Lexus IS (1999 – 2005)

Lexus IS rabljen napake težave okvare vpoklici

Lexus velja za prestižnejšo različico Toyote. Mi smo preučili, s katerimi napakami, težavami, okvarami in vpoklici se srečujejo lastniki vozil Lexus IS po vsem svetu in za vas pripravili rezultate raziskave. 

Leto izdelave: 1999 – 2005 Prenova: 2000 in 2003 Proizvajalec: Lexus
Predhodnik: / Naslednik: IS Razred: Srednji razred
Konkurenti: Volvo S60, BMW 3, Mercedes-Benz C, Audi A4, Ford Mondeo,
Modeli: Limuzina, karavan Euro NCAP: /
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Oprema
+ Zanesljivost
+ Zadnji pogon
+ Ročni menjalnik
+ Zvočna izolacija
+ Lega na cesti
– Visoka poraba
– Leni motorji
– Visoka cena rabljenih
– Slabše blaženje poškodb na vozišču
Bencinski motor:
2.0
Dizelski motor:
/

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • Pri 4 stopenjskih avtomatskih menjalnikih z over-ride stopnjo vgrajenih med leti 2000 in 2003 prihaja do napake oziroma okvare ECU enote, ki povzroči grobo menjavanje prestav in lahko ob ignoriranju napake pokaže v težki okvari menjalnika.

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Intenzivna obraba prednjih pnevmatik, kot rezultat hitre obrabe gumijastih elementov prednjega vzmetenja, kar povzroči neustrezno utekanje koles in s tem večjo obrabo.
 • Bencinski 3.0 motorji so znani po intenzivni obrabi sklopk, nemirnem teku motorja pri nizkih vrtljajih in občasnim nepravilnim vžigom. Za neustrezen tek motorja sta največkrat kriva zapacana ali okvarjena loputa plina in/ali MAF senzor. Pri nakupu bodite pozorni na ustrezno delovanje motorja v prostem teku in morebitno pozno prijemanje, drsenje in potresavanje sklopke.
 • 6 stopenjski ročni menjalniki se kažejo, kot bolj krhki zato bodite pri nakupu pozorni na gladko menjavanje med 1 in 2 ter 2 in 3 prestavo.
 • Pred nakupom bodite pozorni nad pravilnim delovanjem zavornega sistema saj več lastnikov poroča o težavah z zaskočenimi čeljustmi. Težava povzroča neprestano obrabo zavornih elementov, pregrevanje in neenakomerni zavorni učinek.
 • Pri vseh izvedenkah se pojavlja problem s puščanjem vodnih črpalk in obtočnih cevi.

Lexus IS rabljen napake težave okvare vpoklici

Napake na karoseriji

 • Pogosta korozija originalnih aluminijastih platišč.

 Lexus IS rabljen napake težave okvare vpoklici

Napake notranjosti

 • Zaradi zamaštve odtočnih kanalov sončne strehe lahko pride do vodra vode v prtljažnik.
 • V kolikor je na vozilu prednje steklo zamenjano z nadomestnim neoriginalnim lahko zaradi pomanjkljive izvedbe pride do vdora vode pri konektorjih za grelec prednje šipe.

Napake elektronike

 • Začetna vozila se srečujejo s slabim radijskim sprejemom. Težavo so odpravili z vgradnjo dodatnih ojačevalnikov signala.
 • Starejša vozila (do 2000), ki imajo vgrajeno CD enoto na spodnji strani multimedijske enote se pogosto srečujejo z okvaro mehanizma za pomikanje CD ploščka.
 • Pri vozilih opremljenih z navigacijo prihaja do poškodb poškodb kabla ekrana, kar se kaže v slabem zgolj delnem prikazovanju informacij na ekranu.

Lexus IS rabljen napake težave okvare vpoklici

Vpoklici

Za to vozilo ni podatkov v arhivu VOSA.

Foto: Arhiv proizvajalca

Viri: Lastna raziskava, Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Breakeryard (Velika Britanija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John (Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija)

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.