloge v prtljažniku so občutljivi na praske pri vseh modelih.
 • V notranjosti se pojavljajo tako imenovani črički na spojih. Pojavljajo se v armaturni plošči, vratnih oblogah in naslonih sedežev. Pojavlja se tudi ropot stekel v vratih.

Napake elektronike

 • Pri modelih, izdelanih pred letom 2000, se pojavljajo problemi z radiem. Kasetnik se ne ustavi, ko se radio ugasne. Pojavljajo se tudi težave z gumbom za nastavitev jakosti glasbe.
 • Pri modelih, izdelanih leta 1999, se pojavlja težava z nastavitvijo ure v avtu. Po dolgotrajnejši prekinitvi vožnje se ura ponastavi.
Toyota Yaris, pregled napak, težav, okvar, problemov in vpoklicev

Vpoklici

Datum vpoklica Problem vpoklica Št. vozil zajetih v vpoklic Modeli narejeni med:
18/04/2000 Pri močnem zaviranju lahko pride do blokade zadnjih zavor, kar povzroči nestabilnost vozila. Na vpoklicu so menjali bate zadnjih zavor.
19639

 

01/01/1999 – 31/01/2000
13/11/2002 Možnost puščanja zavorne tekočine na zadnjih zavorah, zaradi propada cevi zaradi zunanjih vplivov in večkratnega zaviranja. Menjali so vodnike zavorne tekočine.

49470

10/10/2002 – 11/03/2003
27/11/2006 Zaradi napačne postavitve senzorja glavne gredi sčasoma pride do puščanja olja pri tesnilu na senzor, kar ga lahko uniči in avto se ustavi in noče ponovno vžgati. Problem so reševali z drugačno postavitvijo senzorja.

7893

31/01/2001 – 29/10/2001
16/08/2010 Pri sprožitvi varnostnih blazin lahko pride do prevelikega tlaka v aktuatorju, kar ima lahko za posledico eksplozijo
le tega in poškodbo potnikov v vozilu. Pri vpoklicu so menjali težavne zračne blazine.

10622

29/05/2001- 30/05/2001

Toyota Yaris, pregled napak, težav, okvar, problemov in vpoklicev

Foto: arhiv proizvajalca

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Honestjohn (Velika Britanija), Vosa.gov (Velika Britanija), Euro Ncap , ADAC (Nemčija).

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.