Prazen akumulator. Kako rešiti problem.

Akumulator avto

Jeseni in pozimi je ena največjih nevšečnosti pri avtomobilu prazen akumulator. Mrzla jutra znajo marsikateremu vozniku zagreniti pot v službo, saj se rado zgodi, da akumulator v našem avtomobilu noče oživeti. Najlažji način je, da pokličemo pomoč oz.asistenco, ki nam elegantno pripelje nov akumulator, ga zamenja in starega celo odpelje. No, marsikdo od nas pa nov akumulator nabavi sam, ga tudi zamenja, prazen akumulator pa odpelje na odpad. Pa tudi taki so med nami, ki prazen akumulator večkrat polnijo s polnilcem.

Življenska doba akumulatorja

Avtomobilski akumulatorji imajo omejeno življenjsko dobo. Čeprav se njihova življenjska doba prav tako kot življenjska doba ostalih delov avtomobila daljša, pa se vseeno dokaj hitro iztrošijo predvsem zaradi obilice električne opreme, ki je dandanes vgrajena v povprečnem avtomobilu. Vžig motorja je ponavadi še najmanjša obremenitev akumulatorja ob vsej elektroniki: električni dvig stekel, brisalci, računalniki v avtomobilu, dvižna streha, navigacija, ogrevani sedeži, pomik sedežev, zaklepanje vrat,… da ne omenjamo hladilnika, polnilca telefona in po možnosti še prenosni računalnik. Tudi sodobni start-stop sistemi so dobri za gospodarstvo in okolje, prav gotovo pa niso »veliki prijatelji« vašega akumulatorja, saj prihaja do dodatnih polnjenj in praznjenj. Prazen akumulator je tako lahko hitro problem.

Prazen akumulator. Kako rešiti problem.Prazen akumulator. Kako rešiti problem.Simptomi praznega akumulatorja

Priporočljivo je, da  pojenjanje moči vašega akumulatorja prepoznate že prej (ob vžigu se zmanjša svetilnost luči), saj se tako izognete stresu on »nevžigu« avta, pa tudi nabava novega akumulatorja je mirnejša in večkrat cenejša, če nismo prisiljeni na nakup. Zmogljivost akumulatorja se da tudi izmeriti, ali doma ali pa pri vašem avtomobilskem električarju. Električar pa vam tudi zagotovi, ali je za težave vašega avta res kriv akumulator in ne kaj drugega. Ko pa akumulator res kaže znake iztrošenosti, ga je pa seveda treba zamenjati. Najbolj enostavno si je ogledati vse napise na akumulatorju in potem kupiti enakega.

Prazen akumulator. Kako rešiti problem.Menjava praznega akumulatorja

Preden pa odklopite prazen akumulator se je dobro prepričati ali imate vse potrebne kode za ponoven priklop naprav (npr: radia), saj se pri odklopu akumulatorja vse priključene naprave recetirajo. Ko se odločite za menjavo akumulatorja, je treba najprej vedeti, kje se akumulator nahaja. Velika večina avtomobilov ima akumulator pod pokrovom zraven motorja, nekateri pa ga imajo v prtljažniku ali celo v kabini pod sedeži. Pri odklapljanju akumulatorja vedno najprej odklopite negativni pol – minus, šele nato pozitivnega-plus. Prazen akumulator previdno dvignete iz nosilca, saj je zelo težak. Nato vstavite nov akumulator, katerega priklopite v obratnem vrstnem redu, najprej pozitivni pol nato negativni. Po priklopu akumulatorja pa je potrebno ponastaviti vse električne naprave.

Polnilniki avtomobilskega akumulatorja

Sedaj, ko ste zamenjali prazen akumulator, želite, da je vaša nova investicija kar se da zaščitena. Najsodobnejši polnilci akumulatorjev uporabljajo zapletene programe, ki poskrbijo za uravnovešeno polnjenje. To je še posebej uporabno, če ste vaš avto ne uporabljate vsakodnevno – klasični lastniki avtov prisegajo na te produkte. Ti pametni polnilniki spretno prilagajajo tok v akumulatorju zato, da podaljšajo njegovo življenjsko dobo.  Tudi pri že iztrošenem akumulatorju so ti polnilnici izredno uporabni, saj lahko na videz popolnoma iztrošen akumulator ponovno oživijo.

Še ena praktična investicija je nakup zaganjalca motorja oz pogovorno “boosterja”. Te naprave delujejo podobno, kot če bi za vžig uporabili kable in akumulator drugega avtomobile, le da slednjega v tem primeru ne potrebujete. Enostavno samo napolnite “booster” napravo, jo priklopite na vaš prazen akumulator in avto bo spet vžgal. Prednost naprave je, da je majhna in da zgolj z  enim polnjenjem lahko večkrat vžgemo avto.

Uredništvo
Strokovni spletni portal AvtoNasveti.com deluje že od leta 2012. S preko 50.000 mesečnimi bralci je največji slovenski strokovni avtomobilski portal. Hvala vam za vaše zaupanje in se veselimo vaših obiskov še naprej.