Ford Galaxy (1995 – 2006)

Ford Galaxy, rabljen napake težave okvare vpoklici

Ford Galaxy je eden izmed trojčkov, ki so nastali v sodelovanju Volkswagen – Ford. Mi smo preučili, s katerimi tažavami, okvarami in vpoklici se srečujejo lastniki po celem svetu in za vas pripravili rezultate analize. 

Leto izdelave: 1995 – 2006 Prenova: 2000
Proizvajalec: Ford
Predhodnik: / Naslednik: Galaxy Razred: Velik enoprostorec
Konkurenti: Seat Alhambra, Renault Espace, Citroen C8, Peugeot 807, Lancia Phedra, Fiat Ulysse
Modeli: Enoprostorec Euro NCAP: /
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Prostornost
+ Opremljenost
+ Prilagodljivost
+ Lega na cesti in vodljivost
– Poraba bencinskih izvedenk
– Zatikajoči ročni menjalniki
– Zanesljivost elektronike
Bencinski motor:
2.3i
Dizelski motor:
1.9 TDI (110 KM)

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • VR6 bencinski motorji trpijo za pretiranim raztegovanjem in pretrgi verige odmičnih gredi, kar lahko privede do uničenja motorja.
 • Nekateri lastniki poročajo o težavah z odpovedmi turbopolnilnikov na dizelskih TDI motorjih. Pri nakupu bodite pozorni na bel dim, ki bi lahko nakazoval na iztrošenost turbopolnilnika.
 • Pri dizelskih 1.9 TDI motorjih lastniki poročajo pogostih težavah s katalizatorji.

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Pogoste težave s 5-stopenjskimi ter kasnejšimi 6-stopenjskimi ročnimi menjalniki na dizelskih motorjih. Pri večjem številu je prišlo do odpovedi sinhronov med prvo in drugo prestavo. Težava se kaže kot težje prestavljanje.
 • Pri vozilih opremljenih z 1.9 TDI dizelskimi motorji prihaja do puščanj zavornih servo vodov, kar lahko povzroči nenadno izgubo servo pomoči.
 • Pri vozilih z avtomatskimi menjalniki prihaja do pogostih okvar krmilne enote, kar povzroči nepravilno delovanje.
 • Pri dizelskih motorjih bodite pozorni na prekomerno dimljenje in ali nenadno izgubo moči pri prospeševanju za kar je lahko kriva okvara oziroma zapacan/zaskočen EGR ventil. Neustrezno delovanje EGR ventila lahko na dolgi rok signifikantno skrajša življensko dobo turbopolnilnika.
 • Pri 2.3i bencinskih motorjih se pogosto zlomijo vijaki motornih nosilcev, kar se čuti oziroma sliši kot zamolklo udarjanje med pospeševanjem.
 • Vozila izdelana po prenovi se srečujejo z zelo nezanesljivimi klimatskimi sistemi (okvare kompresorjev).

Ford Galaxy, rabljen napake težave okvare vpoklici

Napake na karoseriji

 • Pri starejših modelih bodite pozorni, da ni vidnih poškodb kondenzatorja klimatskega sistema saj je bil le ta nameščen na izpostavljenem mestu.
 • Predvsem pri starejših modelih bodite pozorni na pojav rje pri izpostavljenih delih karoserije.

Ford Galaxy, rabljen napake težave okvare vpoklici

Napake notranjosti

 • Pri začetnih modelih je prihajalo do vdora vode v notranjost pri ventilacijskih kanalih, kar je lahko povzročilo odpoved ECU enote, ki je nadzirala delovanje električnega pomika stekel in alarmnega sistema.
 • Bodite pozorni na pravilno delovanje prezračevalno/klimatskega sistema nad katerim se pritožuje večje število lastnikov.
 • Luščenje notranjih plastičnih elementov.

Napake elektronike

 • Pogoste okvare mehanizmov in motorjev brisalcev zaradi vdora vode. Na začetek težav nakazuje delovanje brisalcev tudi, ko je obvolanska ročica v ugasnjenem položaju.
 • Redne težave z MAF senzorji na TDI dizelskih motorjih. Težava se kaže kot pomanjkanje moči in nezvezno pospeševanje.
 • Lastniki predvsem starejših letnikov se pogosto srečujejo z okvarami električnega pomika stekel, centralnega zaklepanja in alarmnega sistema.
 • Večje število lastnikov poroča o težavah s stikalom plina.
 • Pogoste okvare imobilizatorja in volanskih ključavnic pri starejših letnikih.

Ford Galaxy, rabljen napake težave okvare vpoklici

Vpoklici

Datum vpoklica
Vzrok v poklica
Začetek proizvodnje
Konec proizvodnje
06/10/2003
Vpoklic zaradi napake na sistemu zračnih zaves.
30/10/2002
14/08/2003
25/04/2006
Vpoklic zaradi težav z dvomasnimi vztrajniki.
01/11/2002
31/08/2003
09/04/2009
Vpoklic zaradi težav z ABS enoto.
/
/

Foto: Arhiv proizvajalca

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Mytreg (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John (Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija), Avto magazin (Slovenija), Siol (Slovenija)

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.