Volvo V40 (2012 – danes)

volvo v40 zanesljivost okvara napaka tezava problem vpoklic

Volvo V40 je Volvov odgovor na vse bolj priljubljene premium predstavnike golfovega razreda. Lastniki in vozniki cenijo prenos tehnologije in kvalitete materialov ter same izdelave iz večjih Volvovih modelov, saj je malček ob prihodu na trg ponujal vse kar so ponujali ‘veliki’. Pri AvtoNasvetih smo pregledali s kakšnimi težavami, okvarami in vpoklici se srečujejo lastniki ter za vas pripravili pregled zanesljivosti.

Leto izdelave: 2012 – danes Prenova: 2016
Proizvajalec: Volvo
Predhodnik: S40/V50/C30 Naslednik: / Razred: Spodnji srednji razred
Konkurenti: Volkswagen Golf, Opel Astra, Mercedes-Benz A, BMW serije 1, Audi A3, Mazda 3
Modeli: Kombilimuzina, povišana kombilimuzina Euro NCAP: ★★★★★ (2012)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Udobje
+ Kakovost izdelave
+ Materiali v notranjosti
+ Lega na cesti
+ Zračna blazina za pešce
+ Varnostna oprema
– 4 kolesni pogon zgolj v kombinaciji z motorjem T5
– Cenovna dostopnost
– Prostornost zadaj
– D2 izvedenke z 1.6 d motorjem
T3
Dizelski motor:
D3
Priporočen serviser vozili Volvo : Avto MG

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • Pri izvedenkah opremljenih z dvosklopčnim Powershift  menjalnikom, večje število lastnikov poroča o nezanesljivem delovanju. (Cukanje, potresavanje pri speljevanju). Težava je velikokrat posledica nerednega vzdrževanja menjalnika zato lastnika za odpravo omenjenih simptomov lahko čaka visok račun servisnega posega.
 • Pri vozilih z dizelskim motorjem in ročnim menjalnikom (pogosteje pri izvedenkah D2) večje število lastnikov poroča o vibracijah in ropotu med speljevanjem in vožnjo, kar nakazuje na težave z dvomasnimi vztrajniki.
 • Pri 2.0 dizelskih VEA motorjih izdelanih med leti 2014 in 2018, lahko zaradi vročine pride do deformacij plastičnega sesalnega kolektorja, kar lahko rezultira tudi v požaru. Vsa problematična vozila so bila vpoklicana, zato bodite pri nakupu rabljenga pozorni na to, da se je prejšnji lastnik odzval na vpoklic.
 • Dizelski VEA motorji (2.0 dizel) izdelani do 2017, se lahko srečujejo s povišano porabe olja kar je posledica konstrukcijske napake batov (neustrezni oljni batni obročki). Pri kasnejših letnikih so omenjene težave odpravili.

volvo v40 zanesljivost okvara napaka tezava problem vpoklicDruge napake in pomanjkljivosti

 • Pri starejših modelih opremljenih z ročnimi menjalniki prihaja do zgodnjih odpovedi hidravličnega cilindra sklopke. 
 • Pri dizelskih izvedenkah, ki so vožene pretežno po mestu prihaja do pogostejših težav z zapacanimi EGR ventili in DPF filtri. Težava se največkrat kaže v prižiganju lučke ‘Check engine’ in vklapljanju rezervnega programa motorne elektornike.  Večje število težav z EGR ventili se pojavlja pri D4 izvedenkah (težava s hladilnikom EGR ventila). Pri D2 izvedenkah so problematične tiste z 1.6 D motorjem koncerna PSA medtem, ko so pri kasnejših D2 izvedenkah z 2.0 D Volvovim motorjem težavo z EGR ventilom rešili oziroma vsaj omilili z redizajniranim EGR ventilom in cevnimi povezavami, ki omogočajo boljši pretok izpušnih plinov.

Napake na karoseriji

 • Ker je nos vozila relativno nizek, še posebej pri izvedenki R-design, bodite pozorni na morebitne poškodbe odbijača kot posledica trka v robnik itd. 

Napake notranjosti

 • Večje število pritožb nad pojavom čričkov okrog sredinske konzole.

volvo v40 zanesljivost okvara napaka tezava problem vpoklicNapake elektronike

 • Pri vozilih, načeloma, starejših od treh let prihaja do težav z neustreznim delovanjem vratnih ključavnic, ki se ne zaklenejo ali pa ostanejo v zaklenjenem položaju. Težavo se rešuje z zamenjavo le teh kar pa je drag poseg.
 •  Pogoste so okvare grelnih elementov zadnjega stekla.
 • Pri vozilih opremljenih z radarskim tempomatom lahko prihaja do težav z radarsko enoto, kar se kaže v nezmožnosti uporabe tempomata in opozorilnih izpisih na voznikovem informacijskem zaslonu. Zato bodite pri nakupu vozila z radarskim tempomatom še posebej previdni in njegovo delovanje preverite v prometu.

Vpoklici

Datum vpoklica
Vzrok vpoklica
Začetek proizvodnje
Konec proizvodnje
26/10/2016
Vpoklic zaradi težav s hladilnim sistemom motorja.
np
np
25/03/2014
Vpoklic zaradi težav s CEM -centralo elektronsko enoto.
np
np
04/01/2019
Vpoklic zaradi pojava razpok na gumijasti cevi za gorivo.
np
np
03/01/2017
Vpoklic zaradi napake na sistemu zračnih blazin.
np
np
01/06/2016
Vpoklic zaradi napake na sistemu zračnih blazin.
np
np

Foto: Volvo

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.

Viri: Lastna raziskava, Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John (Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija), Vozimvolvo (Slovenija), Swedespeed (Švedska).

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.