Kako pripraviti avto na tehnični pregled?

Dpf filter

Saj poznate ta občutek. Z nekoliko starejšim avtomobilom se peljemo na tehnični pregled in se ob tem počutimo, kot da se peljemo k zobozdravniku. Četudi je vse v redu, nas je strah, saj so izkušnje ob morebitni luknjici pogosto boleče. V resnici pa ni razloga za strah pred zobozdravnikom, pa tudi ne pred tehničnim pregledom. Morda si kariesa res ne moremo odpraviti sami, a pri vozilu je nekoliko drugače. Mnoge težave, zaradi katerih ne bomo opravili tehničnega pregleda, lahko rešimo tudi sami. S strokovnjaki iz AutoBilda smo za vas pripravili nasvete, da bo tehnični pregled manj stresen. 

Najboljši primer tega so svetila. Žarometi veljajo za najtežavnejšo točko na tehničnih pregledi. Če njihova funkcionalnost ni takšna, kot je predpisano, dobimo rdeči karton. A popravilo lahko opravimo v mnogih primerih sami, menjave žarnic pa so pogosto zelo enostavne. Če se boste na tehnični pregled pripravili, boste lahko privarčevali veliko denarja, ki bi ga sicer zmetali serviserju. Mnogi serviserji nudijo paketni pregled, tako da vozilo pripravijo na tehnični pregled. V mnogih primerih je to zelo drag in tudi nepotreben paket. Preglejte, kaj vse je potrebno popraviti, in to naštejte serviserju.

non-owners-car-insurance

Kdaj na tehnični pregled?

Tehnični pregled je obvezen za vsa motorna in priklopna vozila in sicer praviloma vsako leto, razen za osebna vozila, motorna kolesa, kolesa z motorjem in lahke priklopnike, če je potreben (prvi tehnični pregled za osebna vozila je štiri leta po prvi registraciji) nato pa na dve leti do 8. leta starosti. Po 8. letu starosti vsako leto.

Kaj pregledujejo na tehničnem pregledu?

Tehnični pregledi vozila (motornega ali priklopnega) so postopki, s katerimi  ugotavljajo podatke o vozilu, stanje naprav in opreme vozila. Strokovnjaki ugotavljajo ali vozilo izpolnjuje tudi druge pogoje, določenez zakonom o varstvu v cestnem prometu in na njegovi podlagi izdanih podzakonskih predpisov.Pregled obsega kontrolo zračnosti podvozja, delovanje svetlobnih teles in kontrola nastavitve žarometov, ustreznosti dokumentov, pregled stanja vozila, delovanje zavor, in meritve izpušnih plinov v skladu z direktivami EU.

xenon-halogen

Svetila

Pregled: Žarnice, netesna ohišja žarometov, pokvarjeni regulator za dolžino snopa.
Storite sami: Preglejte žarnice in jih po potrebi zamenjajte. Zvečer vozilo postavite pred zid in preglejte delovanje regulatorja dolžine svetlobnega snopa.

Opozorilne lučke

Pregled: Tehničnega pregleda ne boste opravili, če gorijo opozorilne lučke za motor, zračno blazino ali ABS.
Storite sami: Če sveti katerakoli lučka, preglejte v navodila za uporabo vozila, na kakšno napako opozarja. V teh primerih bo potrebno na servis, kjer bodo našli in odpravili vir težave.

Test letnih pnevmatik

Pnevmatike

Pregled: Obraba, neprava velikost, poškodovani boki pnevmatik.
Storite sami: Izmerite globino profila (najmanj 1,6 mm). Pri zimskih pnevmatikah naj bo profila najmanj 4 mm. Zamenjajte poškodovane pnevmatike.

Izpušni sistem

Pregled: Netesnost in namestitev izpušnega sistema, rja na sistemu.
Storite sami: S krpo pritisnite na izpušno cev pri zagnanem motorju. Če slišite piskanje, je sistem verjetno netesen. Če je rja površinska, je dovolj luknjo zavariti.

Dpf filter

Prva pomoč

Pregled: Datum uporabnosti, odprta škatla.
Storite sami: Preglejte rok uporabnosti paketa prve pomoči. Če ste paket že odprli, je potrebno kupiti novega. V vozilu mora biti vsa obvezna oprema.

Vetrobransko steklo

Pregled: Poškodbe na steklu, še posebej v vidnem polju voznika.
Storite sami: Preglejte vetrobransko steklo sami. Če najdete kakšno poškodbo v vidnem polju voznika, bo potrebno vetrobransko steklo zamenjati. Če poškodba ni v vidnem polju voznika, se lahko v mnogih primerih vetrobransko steklo še popravi.

Zavore

Pregled: Stanje zavorne tekočine, neenakomerno/enakomerno delovanje sistema, obraba zavor.
Storite sami: Preglejte količino zavorne tekočine. Samo dotočiti ne bo dovolj. Vsako nepravilnost v delovanju zavor je potrebno odpraviti na servisu – tako zaradi varnosti kot zaradi iskanja netesnosti.

Podvozje

Pregled: Določeni deli, kot so nosilni zgibi, jarmovi drogi in prečna vodila, vzmeti in blažilniki.
Storite sami: Med vožnjo bodite pozorni na zvoke, kot sta pokanje in ropotanje. Če jih slišite, bo potrebno na servis.

Anej Ferko
Anej je avtor ideje AvtoNasveti. Svoje izkušnje z upravljanjem blagovnih znamk je najprej nabiral v turizmu, nato je ustvaril več lastnih blagovnih znamk. Z vodenjem ekipe je portal pripeljal na vodilno mesto iz svojega področja in mesečno ga spremlja preko 50.000 bralcev. Anej se profesionalno ukvarja z marketingom, upravljanjem blagovnih znamk in odnosi z javnostmi. Magistriral je na Fakulteti za upravo z magistrskim delom "Vpliv zakonodaje Evropske unije na zniževanje emisij CO2 pri osebnih avtomobilih"