Hyundai Getz (2002-2009)

Hyundai Getz

Getz je en izmed najbolj priljubljenih Hyundaievih modelov pri nas in na splošno po svetu in ni težko razumeti zakaj. Poceni vzdrževanje, prostorna notranjost in zanesljivost so lastnosti, ki kažejo, da je Getz dobra izbira, če iščete cenovno dostopen in za vožnjo enostaven avtomobil.
Sama oblika avtomobila je sicer dokaj dolgočasna, ampak se škatlasto oblikovanje izkaže za dobro v notranjosti, kjer je za ta razred avtomobila veliko prostora, še posebno v zadnji vrsti. Obstaja nekaj kritik, predvsem na račun staromodne oblike in nekoliko cenenih materialov v notranjosti in tudi na račun udobja vožnje.

Leto izdelave: 2002-2009 Prenova: 2005
Proizvajalec: Hyundai
Predhodnik: / Naslednik: Hyundai i20 Razred: Mestni avtomobil
Konkurenti: Renault Clio, VW Polo, Peugeot 206, Citroen C3, Fiat Punto, Ford Fiesta, Chevrolet Aveo
Modeli: 3 in 5 vratna kombilimuzina Euro NCAP: ★★★★(2004)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Prostorna notranjost
+ Veliko prostora na zadnji klopi
+ Velik prtljažnik
+ Poceni vzdrževanje
+ Cena
– Nekoliko ceneni materiali v notranjosti
– Slaba bočna opora sedežev
– Ne najbolje uglašeno podvozje
– Slaba odzivnost volana
Bencinski motor:
1.3 SOHC GL, 1.4 DOHC GL HUD CAR
Dizelski motor:
1.5 CRDi (65kW) TOP-K

 

Zanesljivost in najpogostejše napake

Težke okvare

  • O težjih okvarah ni govora.

 Druge napake in pomanjkljivosti

  • Nekateri lastniki poročajo o pokanju zadnjih bobnastih zavor, kar so odpravljali pod garancijskimi popravili.
 Hyundai Getz

Napake na karoseriji

  • Pri starejših modelih se lahko zaradi slabšega vzdrževanja karoserije pojavi rja na zadnjih obrobah blatnikov.
  • Nekatera vozila so imela postrani vgrajeno strešno anteno.

 Obraba notranjosti

  • Pri nekaterih vozilih se je pojavilo škripanje voznikovega sedeža, kar so odpravljali pod garancijskimi popravili z mazanjem škripajočih delov.

 Napake elektronike

  • O napakah elektronike ni govora.

Vpoklici

  • Hyundai je vpoklical leta 2004 avtomobile narejene med 3.1.2002 in 3.1.2003. Vzrok je bila ABS opozorilna lučka, ki se je lahko prižgala med vožnjo. Če se je napako ignoriralo,  je lahko prišlo do vžiga avtomobila.

Hyundai Getz

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.   Viri:  Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Whatacar (Velika Britanija), Vosa.gov (Velika Britanija), Euro Ncap , ADAC (Nemčija).

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.