Toyota Aygo (2005 – 2014)

Toyota-Aygo-napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega

Toyota Aygo je mestni malček narejen v sodelovanju Peugeota, Citroëna in Toyote, ki se je zelo dolgo obdržal na tržišču. Lastniki in predvsem vozniki cenijo njegovo uporabnost in nizek strošek vzdrževanja a malo manj kakovost izdelave notranjosti in zanesljivost. Pri AvtoNasvetih smo pregledali s kakšnimi težavami, okvarami in vpoklici se srečujejo lastniki ter za vas pripravili pregled zanesljivosti.

Leto izdelave: 2005 – 2014 Prenova: 2010 in 2012 Proizvajalec: Toyota
Predhodnik: / Naslednik: Aygo Razred: Mestni avtomobil
Konkurenti: Peugeot 107, Citroën C1, Volkswagen Lupo in UP!, Škoda Citigo, Hyundai i10 
Modeli: 3 in 5 vratna kombilimuzina Euro NCAP: ★★★ (2012)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Uporabnost
+ Nizka poraba goriva
+ Nizki stroški vzdrževanja
+ Lega na cesti
– Špartanska opremljenost
-Pomanjkljiva zvočna izolacija
– Površna končna obdelava notranjosti
Bencinski motor: 1.0 VVT-i
Dizelski motor: 1.4D

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • Pri vozilih opremljenih z 1.0 bencinskim motorjem izdelanih do prve prenove prihaja do težav s puščanjem vodne črpalke. Izguba hladilne tekočine lahko privede do pregrevanja  in posledično na dolgi rok do uničenja motorja.
 • V posameznih primerih prihaja do zgodnje odpovedi verige odmičnih gredi in napenjalca verige kar se sliši kot izrazito cingljajoč in zavijajoč med delovanjem motorja. Težava je po večini odpravljena znotraj garancijskega popravila.
 • Pri vseh motornih izvedenkah se lastniki vozil izdelanih do prenove 2009 soočajo z intenzivno in posledično zgodnjo obrabo sklopke. Težavo so pri novejših modelih rešili z vgradnjo izboljšane verzije sistema sklopke.

Toyota-Aygo-napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Zaradi težav s sklopko opisanih v zgornji točki se lastniki posledično srečujejo s težavnim prestavljanjem.
 • Pri omenjenem vozilu so pogoste težave s prerjavenjem zadnjega izpušnega lonca, iztrošenimi katalitičnimi pretvorniki (katalizator) in puščanjem olja pri zadnjih zavornih cilindrih.
 • Pri vozilih, kjer vozniki pogosto držijo volan v skrajnih legah prihaja do okvar oziroma odpovedi delovanja električnega motorja, ki skrbi za servo-krmiljenje.
 • Pogosto odpovedovanje zadnjih zavornih cilindrov (puščanje zavorne tekočine).

Toyota-Aygo-napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega

Napake na karoseriji

 • Večje število lastnikov poroča o težavah z vdorom vode v notranjost pri zadnjih vratih in vratih prtljažnika. Težavo se načeloma odpravi s ponovno fino nastavitvijo vrat.
 • Krhka barva karoserije, ki je zelo dovzetna za poškodbe in luščenje.
 • Pri 5 vratnih izvedenkah prihaja do popuščanja lepila stekla na zadnjih vratih, zaradi česa lahko pride do izpada stekla.

Napake notranjosti

 • Težav z notranjim elementi načeloma ni, je pa potrebno vzeti v zakup da je končna obdelava in montaža notranjih panelov bolj površna.

Toyota-Aygo-napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega

Napake elektronike

 • Izvedenke z dizelskimi motorji se pogosto srečujejo s težavami povezanimi z motorno elektroniko (zmanjšana moč motorja, prižiganje opozorilnih lučk). Težavo največkrat reši reprogramiranje
 • Pogosto prižiganje opozorilnih lučk, ki nakazujejo na težavo sistema zračnih blazin. Težava se največkrat pojavi zaradi slabega kontakta na enem izmed konektorjev zračnih blazin. V redkejših premerih pa se zadeva pojavi zaradi okvare krmilnega modula zračnih blazin.

Toyota-Aygo-napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega

Vpoklici

Datum vpoklica
Problem vpoklica
Začetek proizvodnje
Konec proizvodnje
06/02/2010
Vpoklic zaradi napake na pedalu plina.
np
np
21/01/2018
Vpoklic zaradi težav z vpetjem (lepilom) stekla na zadnjih vratih pri 5 vratnih izvedenkah.
np
np
21/01/2019
Vpoklic zaradi napake pri proizvodnji tanka za gorivo.
np
np
28/01/2015
Vpoklic zaradi napake na blažilnikih .
np
np
29/06/2016
Vpoklic zaradi napake na volanskem mehanizmu
np
np

Foto:
arhiv proizvajalca

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Honestjohn (Velika Britanija), Vosa.gov (Velika Britanija), Euro Ncap , ADAC (Nemčija), Caradisiac (Francija), Breakeryard (Velika Britanija), Siol (Slovenija), AvtoMagazin (Slovenija),toyotaownersclub (Velika Britanija).

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.