Fiat 500 (2007-danes)

Fiat 500, pregled napak, težav, problemov in vpoklicev

Tako kot v marsikateri evropski tovarni avtomobilov (npr.: Mini), je tudi pri Fiatu nostalgija pripeljala do izdelave in ponovne obuditve malega »fičota«. Popularni avto, katerega so izdelovali od leta 1957 , pa vse do leta 1975 z različnimi izboljšavami, je ponovno rojstvo doživel leta 2007. In to kakšno rojstvo. Naročila so v tovarno kar deževala in kmalu je bilo na novega potrebno čakati več kot 8 mesecev. Zato ni čudno, da je marsikdo zaslužil, ker je svoj novi avto, ki ga je kupil, prodal za več denarja, kot je zanj dal. Ampak kupec, ki je avto hotel imeti takoj, ga je bil tudi pripravljen preplačati. Cene so še vedno visoke.

Osnovni podatki:

Leto izdelave: 2007
Naslednik: ni
Konkurenti: Mini, VW Beetle,
Varnost: ***** EURO NCAP (2007)

Prednosti
Slabosti
+ Zunanjost zvesta izvirniku
+ Odličen dizelski motor
+ Pasivna varnost
+ Oprema
+ Mestna okretnost
+ Tehnološka oprema
+ Dobri materiali v notranjosti
– Prostornina prtljažnika
– Visoka cena
– Otežen dostop do zadnjih sedežev

Fiat 500, pregled napak, težav, problemov in vpoklicev

Zanesljivost in najpogostejše napake

Težke okvare

 • Hlajenje. Pri modelih, izdelanih do marca 2008, se je pojavljala nevarnost puščanja hladilne tekočine iz ekspanzijske posode.

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Menjalnik. Večkrat so se pojavljale težave v menjalniku pri prestavljanju v ali iz tretje prestave.
 • Zavorni sistem. Pri zaviranju pri majhni hitrosti se je večkrat pojavilo škripanje zavor.
 • Prednje kolo. Na slabih cestah prednja kolesa rada ropotajo.

Fiat 500, pregled napak, težav, problemov in vpoklicev

Napake na karoseriji

 • Tesnila vrat. Oblika tesnil povzroča ropot na prednjih vratih, včasih tudi menjava stanja ne izboljša.
 • Barvanje. Nekatere barve (predvsem črna in rdeča), so preveč občutljive na zunanje vplive.
 • Žarometi. V nekaterih primerih se je pojavil kondenz v žarometih – žarometi porumenijo.
Fiat 500, pregled napak, težav, problemov in vpoklicev

Obraba notranjosti

 • Nobene velike napake v notranjosti na testu ni bilo opaziti.

Napake elektronike

 • Števec kilometrov. Števec kilometrov je pri nekaterih modelih že po le 500 prevoženih kilometrih začel utripati. Včasih se je utripanje končalo samo od sebe ali pa je bila potrebna ponovna nastavitev elektronike.
 • CD. Veliki problemi so se pojavljali pri predvajanju CD medijev, včasih je bilo potrebno zamenjati celoten radio.
 • Merilnik goriva. Navedbe merilnika za gorivo so bile večkrat nepravilne oz. nestvarne. Potrebno je bilo resetiranje merilnika.
 • Asistent za speljevanje v hrib. Lučka za asistenta se je večkrat prižigala brez razloga, zato so bile potrebne ponovne nastavitve elektronike.

Vpoklici

 • Lučka za varnostni pas. Odpoklicani so bili modeli, izdelani do oktobra 2007, zaradi napačnega signaliziranja ali so potniki pripeti z varnostnim pasom ali ne. Potrebno je bilo opraviti reprogramacijo.
 • Zavorna cev. Modeli, izdelani med 11. in 27. oktobrom 2007, so imeli probleme s slabo kvaliteto zavornih cevi. Potrebno jih je bilo pregledati in po potrebi zamenjati.
 • Električni pomik stekel. Večina modelov, izdelanih do novembra 2007, je imelo probleme z električnim pomikom stekel. Potrebna je bila zamenjava enote za električni pomik.
 • Puščanje hladilne tekočine. Modeli, izdelani med 26.novembrom 2007 in 6.marcem 2008, so imeli probleme s puščanjem hladilne tekočine iz ekspanzijske posode. Potrebno je bilo zamenjati tesnilo na glavi posode.
 • Maja 2008 so odpoklicali modele z dizelskimi motorji, ker je bilo potrebno reprogramirati programsko opremo za upravljanje. S tem so rešili več problemov z elektroniko.
Fiat 500, pregled napak, težav, problemov in vpoklicev

Priporočamo:

 • Bencinski motor: Fiat 500 1.4 16V sport 100
 • Dizelski motor: Fiat 500 1,3 75
Foto: Fiat

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Vosa.gov (Velika Britanija), Euro Ncap , ADAC (Nemčija), bmwland(Velika Britanija).

Anej Ferko
Anej je avtor ideje AvtoNasveti. Svoje izkušnje z upravljanjem blagovnih znamk je najprej nabiral v turizmu, nato je ustvaril več lastnih blagovnih znamk. Z vodenjem ekipe je portal pripeljal na vodilno mesto iz svojega področja in mesečno ga spremlja preko 50.000 bralcev. Anej se profesionalno ukvarja z marketingom, upravljanjem blagovnih znamk in odnosi z javnostmi. Magistriral je na Fakulteti za upravo z magistrskim delom "Vpliv zakonodaje Evropske unije na zniževanje emisij CO2 pri osebnih avtomobilih"