Subaru Forester (2008 – 2013)

Subaru Forester rabljen napake težave okvare vpoklici

Subaru Forester je resen terenec. Mi smo preučili, s katerimi napakami, težavami, okvarami in vpoklici se srečujejo lastniki vozil Nissan Juke po vsem svetu in za vas pripravili rezultate raziskave. 

Leto izdelave: 2008 – 2013 Prenova: 2010
Proizvajalec: Subaru
Predhodnik: Forester Naslednik: Forester Razred: Višji srednji razred
Konkurenti: Volvo XC70, Audi A6 Allroad,
Modeli: Povišan karavan Euro NCAP: /
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Dizelski bokserski motor
+ Robustnost
+ Štirikolesni pogon
+ Terenske zmogljivosti
+ Uporabnost
+ Udobje
– Visoka cena
– Kvaliteta notranjih materialov
– Velikost prtljažnika
– Pomanjkanje aktivne vozne dinamike
Bencinski motor:
2.5
Dizelski motor:
2.0 D

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • Vozila z vgrajeno originalno plinsko (LPG) napeljavo se soočajo z obrabo izpušnih ventilov že pred prevoženimi 100 000 km.
 • Pri začetnih dizelskih motorjih se pojavlja pogost problem z DPF filtrom in posledično nezanesljivim delovanjem motornega sklopa. Po menjavi DPF filtrov z novejšo izvedenko se težave pojavljajo tako pogosto.
 • Pri 2.0 dizelskih motorjih z oznako EE20 prihaja do lomov glavne gredi.
 • Pri vozilih z dizelskimi motorji se vse več lastnikov pritožuje nad težavami z izrabljenimi sklopkami in uničenimi dvomasnimi vztrajniki. Težava se kaže kot izrazit ropot in cukanje med speljevanjem in pri vožnji pod nizkimi vrtljaji motorja. Težavo se je deloma rešilo z reprogramiranjem ECU enote s katerim se je znižalo navor pri prestavljanju v prvo in drugo prestavo.

Subaru Forester rabljen napake težave okvare vpoklici

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Pri starejših 2.5 bencinskih motorjih prihaja, zaradi iztrošenih batnih obročkov, do velike porabe olja. Pri ogledu bodite pozorni na saje v izpušni cevi.
 • Pri večjem številu vozil lastniki poročajo o težavah s hladilnimi sistemi motorja, predvsem zaradi slabih tesnil v glavi motorja kar povzroči mešanje olja in vode.
 • Bodite pozorni na škripajoč zvok izpod motornega pokrova, ki lahko nakazuje na izrabljen napenjalec jermena. Težava, ki je na omenjenem vozilu kar pogosta in kliče po zamenjavi v kar se da kratkem roku.
 • Nekateri lastniki se pritožujejo nad okvarami in glasnim delovanjem klimatskega sistema (kompresorja), zato bodite pri ogledu še posebej pozorni na delovanje le tega.

Napake na karoseriji

 • Pri vozilih letnika 2008 se nekateri lastniki pritožujejo nad slabšo kvaliteto barve in rjavenje karoserije kar bi lahko bila posledica neustrezne predpriprave pločevine na barvanje.
 • Večje število lastnikov poroča o potrebi po pogostejši menjavi gumjastih puš na prednjih vilicah.
 • Pogosta potreba po menjavi amortizerjev prtljažnih vrat.

Subaru Forester rabljen napake težave okvare vpoklici

Napake notranjosti

 • Relativno hitra izraba sedežnih prevlek.

Subaru Forester rabljen napake težave okvare vpoklici

Napake elektronike

 • Obravnavano vozilo se s pogostimi okvarami elektronike ne srečuje.

Vpoklici

Datum vpoklica
Vzrok vpoklica
Začetek proizvodnje
Konec proizvodnje
10/01/2014
Vpoklic zaradi težav z ožičenjem motorja.
 /
 /
 30/11/2014
Vpoklic zaradi napake na zavornem sistemu.
 01/01/2009
 31/12/2012

Foto: Arhiv proizvajalca

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John (Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija).

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.