Škoda Roomster (2006-danes)

Škoda Roomster

Škoda Roomster je izredno uporaben, predvsem pa zaobljen limuzinski kombi, ki združuje prikupen dizajn z visoko stopnjo kakovosti izdelave in zanesljivosti. Za vas smo pregledali prednosti in pomankljivosti modela.

Osnovni podatki:
Leto izdelave: 2006-/
Naslednik: /
Konkurenti: Fiat Idea, Nissan Note, Opel Meriva, citroen C3 Picasso, VW Golf Plus, Renault kangoo, Peugeot Berlingo

Prednosti
Slabosti
+ Prostornost
+ Preglednost
+ Uporabnost
+ Vozne lastnosti
+ Zanesljivi dizelski agregati
– Pomanjkanje ugleda
– Visok rob prtljažnika
– Slabša zvočna zatesnjenost
– Višja poraba pri vseh motornih različicah

Zanesljivost in najpogostejše napake

Težke okvare

1.2TSI, bencinski motorji. Lahko trpijo za povišano porabo olja, kar lahko privede do hujših poškodb notranjosti motorja.

1.2 TSI, bencinski motorji. V vozilih, izdelanih do 2011, prihaja do raztegnitve pogonske verige ventilov, kar lahko povzroči uničenje motorja.

Druge napake in pomanjkljivosti

– Intenzivnejša obraba sprednjega vzmetenja.

1.4 MPI bencinski motorji. Posgostejše okvare vbrizgovalnih injektorjev, kar se lahko kaže kot zmanjšana moč motorja in nemiren tek motorja.

Ročni menjalnik na bencinskih in dizelskih motorjih povzroča problem pri hitri menjavi iz prve v drugo prestavo (škrtanje), težavi se izognemo s počasnejšim menjanjem ali z menjavo sinhronov.

– V nekaterih primerih prihaja do slabšega delovanja zavor (vožnja v dežju in snegu ter še posebej v hladnem vremenu…). Problem se reši z menjavo podtlačne cevi na servo ojačevalniku.

1.2 TSI, turbo-bencinski motorji. Ob izrazito varčni vožnji prihaja do “pacanja” sesalnih ventilov in posledično do slabše odzivnosti in višje porabe.

1.2, 1.4 MPI bencinski motorji. Občasni zgrešeni vžigi ter posledično nemiren tek, kot posledica slabšega goriva, višje temperature zunanjega zraka lahko pa tudi “zapacanega” filtra goriva.

1.2 TSI, bencinski motorji. V nekaterih primerih prihaja do napake v delovanju turbopolnilnika (cinglajoč zvok + nezvezno delovanje).

– Pri dizelskih motorjih z DPF filtrom lahko prihaja do “zapacanja” še posebej, če je vozilo voženo pretežno po mestih.

škoda roomster napake težave okvare vpoklici rabljen avto

Napake na karoseriji

– O napakah ne poročamo.

Notranjost in obraba

– Pojavljanje nadležnega zvoka, ki prihaja iz volanske ključavnice ob zagonu in ugasnitvi vozila.

– Ob mrzlem vremenu in, ko avtomobil ni ogret, se pojavlja ropot pri sovoznikovem airbagu.

škoda roomster napake težave okvare vpoklici rabljen avto

Napake elektronike

– Občasno nedelovanje električnega pomika stekel, lahko zgolj na eni strani vozila, po uporabi funkcije zapiranja oziroma odpiranja z daljinskim upravljalcem, problem se največkrat reši s ponovno uporabo dalinjskega upravljalca za odpiranje oz. zapiranje.

– V 2006-2008 modelih prihaja do motenj v delovanju ventilatorja ventilacije (nedelovanje, glasno delovanje), težavo se odpravi z menjavo celotnega ventilatorja.

– Možno nedelovanje parkirnih senzorjev predvsem ob zelo vročem vremenu.

– Občasno nedelovanje AUX povezave.

CEL ali EPC lučka se pojavlja ob pogosti napaki na zavornem stikalu.

škoda roomster napake težave okvare vpoklici rabljen avto

Vpoklici

– Julij 2007- Vpoklic vozil, izdelanih med junijem 2006 in julijem 2007, zaradi napake na sistemu zračnih blazin.

Priporočamo

Bencinski motor: 1.2 TSI DSG Elegance (1.6)

Dizelski motor: 1.6 TDI 90 Elegance

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija).

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.