BMW 3 (F30) (2011 – 2019)

bmw 3 zanesljivost okvara tezava problem nakup rabljenega

Serija 3 velja za BMW-jev najbolje prodajan model, ki je zelo pogost tudi na slovenskih cestah. Lastniki in predvsem vozniki cenijo njegov športni karakter v kombinaciji z uporabnostjo. Pri AvtoNasvetih smo pregledali s kakšnimi težavami, okvarami in vpoklici se srečujejo lastniki ter za vas pripravili pregled zanesljivosti.

Leto izdelave: 2011-2019 Prenova: 2015 Proizvajalec: BMW
Predhodnik: Serija 3 Naslednik: / Razred: Srednji Razred
Konkurenti: Audi A4, Volvo S60/V60, Mercedes-Benz C, Lexus IS, Jaguar XF
Modeli: Limuzina, coupe limuzina in karavan Euro NCAP: ★★★★★ (2012)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Lega na cesti
+ Kakovost izdelave
+ Poraba
+ Vse-kolesni pogon
– Glasni dizelski motorji
– Prostornost prtljažnika
– Cenovna dostopnost
Bencinski motor: 325i
Dizelski motor: 330d

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • Pri  2.0 dizelskih motorjih z oznako N47 (316d, 318d, 320d, 325d in 330d), ki so se vgrajevali do prenove prihaja do težav z napenjalci in verigo odmičnih gredi. Težava se sliši kot cingljanje izpod motornega pokrova. V kolikor se problematična veriga in napenjalci ne zamenjajo v dovolj kratkem času lahko to vodi v hudo okvaro motorja.
 • Pri izvedenkah z 2.0 dizelskih motorjih z oznako N47 v kombinaciji z ročnimi menjalniki prihaja do zgodnjih odpovedi dvomasnih vztrajnikov, za odpravo omenjene okvare je potrebno menjati celoten komplet sklopke. Težava se kaže kot izrazit ropot in tresenje celotnega avtomobila v prostem teku in pri pospeševanju na nizkih obratih v kombinaciji s kovinskim zvokom udarjanja. Prav tako se lahko okvara kaže kot težavno prestavljanje tako navzgor kot navzdol. 
 • Pri vozilih opremljenih z avtomatskimi menjalniki bodite pozorni na redno servisiranje le tega, tekoče in gladko prestavljanje tako navzgor kot navzdol saj lahko v nasprotnem primeru pričakujete visok strošek popravila.

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Pri vozilih z dizelskimi motorji, ki so voženi predvsem po mestnih središčih prihaja do težav z zapacanimi EGR ventili in DPF filtri. V kolikor so težave dosti zgodaj odkrite je možno predmetna elementa očistiti v nasprotnem primeru je možna zgolj menjava.
 • Pri vseh motornih izvedenkah prihaja do zgodnjih odpovedi zaganjačev motorja.
 • Pri vozilih opremljenih z električno nastavljivimi blažilniki je mogoče zaznati nadležne zvoke (hrup) okrog zadnje osi, ki pa naj nebi nakazovali na okvaro.
 • Večje število lastnikov poroča o poškodbah kondenzatorja klimatske naprave, kar je najverjetneje posledica izpostavljenosti na poškodbe s strani kamenčkov med vožnjo.
 • Hitra obraba originalnih zavornih elementov.

Napake na karoseriji

 • V posameznih primerih je tako pri limuzinskih kot tudi karavanskih izvedenkah prišlo do puščanja vode v notranjost pri lučeh na pokrovu prtljažnika zaradi poškodovanega tesnila.
 • Posamezni lastniki se pritožujejo nad glasnim pišom zraka okrog karoserije pri višjih hitrostih.
 • Krhka barva karoserije (občutljiva na poškodbe kamenčkov itd.)

Napake notranjosti

 • Relativno pogost pojav čričkov v vratnih panelih in pod armaturno ploščo.

bmw 3 napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega

Napake elektronike

 • Večje število lastnikov poroča o težavah s pogostim aktiviranjem zaščite proti priprtju na stranskih steklih. Težavo se odpravi z izdatnim čiščenjem in mazanjem tesnil okrog stekel ter reprogramiranjem omenjene funkcije pri pooblaščencu.
 • Pri začetnih modelih prihaja do težav z multimedijskim vmesnikom, ki se kažejo kot črn zaslon, zamrznitev sistema, nedelovanje parkirnega pomočnika. težave se največkrat odpravijo z reprogramiranjem.
 • Pri hibridni izvedenki 330e prihaja do pogostih okvar enote, ki nadzira polnjene baterij (KLE).

zanelsjivost nakup rabljenega bmw 3 napaka okvara tezava problem vpoklic

Vpoklici

Datum vpoklica
Problem vpoklica
Začetek proizvodnje
Konec proizvodnje
05/07/2013
Vpoklic zaradi napake na sklopu menjalnika.
01/02/2013
01/07/2013
06/01/2015
Vpoklic zaradi težave s sistemov varnostnih pasov.
01/09/2014
31/03/2015
08/06/2015
Vpoklic zaradi težave s črpalko goriva.
01/09/2013
30/04/2014
04/10/2016
Vpoklic zaradi težave s krmiljenjem vozila.
01/01/2015
02/09/2016
20/08/2018
Vpoklic zaradi težav s senzorjem glavne gredi.
19/05/2018
08/06/2018

zanesljviost bmw 3 napaka okvara tezava problem zanesljivost

Foto: Arhiv proizvajalca

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  

Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Whatacar (Velika Britanija), Vosa.gov (Velika Britanija), Euro Ncap , ADAC (Nemčija),Siol (Slovenija), AvtoMagazin (Slovenija).

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.