Škoda Superb II. (2008-danes)

superb napake težave okvare vpoklici rabljen avto

Škoda Superb druge generacije nadaljuje pot prodajno ne najbolj uspešnega predhodnika. V prvi vrsti navdušuje s prostorno in kvalitetno notranjostjo ter vgrajeno preverjeno tehniko, drug adut škode pa je ugodno razmerje med ceno in vrednostjo, zato postaja tudi vedno bolj priljubljena med rabljenimi vozili. Za vas smo pregledali glavne prednosti in pomankljivosti modela.

Osnovni podatki:
Leto izdelave:2008-/
Naslednik: /
Konkurenti: Volvo S80/V70, Volkswagen passat, Hyundai i40, Kia Optima,

Prednosti
Slabosti
+ Kakovostni materiali in končna izdelava
+ Udobje
+ Prostornost
+ Vozne lastnosti
+ Oprema
+ Cena
– Pomanjkanje ugleda znamke
– Nedostopnost nekaterih tehničnih “igračk”, ki so na voljo pri VW

Zanesljivost in najpogostejše napake

Težke okvare

–  O težjih okvarah  ne poročamo.

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Pri TSI in TDI motorjih lahko prihaja do povišane porabe olja, kar pa po zagotovilu proizvajalca ni razlog za preplah.
 • TSI, turbo-bencinski motorji. Ob izrazito varčni vožnji prihaja do “pacanja” sesalnih ventilov in posledično do slabše odzivnosti in višje porabe.
 • TSI, bencinski motorji. V nekaterih primerih prihaja do napake v delovanju turbopolnilnika (cinglajoč zvok + nezvezno delovanje, potresavanje), vzrokov težav je lahko več: Neustrezen program delovanja motorja, težava s turbino, težava s pogonsko verigo ventilov.
 • Pri dizelskih motorjih z DPF filtrom lahko prihaja do “zapacanja”,  še posebej če je vozilo voženo pretežno po mestih, oziroma servisirano z neustreznim oljem/aditivom.
 • Grobo delovanje DSG menjalnikov (cukanje); napaka je lahko posledica nerednega servisiranja ali grobega ravnanja z menjalnikom , napaka se lahko odpravi z reprogramiranjem in menjavo olja, v kolikor pa težava tako ni odpravljena, je potrebno poiskati nov menjalnik.
 • Škripajoče podvozje predvsem v hladnejšem vremenu;  težavo se odpravi s čiščenjem podvozja ter namastitvijo, lahko pa tudi zgolj z menjavo gumjastih puš.
 • Povečana obraba sprednjih pnevmatik.

superb napake težave okvare vpoklici rabljen avto

Napake na karoseriji

 • Pri nekaterih modelih je lahko opazno luščenje barve na odbijačih.

Notranjost in obraba

 • Pojav ‘čričkov’,  ki prihajajo iz sovoznikovega predala in okrasnih letvic.

superb napake težave okvare vpoklici rabljen avto

Napake elektronike,

 • Občasne težave z nedelovanjem parkirnih senzorjev zaradi napake na ožičenju ali okvare posameznega senzorja.
 • Težave z originalnimi multimedijskimi enotami (radijo, navigacija), občasno nedelovanje in nezmožnost upravljanja, težavo se največkrat reši z posodobitvijo programa.
 • Občasne težave z avtomatsko klimatsko enoto, predvsem glede nastavitev temperature in hitrosti ventilatorja, težavo se največkrat reši s ponovnim zagonom s testerjem.
 • Občasno težavna uporaba Bluetooth sistema.

superb napake težave okvare vpoklici rabljen avto

Vpoklici

-Januar 2011: Vpoklic vozil, izdelanih med julijem 2008 in marcem 2009, zaradi napake na električni napeljavi, ki je lahko povzročila požar.

– December 2009: Vpoklic vozil, izdelanih med septembrom 2008 in septembrom 2009,  z vgrajenim 6 stopenjskim DSG menjalnikom, zaradi napake na menjalniku, ki je lahko povzročila začasno izgubo pogona.

-December 2011: Vpoklic vozil, izdelanih med januarjem 2009 in decembrom 2011, z vgrajenim 2.0 TDI CR motorjem,  zaradi slabe kakovosti tlačnih cevi goriva, ki lahko počijo in povzročijo puščanje goriva.

Priporočamo

Bencinski motor: 2.0 TSI DSG Elegance

Dizelski motor: 2.0 TDI CR DSG Laurin&Klement (combi)

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.   Viri:  Lastna raziskava, Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija).

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.