Nakup dodatne opreme

Kakovostni tepihi Gledring se prilegajo obliki kabine in s tem zagotavljajo eleganten izgled in maksimalno funkcionalnost.
Kakovostni tepihi Gledring se prilegajo obliki kabine in s tem zagotavljajo eleganten izgled in maksimalno funkcionalnost. Vir: Withcar.si

Ravnokar ste kupili nov avtomobil, za katerega ste odšteli precej denarja. Zato si prav gotovo želite, da bo čim dlje ostal lep in nepoškodovan, obenem pa želite opremiti z nekaterimi dodatki, ki bodo vaše vozilo naredile uporabnejše ter vožnjo z  njim udobnejšo. Kakšno opremo izbrati? Je tista iz najbližje trgovine dovolj dobra ali se splača natančneje preveriti ponudbo in izbrati malce dražjo, a bolj kakovostno?

V tem članku ne bomo pisali o dodatni opremi v obliki spojlerjev ali večjih platišč za vizualno predelavo vozila; tokratna tema je funkcionalna dodatna oprema, kot so senčniki, preproge, korita za prtljažnik, strešni nosilci in strešni kovčki, delilne mreže, snežne verige in podobno.

Tipski senčniki varujejo pred povišano temperaturo in UV žarki, hkrati pa ne potrebujete homologacije. Vir:
Tipski senčniki varujejo pred povišano temperaturo in UV žarki, hkrati pa ne potrebujete homologacije. Vir: WithCar.si

Ponudba na trgu je zelo pestra, izdelki pa se med seboj razlikujejo po funkcionalnosti, videzu in ceni. Na splošno velja, da kolikor plačaš toliko dobiš, saj so dražji izdelki praviloma kakovostnejši od cenejših. Pri nekaterih izdelkih je razlika v ceni med univerzalnim izdelkom in originalno dodatno opremo morda res ni velika, pri drugih pa so lahko cene originalne dodatne opreme močno zasoljene. Na trgu lahko najdete tudi ponudnike tipske dodatne opreme, ki za zmerno ceno ponudijo kakovostne izdelke, ki se natančno prilegajo vsakemu modelu vozila posebej, njihova prednost pa je estetska dovršenost ter enostavna in hitra montaža.

Oprema naj se natančno prilega vašemu vozilu

Poceni univerzalni izdelki neznani proizvajalcev, kakršne najdete v diskontnih trgovinah so narejeni tako, da jih lahko namestite praktično v vsak avtomobil. Univerzalni strešni nosilci za avto so morda res zelo poceni, a zato lahko nanje pritrdite le določen strešni kovček ali nosilec za kolo, sprijazniti pa se morate tudi z manjšo nosilnostjo. Univerzalne preproge (avto tepihi) so praviloma cenejše od tipskih, a se notranjosti vozila ne prilegajo povsem in je zato ne morejo povsem zaščititi. Tipske gumijaste preproge pa se natančno prilegajo notranjosti vozila, ga učinkovito zaščitijo pred vlago in umazanijo ter vam s tem prihranijo številne ure čiščenja. Njihova oblika omogoča enostavnejše čiščenje, v vozilo pa jih pritrdite s pomočjo originalnih čepov. To prepreči premikanje in pripomore k večji varnosti, saj se vam preproga ne more spodviti pod stopalko sklopke ali zavore. Na voljo je tudi posebna zaščita oziroma prevleka za prtljažnik, ki zaščitijo celotno notranjost vašega avtomobila tudi ob zloženih zadnjih sedežih.

Kakovostna dodatna oprema je veliko bolj varna

Morda je oprema za avto pri različnih ponudnikih na prvi pogled res bolj ali manj enaka oziroma ste mnenja, da lahko vsaka povsem ustreza vašemu avtomobilu. A to še zdaleč ni res. Izdelki se med seboj ne razlikujejo le po videzu in kakovosti, temveč tudi na področju funkcionalnosti in nenazadnje varnosti. Za primer vzemimo delilno mrežo (mreža za psa): ta je namenjena predvsem varnemu prevozu tovora ali živali, saj z njo prtljažni prostor ločite od potniške kabine ter s tem preprečite, da bi ob močnem zaviranju ali trku predmeti iz prtljažnika vdrli v potniški prostor. Zato morate pri izbiri mreže paziti, da se ta natančno prilega notranjosti vašega avtomobila in da jo lahko vanj čvrsto pritrdite. V nasprotnem primeru mreža ne opravi svoje naloge in lahko predstavlja še dodatno nevarnost. Zato namesto univerzalnih izdelkov raje izberite mrežo, narejeno posebej za vaš avtomobil. Takšna bo ob močnem zaviranju ali morebitnem trgu učinkovito opravila svoje delo ter zaščitila voznika in potnike pred dodatnimi poškodbami.

Kakovostni tepihi Gledring se prilegajo obliki kabine in s tem zagotavljajo eleganten izgled in maksimalno funkcionalnost.
Kakovostni tepihi Gledring se prilegajo obliki kabine in s tem zagotavljajo eleganten izgled in maksimalno funkcionalnost. Vir: Withcar.si

Tipska dodatna oprema poskrbi tudi za lepši videz

Eden izmed najpogostejših dodatkov, za katere se kupci odločajo v poletnih mesecih so senčniki za avto, s katerimi pred sončnimi žarki želijo zaščititi otroke ali hišne ljubljenčke. Univerzalni senčniki, ki jih na steklo namestite z vakuumski čepki, prekrijejo le osrednji del okna, ne pa tudi njegovih robov. Tipski senčniki pa se natančno prilegajo vsakemu modelu vozila posebej, učinkovito zaščitijo pred neposrednim soncem, zadržijo do 95 odstotkov škodljivih UV žarkov ter do 20 odstotkov znižajo temperaturo v vozilu. Za razliko od univerzalnih senčnikov jih enostavno pritrdite s pomočjo montažnih čepov med steklom in robom vrat, tako da na svojem mestu ostanejo tudi pri odprtih oknih. S tem voznika in potnike zaščitite pred neposrednimi sončnimi žarki, znižate temperaturo v vozilu ter z odprtimi okni obenem poskrbite za dovolj svežega zraka. Zaradi natančnega prileganja tipskih senčnikov le-ti preprečijo radovednežem vpogled v notranjost vozila in dajejo videz zatemnjenih stekel.

Pritrdilni čepi poskrbijo, da tepihi ostanejo na mestu in ne zdrsavajo.
Pritrdilni čepi poskrbijo, da tepihi ostanejo na mestu in ne zdrsavajo. Vir:  Withcar.si

Kakovost se obrestuje tudi na dolgi rok

Torej, iščete zgolj določeno dodatno opremo ali od nje pričakujete tudi funkcionalnost, varnost in udobje? Za dodaten strokovni nasvet smo se obrnili na strokovnjaka Luka iz spletne trgovine Withcar.si, ki ponuja različno dodatno opremo za avtomobile. »Kupci se vse premalo zavedajo, kako pomembna je kakovostna avto oprema. Ta je pri avtomobilskih trgovcih lahko zelo draga in določene izdelke močno preplačate, tipska oprema podobne kakovosti pa je na voljo po precej dostopnejših cenah,« pojasnjuje in dodaja, da z nakupom v spletni trgovini lahko prihranite veliko časa. »Ni vam treba obiskati trgovca, saj boste izbran izdelek po pošti prejeli na izbran naslov v 24 urah.«

Pri dodatni opremi torej ne kaže gledati le na ceno, temveč tudi na kakovost in funkcionalnost izdelkov. Pozorni bodite, da se posamezen izdelek natančno prilega vašemu vozilu, saj bo le tako lahko v celoti opravil želeno funkcijo oziroma nudil ustrezno zaščito. To ne pomeni le večjega udobja in večje varnosti; kakovostna dodatna oprema je obenem tudi učinkovita zaščita za avto. Dobro vzdrževan in čist avtomobil je kot rabljen nenazadnje tudi lažje prodati oziroma ohranja višjo vrednost. »Kupujte kakovostno opremo in zanjo raje odštejte kakšen evro več. Na dolgi rok se vam bo to gotovo obrestovalo, saj se tipska dodatna oprema natančno prilega vašemu avtomobilu ter s tem nudi optimalno zaščito, udobje in varnost!« sklene Luka.

Anej Ferko
Anej je avtor ideje AvtoNasveti. Svoje izkušnje z upravljanjem blagovnih znamk je najprej nabiral v turizmu, nato je ustvaril več lastnih blagovnih znamk. Z vodenjem ekipe je portal pripeljal na vodilno mesto iz svojega področja in mesečno ga spremlja preko 50.000 bralcev. Anej se profesionalno ukvarja z marketingom, upravljanjem blagovnih znamk in odnosi z javnostmi. Magistriral je na Fakulteti za upravo z magistrskim delom "Vpliv zakonodaje Evropske unije na zniževanje emisij CO2 pri osebnih avtomobilih"